A Kingston és az Ontrack adattörlési megoldásokkal védik a személyazonosságot

forrás: Prím Online, 2018. október 8. 19:13

A néhány hónapja hatályba lépett GDPR értelmében a magánszemélyeknek jogukban áll személyes adataik törlését kérni az azokat tároló vállalatoktól, így az adattörlés központi szerepet játszik a rendeletnek való megfelelésben. 

Éppen ezért a Kingston Technology, a memóriatermékek és technológiai megoldások globális piacvezetője együttműködést kötött az adatvisszaállítási és -törlési szolgáltatásairól ismert Ontrack vállalattal. Az amerikai cég újonnan fejlesztett, díjnyertes szoftvercsomagjával és technológiai szolgáltatásaival segíti a Kingston jogi, üzleti és kormányzati ügyfeleit, valamint a magánszemélyeket az eredményes és költséghatékony adattörlésben, továbbá a GDPR komplex adatkezelési kihívásainak megoldásában.

 

Személyazonosság eladó

Az EU-s adatvédelmi rendelet szigorú követelményeit figyelembe véve minden eddiginél súlyosabb következményekkel járhat, ha emberi mulasztás vagy műszaki hiba, esetleg helytelen törlési eljárások miatt nem sikerül egy vállalkozásnak vagy szervezetnek az adatok biztonságos törlése. Az adatok végleges törlése idő- és erőforrásigényes feladat, ezért sok esetben előfordulhat, hogy a törlés után is maradnak adatok a meghajtókon, amelyek illetéktelen kezekbe kerülhetnek. 

 

Az Ontrack 2017-ben globális biztonsági felmérést készített, amely során az adatvisszaállító cég 64 meghajtót (37 HDD-t és 27 SSD-t) vásárolt különböző forrásokból az eBay-en, és megvizsgálta, hogy sikeresen töröltek-e azokról minden adatot. Az ellenőrzött meghajtók közel felén voltak adatok, ami azt jelenti, hogy új tulajdonosaik hozzáférhettek a korábbiak személyazonosságához. A talált adatok között voltak rendkívül kritikus, érzékeny személyes adatok, magánjellegű dokumentumok, e-mailek, elérhetőségek, címlisták, online fióknevek, jelszavak, továbbá olyan kritikus üzleti és tranzakciós adatok, mint például cégnevek, bérkifizetési kimutatások, hitelkártyaszámok, bankszámlaszámok, befektetési adatok és adóbevallások. A felmérés különbséget tett a HDD- és az SSD-meghajtók között, kiemelve a flash-eszközök (SSD) egyre inkább terjedő használatát. Bár az SSD-meghajtók sem jelentenek kockázatmentességet, ennél a technológiánál valószínűbb a sikeres adattörlés. A módszerek vizsgálata során megállapították, hogy sokszor a korábbi tulajdonosok hanyagsága miatt nem sikerült megfelelően eltüntetni az adatokat, bár a törlési módszert nem lehetett minden meghajtónál azonosítani. Legalább nyolc esetben pedig egyáltalán nem is próbálkoztak az adatok törlésével. 

 

A kutatás alapján általánosan elmondható, hogy az emberek nem törődnek megfelelően személyazonosságuk és adataik védelmével. A tanulmány rámutatott, hogy ha az adatokat nem törlik megfelelően, a digitális eszközök árusítása kockázatot jelenthet a személyazonosság védelmére, ezért a garantált adatbiztonsághoz ellenőrzött adattörlési folyamatra van szükség.

 

„Az adattörlés legjobb módja a többszöri felülírás, különösen akkor, ha meg kell felelnie bizonyos törvényileg előírt felülírási szabványoknak is. A professzionális megoldásokat a független tanúsítás, a nemzetközileg alkalmazott standard algoritmusok használata, a részletes jelentések és a végrehajtott törlések követhetősége jellemzi” – mondta Phil Bridge, az Ontrack adat- és adattárolási technológiákért felelős alelnöke. 

 

 

Az SSD-törlés kihívásai

Az SSD-gyártó és -szakértő Kingston Technology felhívta a figyelmet arra, hogy az SSD-k nagyon eltérően viselkednek a HDD-ktől az adatmentés és -törlés terén: „A technológiai különbségek külön kihívást jelentenek a flash adathordozókról történő biztonságos adattörlésnél. A merevlemez nélküli meghajtók esetében több funkció is hatással van a tárolt adatok állapotára, köztük a fájlok leképezését szabályozó FTL (Flash Translation Layer), valamint a Wear Levelling, a Trim, a szemétgyűjtés (Garbage Collection) és a folyamatos titkosítás, amelyek mindegyike befolyásolja a törölt vagy megsemmisített adatok visszaállíthatóságát” – hangsúlyozta Robert Allen, a Kingston Technology EMEA-régiójának marketingigazgatója.

 

Az Ontrack szoftveres törlési szolgáltatásai abban az esetben is segítséget nyújtanak, ha az adatok túl érzékenyek ahhoz, hogy eltávolítsák azokat eredeti helyükről, vagy ha nem állnak rendelkezésre a biztonságos törlés feltételei. Így az élettartamuk végét elért adathordozók leselejtezhetők vagy épp új feladatra készíthetők elő. A törlési műveletekről készült jelentések pedig később auditálási és megfeleltetési célokra is felhasználhatók.

 

Garantált adatmegsemmisítés

Az Ontrack szakértelmével és technológiájával a Kingston ügyfelei a törlési megoldások alábbi előnyeit élvezhetik:

  • tapasztalt mérnökök által végzett adattörlés a Kingston tárolóeszközeinek minden típusánál
  • biztonságos adatmegsemmisítés bármilyen újrafelhasználásra vagy selejtezésre szánt adathordozónál
  • segítség a vállalatok házon belüli törlési folyamatainak ellenőrzéséhez
  • támogatás a szükségleteknek leginkább megfelelő adatmegsemmisítési módszer kiválasztásánál és alkalmazásánál
  • a törlés végső tanúsítása
  • elérhetőség 19 ország több mint 40 irodájában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyárlátogatás Oxfordban a BMW Mini üzemben

Látogassunk el az oxfordi BMW Mini összeszerelő üzemébe, ahol ABB robotok végzik a gyártás különböző munkafázisait, például a hegesztést, festést, illetve összeszerelést.

2018. október 19. 11:03

A folyamatos innovációhoz vezető út tudással van kikövezve

Az űrkutatástól az orvosi képalkotásig, hatalmas utat tett meg a Hewlett Packard Enterprise az elmúlt pár év alatt, mi sem bizonyítja jobban, hogy a nagyvállalati hardver gyártás mögött nem csak a már jól ismert szerver és a storage kulcsszavak sorakoznak fel, hanem mindenkori értékünk, a magas színvonalú szaktudás.

2018. október 19. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12

Videót vetít, kezet fog, ölel, táncol a robot

2018. szeptember 21. 14:07

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18

A drón vagy a Tesla gyorsul jobban?

2018. szeptember 18. 14:04
cloudappsportal.com