A Philips bővíti a hulladékcsökkentési szolgáltatás élvonalát

forrás: Prím Online, 2021. október 2. 14:33

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a következő mérföldkövet a márka fenntartható monitortechnológia felé vezető útján. A Philips monitors együttműködik a Closing the Looppal, a zöld beszerzési szolgáltatások globális szolgáltatójával és a TCO Developmenttel, a világ vezető IT fenntarthatósági tanúsítványa, a TCO Certified mögött álló szervezettel egy kísérleti projektben, amelynek célja a monitorhulladék fenntartható csökkentése. 

A projekt az egyik a PREVENT Waste Alliance által finanszírozott 8 kísérleti projekt közül, amely a hulladékok minimalizálását, a szennyező anyagok kiküszöbölését és az erőforrások maximális újrafelhasználását célzó csere- és nemzetközi együttműködési platform. Ezzel a kísérleti projekttel a Philips monitors egy olyan projektet támogat, amely az elektronikai hulladék semlegességét biztosító tanúsított megoldást kiterjeszti a monitorokra is, és mivel a zöld beszerzés iránti igény egyre nő, új szabványokat állít fel az iparág számára.

 

 

A Philips monitors a monitorhulladék csökkentése érdekében támogatja a CTL és a TCO Development kísérleti projektet

 

Az e-hulladék kihívás

Az elektronikus hulladék (e-hulladék) az egyik legsürgetőbb kihívás, amellyel társadalmunknak ma szembe kell néznie. A Körforgásos Gazdaság Gyorsítását Célzó Platform (PACE) és az ENSZ E-Hulladék Koalíciójának1 jelentése szerint évente körülbelül 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, amelyet túlnyomórészt Afrikába vagy más feltörekvő piacokra szállítanak. Ezen kívül jelentős számú használt monitort szállítanak Afrikába használt cikk értékesítésre. Afrikában a legtöbb e-hulladékot a megfelelő létesítmények és erőforrások hiánya miatt nem hasznosítják szakszerűen. A csupán kis méretű beépített áramköri panelek miatt, amelyek újrahasznosítása nem gazdaságos, valamint az olyan beégetett vegyi anyagok, mint az ólom és a higany, a számítógép-monitorok kifejezetten az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság problémás területének számítanak. Ennek eredményeképpen a képernyők nem megfelelő kezelésének fő oka egyetlen tényezőben keresendő: a képernyők megfelelő újrahasznosításával nem lehet pénzt keresni.

 

A hulladéklerakókban felhalmozódó, leselejtezett monitorok mind az emberi egészségre, mind a környezetre fokozott kockázatot jelentenek, mivel a mérgező összetevők és vegyi anyagok beszivároghatnak a talajvízbe, veszélyeztethetik a tengeri élővilágot és szennyezhetik a környező földeket. Az extrém hőségnek és napfénynek való tartós kitettség hatására a vegyi anyagok a levegőbe párolognak, ami légszennyezést okoz és károsítja a légkört. A fogyasztói elektronikai cikkek egyre növekvő forgalma miatt az e-hulladék kezelésének területén sürgősen hatékony megoldásokra van szükség.

 

Philips monitors: hulladékkompenzáció alkalmazásával vesszük fel a harcot a kihívással

A Closing the Loop (CTL) és a TCO Development szervezettek való együttműködés révén a Philips monitors most fenntartható lépést tesz az e-hulladékkal kapcsolatos kihívások leküzdése érdekében. Az ECoN kísérleti projektben már bevált hulladékkompenzációs rendszer monitorhulladékra történő kiterjesztésében, valamint a TCO Certified Edge, E-hulladék kompenzációs tanúsítvány kiterjesztésében a Philips monitors a CTL szervezetet és a nemzetek közötti partnerek, például az Öko-Institute e.V. kutatóintézet és a helyi nigériai partnerek, a Verde Impacto, a Hinckley Recycling és az SRADev koalícióját támogatja. A projektet a PREVENT Waste Alliance finanszírozza, amely a Német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) kezdeményezése.

 

A hulladékkompenzáció bezárja az elektronikai cikkek életciklusát - a CTL a felhasználók vagy az elektronikai cikkek árához hozzáadott díj ellenében helyi partnerekkel együttműködve összegyűjti és biztonságosan újrahasznosítja a hulladékká vált eszközöket. Az összegyűjtött hulladékot egy új készülék kompenzálására használják fel; ez teszi a készüléket hulladék-semlegessé. Annak érdekében, hogy bizonyítsa és megerősítse a monitorokra vonatkozó eljárást, a kompenzációs rendszer monitorokra történő kiterjesztése céljából a CTL és a Philips monitors egy vezető, független környezetvédelmi kutatási és tanácsadó szervezettel, a német Öko-Instituttal működik együtt. A CTL biztosítja az összegyűjtött hulladék nyomon követhetőségét, szállítását és biztonságos újrahasznosítását, míg az Öko-Institut a környezeti és társadalmi kockázatokra, valamint a szolgáltatás stabilitására összpontosít.

 

„Világunk gyors ütemben változik – a technológia, de a környezetünk szempontjából is. Az ECoN projekttel elköteleztük magunkat amellett, hogy szembenézünk az elektronikai ipar egyik legnagyobb kihívásával, és támogatunk egy olyan kísérleti projektet, amelynek célja a probléma megoldása - nemcsak a hulladéklábnyomunk csökkentésével, hanem egy tanúsított folyamat létrehozásával is -, amely új fenntarthatósági szabványokat állít fel a monitoripar számára" - mondta Stefan van Sabben, a Philips monitors MMD globális CSR és fenntarthatósági vezetője.

 

 

„Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a Philips monitors együttműködve megerősíthetjük, az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése üzleti, környezetvédelmi és társadalmi szempontból egyaránt ésszerű. Nagyszerű, hogy olyan partnerrel dolgozhatunk együtt, aki osztja a bolygónk jobbá tételére irányuló motivációnkat, és az ECoN kísérleti projektben való részvétellel, ezáltal a fejlődő országokban az e-hulladék legális és felelős gyűjtésének és kezelésének finanszírozásával készen áll arra, hogy ezt a jó ügyet a következő szintre emelje. A Philips monitors az oldalunkon biztosak vagyunk benne, hogy a hulladékkompenzáció képernyőkre történő kiterjesztése sikeres lesz" - mondja Joost de Kluijver, a CTL alapítója és vezérigazgatója.

 

A hulladékkompenzáció koncepciója már közbeszerzési norma, és a telefonok, laptopok és táblagépek esetében elismert zöld vagy „hulladéksemleges” beszerzési megoldás. Az elmúlt nyolc évben a CTL több mint 3 millió mobiltelefon biztonságos begyűjtésével és újrahasznosításával megakadályozta, hogy azok a szeméttelepeken végezzék, és ezzel több mint 2000 helyi lakosnak segített a biztonságos foglalkoztatás révén további jövedelemhez jutni.

 

A Philips monitors helyi partnerek bevonásával támogatja a monitorok felelős és fenntartható újrahasznosítását.

Kulcsszavak: monitor Philips

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

Nagy sebességű, nagyfelbontású gaming az AGON by AOC új monitorával

A világ egyik vezető, gaming monitorokat* és IT-tartozékokat forgalmazó márkája, az AGON by AOC bemutatja a nagyszerű AOC GAMING Q27G2S/EU gaming monitort, amely tökéletes választást jelent a gaming színtér kalandorainak. A 68,6 cm (27 hüvelyk) átmérőjű Q27G2S/EU monitor 10 bites IPS-panellel rendelkezik a széles színskála biztosítása, QHD felbontással az éles részletek, valamint 165 Hz-es frissítési rátával a gyors és versenyképes játékélmény érdekében.

2021. november 26. 15:20

Hazai vállalat az újgenerációs ipari technológiák nemzetközi élvonalában

Németországi kiállításon fog debütálni az a kiemelkedő jelentőségű 3D nyomtatási szeletelő szoftver technológia, amelyet a Craftbot mérnökei hoztak létre. A Craftware Pro szoftver előremutató és progresszív funkciókkal segíti az ipari szektor felhasználóit, valamint a 3D nyomtatás elkötelezettjeit, a minőség, a hatékonyság és a produktivitás területein. A 100%-ban magyar tulajdonú Craftunique Kft. úttörőnek számít a szeletelő szoftverek piacán, s immáron az ötödik alkalommal vesz részt a nemzetközileg elismert Formnexten.

2021. november 15. 13:51

A Philips Monitorst CES 2022 Innovation Awards díjra jelölték

A Philips monitors bejelentette, hogy jelölték a CES 2022 Innovation Awards díjra az Xbox gaming konzolokhoz tervezett, 55 hüvelykes Philips Momentum 559M1RYV gaming monitorának köszönhetően. Az idei CES Innovation Awards programra rekordszámú, több mint 1800 pályázat érkezett. A bejelentésre a CES 2022, a világ legfontosabb technológiai eseménye előtt került sor, amelyet január 5. és 8. között rendeznek meg a Nevada állambeli Las Vegasban és az online térben.

2021. november 14. 17:49

Az Alienware vadiúj Aurora csúcsmodellel ünnepli 25. születésnapját

A Dell Technologies az Alienware 25. születésnapján bemutatta az újratervezett Alienware Aurora csúcsmodellt. A most újjászületett Aurora szemet gyönyörködtető külsővel várja a játékosokat, emellett nagyobb belső térrel és hatékonyabb légáramlással rendelkezik, így a modell zajkibocsátása jelentősen csökkent. A megújult ház rálátást biztosít a megvilágított, sötét alaplapra, és lehetővé teszi, hogy az alkatrészek szerszámok nélkül is elérhetők legyenek.

2021. november 3. 12:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59