Banki trójait csípett meg az ESET

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 7. 08:06

Az ESET rosszindulatú programokkal foglalkozó kutatólaborja egy európai és ázsiai banki adatok megszerzésére specializálódott trójaira bukkant. Megbízható szervezetekhez kapcsolódó hitelesnek tűnő kampányok csalogatják a felhasználókat a rosszindulatú program futtatására. Számos áldozata van már az újonnan felfedezett fenyegetésnek. Az ESET felhő-alapú, megbízhatósági értékeléseken alapuló figyelmeztető rendszer a “LiveGrid” már több száz fertőzést észlelt Törökországban, Csehországban, az Egyesült Királyságban és Portugáliában.

Ez a banki adatok, illetve bankszámlák biztonságát veszélyeztető hatékony és kifinomult trójai program Hesperbot néven ismert. Adathalászó e-maileken keresztül terjed és Android, Symbian és Blackberry operációs rendszereken futó mobil eszközöket is megtámad.

 

A fenyegetés keylogger képességekkel rendelkezik, képes asztali screenshotok készítésére és videók rögzítésére, illetve távoli proxy-t tud telepíteni, de néhány bonyolultabb trükkre is képes, mint például távoli és rejtett kapcsolódás a megfertőzött rendszerhez. „A fenyegetés elemzése során kiderült, hogy egy banki trójaival állunk szembe, mely hasonlóan működik, és azonos céljai vannak, mint a hírhedt Zeus és SpyEye programoknak. Viszont jelentős különbséget találtunk a végrehajtás folyamatában, mely azt jelentette számunkra, hogy egy teljesen új malware családdal állunk szemben és nem egy régebbről ismert trójai új változatával.“ – mondta Robert Lipovsky, az ESET malware kutatója, aki a kutatócsoportot vezette. „Az ESET Smart Security és az ESET Mobile Security termékek tökéletes védelmet nyújtanak ilyen fajta fenyegetések ellen.” – tette hozzá.

 

A támadók célja, hogy megszerezzék a bejelentkezési adatokat, hogy hozzáférhessenek az áldozat bankszámlájához és rávegyék őket, hogy telepítsék a rosszindulatú program mobilokra optimalizált változatát Symbian, Blackberry és Android-alapú telefonjukra. Csehországban augusztus 8-án kezdte meg működését a malware. Az elkövetők a www.ceskaposta.net domaint beregisztrálták, mely nagyon hasonló a Cseh Posta valódi oldalához, így próbálták megtéveszteni az áldozataikat.

 

„Nem meglepő, hogy a támadók  postai szolgáltatásokat tartalmazó (csomag nyomonkövetési információk), adathalászó e-maileken keresztül próbálták meg futtatni a rosszindulatú programokat. Ezt a fajta technikát már nagyon sokszor alkalmazták ezelőtt.“ – mondta Béres Péter, az ESET magyarországi disztribútora, a Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója.

 

A WeLiveSecurity.com oldal blogposztjában még több információt találnak a malware elemzéséről. A WeLiveSecurity.com az ESET új felülete, amely a legfrissebb információkkal, elemzésekkel és hasznos biztonsági tippekkel szolgál az érdeklődőknek. Az oldalon további írásokat is olvashatnak majd a Hesperbot fenyegetésről.

Biztonságtechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A kereskedelmi szektor nagyon, a technológiai és távközlési ágazat viszont kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.  Ez a probléma különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) érinti, amelyek a jelenlegi gazdasági környezetben kénytelenek csökkenteni kiadásaikat. Az ESET kiberbiztonsági kutatói a közelmúltban több mint 700, különböző iparágakban tevékeny kkv körében azt mérték fel, képesek-e felismerni a legújabb kiberfenyegetéseket, és tudnak-e reagálni rájuk. A különbségek szembetűnőek. 

2023. május 16. 11:19

Stronger together! RSAC2023

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

2023. április 26. 15:55

Öt árulkodó jel, hogy csalás áldozatai lettünk – mit tegyünk ezután?

Számtalan csaló jelent meg a kibertérben, akik csak arra várnak, hogy ellopják a felhasználók személyazonosságát és pénzét, akik ezt sokszor észre sem veszik. Az ő leleményességük, a mi hiszékenységünk, valamint a gyenge vállalati biztonsági megoldások együttesen teszik az online csalásokat egy több milliárd dollárt érő kihívássá. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szerint 2021-ben az amerikai fogyasztók összesen közel 6 milliárd dolláros kárt szenvedtek el online csalások miatt, ami 70 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az ESET kiberbiztonági szakértői összegyűjtötték azokat az intő jeleket, amelyek segítenek időben felismerni az átveréseket.

2023. április 26. 12:43

Egymást érték az Ukrajna elleni adattörlő támadások az utóbbi egy évben

Az orosz invázió 2022 februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások, az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült időben felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz. 

2023. március 22. 11:22

ChatGPT mint fegyver? Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, amely mindössze két hónappal az elindítása után már 100 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik. Az ESET kiberbiztonsági szakértői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hírek csupán az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki, miközben egy veszélyesebb valóságot rejtenek el a fogyasztók elől. Ugyanis a csalók visszaélhetnek a chatbottal (amely már a Bing keresőmotorba is beépült), így elősegíthetik hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is meggyőzőbb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.

2023. március 7. 11:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39