A tiszta energia, valamint a hálózati és digitális transzformáció a jövő kulcsa

forrás: Business Online, 2019. szeptember 19. 12:42

Milyen kihívások elé állítja a magyar műszaki szakembereket az egyre növekvő energiaigény, az elosztott és időjárásfüggő megújuló energiatermelés? Milyen szakemberekre lesz szükség az új műszaki megoldások kivitelezéséhez és üzemeltetéséhez? Többek között ezek a gondolatok szolgáltak vitaalapul a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 66. Vándorgyűlés, Konferencia és Kiállításon, melynek fő témája a jövő hálózatának infrastruktúrája volt.

Globális problémát jelent Földünk fenntarthatósága és energiakészletének megóvása. Kutatások szerint 2018-ban a világ energiaszükséglete 2,9%-kal nőtt, és mindemellett 2%-kal emelkedett a CO2 kibocsátás, ami a globális felmelegedés, az extrém időjárási helyzetek kialakulásának bizonyított oka. A magyar műszaki szakembereket és az iparágat is egyre nagyobb kihívások elé állítja az átalakuló piac, valamint a szabályozások, amelyre a szereplők közösen keresték a megoldást a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 66. Vándorgyűlésén.
 
Magyarországon az energiafogyasztás jelenti a legnagyobb környezeti terhelést, mivel annak jelentős részét fosszilis energiahordozókból (szén, kőolaj, olajtermékek, földgáz) biztosítjuk. Ha csökkentjük a fosszilis alapú villamosenergia-termelést, azzal mérsékelhetjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár előadásában elmondta, hogy az elmúlt hetekben a hazai teljes villamosenergia-termelés 11%-a megújuló energiából származott. Az iparági szereplők arra törekszenek, hogy megtalálják a megújuló energiatermelés részarányának növelési lehetőségeit, feltárják, hogy milyen akadályok nehezítik ezeket a lépéseket, továbbá, hogy hogyan mérsékelhetőek a korlátozó tényezők. 
 
A legutóbb hatályba lépett, az Európai Unió Tiszta energia csomagjának hátralévő négy jogszabályának is elsődleges célja, hogy támogassa a tiszta energiára való áttérés folyamatát.
„Az először 2016. november 30-án nyilvánosságra hozott, és az EU-s intézmények által azóta sokat formált, módosított jogszabálytervezet-csomag most fordul élesbe: változás várható a fogyasztók oldalán és a piaci szereplők egymás közötti kapcsolataiban egyaránt. Fontos a közös cél felé vezető megoldási javaslatok iparági és lakossági megértése, elfogadása, és az iparági összefogás, melyben a Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiemelt szerepet kíván vállalni, a Vándorgyűlés által is” – mondta Gelencsér Lajos, az Egyesület elnöke. 
 
Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia egyre nagyobb léptékű megjelenése a hálózaton új kihívások elé állítja a szakembereket és a kapcsolódó iparágak szereplőit.
 
Egy országos villamosenergia-rendszerben a termelést minden pillanatban a változó villamosenergia-igényhez kell igazítani. Az időjárásfüggő megújuló energiatermelés során a megtermelt áram viszont – a napenergia esetében – a napsütéstől és a napszakoktól, a szélenergia esetében pedig a szél mértékétől függően változik. Egyre több kisebb teljesítményű erőmű – beleértve a felszerelt háztartási méretű napelemeket – szétszórtan táplál be a hálózatba, ugyanakkor a meglévő hálózatot nem erre a feladatra tervezték. Ennek kezelése új műszaki megoldásokat követel meg a hálózatüzemeltetőktől. 
 
A hálózati viszonyok tehát átalakulnak, korábban a felhasználó felé áramlott a villamos energia, most – előre nem meghatározható módon – ez időszakonként megfordulhat. Ha az áramkörön valahol komolyabb napelemes termelés történik bizonyos napszakban, akkor a villamos energia áramlása megfordul attól a ponttól a vége (csomópontja) felé. Többek között ez is műszaki problémákat okoz, amiket kezelni kell. Viszont akkor lehet gazdaságos, költséghatékony fejlesztéseket véghez vinni, ha a műszaki beavatkozás pontosan akkora, amekkorára szükség van, ne keletkezzen túlterhelési állapot a villamosenergia rendszerben.
 
 
 
Az Egyesület szerint a jövő a digitális, okos megoldások alkalmazása, az adatgyűjtés fejlesztése felé mutat, mind az ipari, mind a lakossági fogyasztóknál. 
„A műszaki problémákon túl a modernizációt szolgáló beruházások, továbbá az új rendszerek üzemeltetése is költségeket generál, amelyekkel az iparágnak és az államnak is tervezni szükséges, emellett fel kell készülni ezek megoldására” – emelte ki a MEE elnöke.
 
A fejlődés azonban nemcsak műszaki és anyagi kérdéseket vet fel, hanem a szakember utánpótlás problémájára is rávilágít. Az új műszaki megoldások kivitelezéséhez, a napelemek telepítéséhez és karbantartásához megfelelő mennyiségű és megfelelő tudással rendelkező szakértőkre van szükség, akiknek a bevonzása és megtartása szintén nem csekély feladatot ró a vállalatokra, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez. Ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők támogatásával már 5. éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” c. rendezvénysorozatát, ami évente 11.000 fiatalnak segít a pályaorientációban. A hat állomásos, országos eseménysorozat szeptember 24-én, Budapesten veszi kezdetét.

Technológia ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Energiatakarékosság az ASUSTOR-ral!

Az áramszámlák világszerte meredeken nőnek, ASUSTOR NAS viszont segít abban, hogy adataid elérhetők legyenek és pénzt takaríts meg.

2024. március 27. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05