A Kingston és az Ontrack adattörlési megoldásokkal védik a személyazonosságot

forrás: Prím Online, 2018. október 8. 19:13

A néhány hónapja hatályba lépett GDPR értelmében a magánszemélyeknek jogukban áll személyes adataik törlését kérni az azokat tároló vállalatoktól, így az adattörlés központi szerepet játszik a rendeletnek való megfelelésben. 

Éppen ezért a Kingston Technology, a memóriatermékek és technológiai megoldások globális piacvezetője együttműködést kötött az adatvisszaállítási és -törlési szolgáltatásairól ismert Ontrack vállalattal. Az amerikai cég újonnan fejlesztett, díjnyertes szoftvercsomagjával és technológiai szolgáltatásaival segíti a Kingston jogi, üzleti és kormányzati ügyfeleit, valamint a magánszemélyeket az eredményes és költséghatékony adattörlésben, továbbá a GDPR komplex adatkezelési kihívásainak megoldásában.

 

Személyazonosság eladó

Az EU-s adatvédelmi rendelet szigorú követelményeit figyelembe véve minden eddiginél súlyosabb következményekkel járhat, ha emberi mulasztás vagy műszaki hiba, esetleg helytelen törlési eljárások miatt nem sikerül egy vállalkozásnak vagy szervezetnek az adatok biztonságos törlése. Az adatok végleges törlése idő- és erőforrásigényes feladat, ezért sok esetben előfordulhat, hogy a törlés után is maradnak adatok a meghajtókon, amelyek illetéktelen kezekbe kerülhetnek. 

 

Az Ontrack 2017-ben globális biztonsági felmérést készített, amely során az adatvisszaállító cég 64 meghajtót (37 HDD-t és 27 SSD-t) vásárolt különböző forrásokból az eBay-en, és megvizsgálta, hogy sikeresen töröltek-e azokról minden adatot. Az ellenőrzött meghajtók közel felén voltak adatok, ami azt jelenti, hogy új tulajdonosaik hozzáférhettek a korábbiak személyazonosságához. A talált adatok között voltak rendkívül kritikus, érzékeny személyes adatok, magánjellegű dokumentumok, e-mailek, elérhetőségek, címlisták, online fióknevek, jelszavak, továbbá olyan kritikus üzleti és tranzakciós adatok, mint például cégnevek, bérkifizetési kimutatások, hitelkártyaszámok, bankszámlaszámok, befektetési adatok és adóbevallások. A felmérés különbséget tett a HDD- és az SSD-meghajtók között, kiemelve a flash-eszközök (SSD) egyre inkább terjedő használatát. Bár az SSD-meghajtók sem jelentenek kockázatmentességet, ennél a technológiánál valószínűbb a sikeres adattörlés. A módszerek vizsgálata során megállapították, hogy sokszor a korábbi tulajdonosok hanyagsága miatt nem sikerült megfelelően eltüntetni az adatokat, bár a törlési módszert nem lehetett minden meghajtónál azonosítani. Legalább nyolc esetben pedig egyáltalán nem is próbálkoztak az adatok törlésével. 

 

A kutatás alapján általánosan elmondható, hogy az emberek nem törődnek megfelelően személyazonosságuk és adataik védelmével. A tanulmány rámutatott, hogy ha az adatokat nem törlik megfelelően, a digitális eszközök árusítása kockázatot jelenthet a személyazonosság védelmére, ezért a garantált adatbiztonsághoz ellenőrzött adattörlési folyamatra van szükség.

 

„Az adattörlés legjobb módja a többszöri felülírás, különösen akkor, ha meg kell felelnie bizonyos törvényileg előírt felülírási szabványoknak is. A professzionális megoldásokat a független tanúsítás, a nemzetközileg alkalmazott standard algoritmusok használata, a részletes jelentések és a végrehajtott törlések követhetősége jellemzi” – mondta Phil Bridge, az Ontrack adat- és adattárolási technológiákért felelős alelnöke. 

 

 

Az SSD-törlés kihívásai

Az SSD-gyártó és -szakértő Kingston Technology felhívta a figyelmet arra, hogy az SSD-k nagyon eltérően viselkednek a HDD-ktől az adatmentés és -törlés terén: „A technológiai különbségek külön kihívást jelentenek a flash adathordozókról történő biztonságos adattörlésnél. A merevlemez nélküli meghajtók esetében több funkció is hatással van a tárolt adatok állapotára, köztük a fájlok leképezését szabályozó FTL (Flash Translation Layer), valamint a Wear Levelling, a Trim, a szemétgyűjtés (Garbage Collection) és a folyamatos titkosítás, amelyek mindegyike befolyásolja a törölt vagy megsemmisített adatok visszaállíthatóságát” – hangsúlyozta Robert Allen, a Kingston Technology EMEA-régiójának marketingigazgatója.

 

Az Ontrack szoftveres törlési szolgáltatásai abban az esetben is segítséget nyújtanak, ha az adatok túl érzékenyek ahhoz, hogy eltávolítsák azokat eredeti helyükről, vagy ha nem állnak rendelkezésre a biztonságos törlés feltételei. Így az élettartamuk végét elért adathordozók leselejtezhetők vagy épp új feladatra készíthetők elő. A törlési műveletekről készült jelentések pedig később auditálási és megfeleltetési célokra is felhasználhatók.

 

Garantált adatmegsemmisítés

Az Ontrack szakértelmével és technológiájával a Kingston ügyfelei a törlési megoldások alábbi előnyeit élvezhetik:

  • tapasztalt mérnökök által végzett adattörlés a Kingston tárolóeszközeinek minden típusánál
  • biztonságos adatmegsemmisítés bármilyen újrafelhasználásra vagy selejtezésre szánt adathordozónál
  • segítség a vállalatok házon belüli törlési folyamatainak ellenőrzéséhez
  • támogatás a szükségleteknek leginkább megfelelő adatmegsemmisítési módszer kiválasztásánál és alkalmazásánál
  • a törlés végső tanúsítása
  • elérhetőség 19 ország több mint 40 irodájában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az infokommunikációs szakemberek a mesterséges intelligenciában bíznak

Az 5G-forradalommal együtt járó technológiai bumm új kihívásokat is tartogat a telekommunikációs iparág számára. A szolgáltatókis tisztában vannak vele, hogy a lehető leggyorsabban lépniük kell a mesterséges intelligencia (MI) és az autmatizáció terén, hogy költséghatékony megoldásokat találjanak a folyamatosan növekvő felhasználói elvárásokra. Az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az  5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

2020. február 19. 16:13

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET

Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

2020. február 19. 13:17

A Bosch okosszemüveg-megoldása kényelmesebbé teszi a mindennapi életet

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés. 

2020. február 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás