A hatékony IT-biztonság alapja a sérülékenységek korai észlelése

forrás: Prím Online, 2017. október 21. 09:48

Világszerte csaknem 1300 biztonság rést fedeztek fel a tavalyi évben a különböző, sebezhetőségek feltérképezésére szakosodott szervezetek, melyeknek több mint a felét, 663 darabot a Trend Micro Zero Day Initiative (ZDI) programján keresztül jelentették be – derül ki a Frost & Sullivan legfrissebb jelentéséből

A reakcióidő tekintetében szintén élen jár a ZDI: 2016-ban a Trend Micro már átlagosan 57 nappal azelőtt figyelmeztette ügyfeleit a biztonsági résekre, illetve nyújtott védelmet számukra, hogy az érintett gyártók kiadták volna a szükséges patcheket. Emellett a Microsoft és az Adobe felé is ezen a programon keresztül jelentették a legtöbb hibát a tavalyi év folyamán.

 

 

A Frost & Sullivan jelentéseiben 2007 óta minden évben az első helyen végez a ZDI a biztonsági rések, valamint a súlyos és kritikus hibák felderítésében. A kutató cég szerint azért is fontosak az ilyen jellegű nyilvános programok, mert lehetővé teszik a feltárt hibák minél gyorsabb javítását. „Például a Trend Micro a ZDI program eredményeit közvetlenül alkalmazza a Tipping Point behatolásvédelmi és célzott támadások (ATP) elleni megoldásaiban” – áll a tanulmányban. Vagyis termékein keresztül addig is védelmet biztosít ügyfelei számára a vállalat, amíg a sérülékeny programokhoz a potenciálisan érintett gyártók kifejlesztik, illetve elérhetővé teszik a javítócsomagokat.

 

A ZDI programot 2005-ben indította a Trend Micro, azóta több mint 3500 sérülékenységet fedeztek fel, és több mint 15 millió dollárnyi jutalmat fizettek ki a kutatóknak a bejelentett biztonsági résekért. Jelenleg több mint 3000 kutató vesz részt világszerte a programban, amely az egyik alappillére a több területen is tevékeny, etikus hackereket és adattudósokat is alkalmazó, különféle laborokat működtető Trend Micro Research vállalatnak. A program egyúttal a Trend Micro XGen biztonsági megoldásait működtető, felhőalapú threat intelligence Trend Micro Smart Protection Network technológia folyamatos fejlődéséhez is hozzájárul. 

 

A Trend Micro a jutalmazási (bug bounty) rendszer mellett a Pwn2Own és a Mobile Pwn2Own versenyekkel is ösztönzi biztonsági rések felderítését. A vállalat ezekkel az eseményekkel is szorgalmazza azt, hogy a sérülékenységeket ne a feketepiacon értékesítsék kártékony célra, hanem a programon keresztül, felelősen hozzák nyilvánosságra.

 

„2017 áprilisában a The Shadow Brokers szervezet kiszivárogtatott néhány olyan eszközt, amely számos termék, köztük a Microsoft termékek különböző verzióinak biztonsági réseit használja ki. Kettő ezek közül olyan sebezhetőség, amelyek adatait a Zero Day Initiative már 2006-ban felderítette. Ennek köszönhetően az ügyfeleink már a javítások kiadása előtt is védve voltak a résekre irányuló támadások ellen. Emellett a Microsoft és Adobe szoftverekben rejlő sebezhetőségek többségét is a vállalatunk programján keresztül jelentették be, így ezen gyártók elterjedt szoftvereit használó ügyfeleink számára is jóval hamarabb védelmet nyújthattunk” – mondta el Gömbös Attila, a Trend Micro rendszermérnöke.

  

 

„A Trend Micro ZDI a biztonsági rések felderítésében globális vezetőjeként fontos szerepet tölt be. A program szorgalmazza a hibákkal kapcsolatos információk felelős megosztását, és így támogatja a gyártókat a javítások kiadásában, miközben azok megjelenéséig is védelmet nyújt a Trend Micro ügyfelei számára. Platformok széles palettáját érinti, és nagy számú biztonsági rés javítását teszi lehetővé, ezáltal a program valóban hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb biztonságban legyenek az üzleti és végfelhasználók” – foglalta össze Jason Reed, a Frost & Sullivan vezető iparági elemzője.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50