Az Alienware vadiúj Aurora csúcsmodellel ünnepli 25. születésnapját

forrás: Prím Online, 2021. november 3. 12:27

A Dell Technologies az Alienware 25. születésnapján bemutatta az újratervezett Alienware Aurora csúcsmodellt. A most újjászületett Aurora szemet gyönyörködtető külsővel várja a játékosokat, emellett nagyobb belső térrel és hatékonyabb légáramlással rendelkezik, így a modell zajkibocsátása jelentősen csökkent. A megújult ház rálátást biztosít a megvilágított, sötét alaplapra, és lehetővé teszi, hogy az alkatrészek szerszámok nélkül is elérhetők legyenek.

 

Egy kis Alienware történelem

Egészen 25 évvel ezelőttig nem létezett a piacon kifejezetten a játékosok igényei szerint tervezett számítógép, pedig a Doom, a Civilization II vagy a Quake már a kilencvenes években rengeteg játékrajongót és lelkes informatikust vonzottak a képernyők elé. Akkor egy Miami környéki garázsban, két barát éjt nappallá téve, maradék alkatrészekből rakta össze saját gyártású PC-it. 1996. október 15-én végül megszületett egy forradalmian új vállalkozás, az Alienware, amely egyedi, nagy teljesítményű gamer számítógépek építését tűzte ki célul. 

 

A cég asztali gépe az Alienware Aurora, amit a folyadékhűtéses technológia úttörőjeként emlegetnek, megjelenésekor az innováció szimbólumának számított. 2004-ben a csúcsmodell még Aurora ALX néven volt ismert, azóta pedig a világ legjobb e-sport-játékosainak kedvenc kompakt asztali számítógépe lett, amely a legnagyobb teljesítményt kívánó, legnívósabb bajnokságokon is bizonyított már. Mérföldkőnek számító 25. születésnapja alkalmából az Alienware most izgatottan rántja le a leplet legújabb megoldásáról, az újratervezett Alienware Aurora csúcsmodellről.

 

Funkcióhoz a forma

Az Alienware asztali gépek kialakítása a felhasználói visszajelzéseken alapul. Az új Alienware Aurorát olyan, eddig nem látott nyílt terű elrendezés jellemzi, amely jobb hozzáférést biztosít a belső alkatrészekhez. Ennek eredményeképp javult a légáramlás, csendesebben működik a modell és kényelmesebb lett a kábelek elvezetése, azaz minden szempontból a játékosok kedvében jár. 

 

A gépház belsejének térfogata másfélszeresére nőtt, miközben alapterülete alig növekedett*. Ezáltal hatékonyabb lett a légáramlás és kisebb zajt bocsájt ki, ami tovább növeli a játékélményt. Mindemellett a grafikus teljesítmény is növekedett 5 százalékkal.**

 

Hatékony hőkezelés és csendes működés

Habár a nagyobb tér forradalmi változást jelent, nem feltétlenül jár együtt a jobb légáramlással, ezért a hőkezelésnek fontos szerep jut. Az akár 4 darab 120 milliméteres ventilátor használatának és a folyadékhűtésnek köszönhetően az új Aurora háza még a legnagyobb erőforrásigényű játékoknál sem melegszik túl.

 

A hatékonyabb légáramlás érdekében a megújult modell a ház elején található, méhsejt alakú szellőzőnyílásokon keresztül szívja be a hűvös levegőt, amelyet az alaplapon és a teljesítményért felelős alkatrészeken átfújva a gép hátulján vezet ki.  

 

A csendesebb működés részben a gépház megnövekedett térfogatának, részben pedig a ventilátorok számának köszönhető. Ez elsőre ugyan ellentmondásosnak tűnhet, de minél több a jól működő ventilátor, a gépház annál hűvösebb és halkabb is. Az előző szériához képest az új Aurora terhelés nélkül akár 16 százalékkal, nagy CPU-igénybevétellel járó műveletek során akár 9 százalékkal, túlhajtás esetén pedig akár 15 százalékkal csendesebben fut.*** Így a játékosok figyelmét nem vonja el a képernyőn történtekről a gépházból kiszűrődő zaj.

 

Ahol test és lélek egybefonódik

A markáns ívű, egyedi formatervezésű új Aurora minden irányból lenyűgözően néz ki mind a Lunar Light, mind pedig a Dark Side of the Moon színben. 

 

Most először az Alienware egy opcionálisan választható, átlátszó bal oldali panelt is kínál. Ezen keresztül a játékosok ráláthatnak az új, sötét alaplapra, amelyet megvilágít az akár 8 különböző zónára osztható, egyedileg testre szabható AlienFX LED-világítás. Emellett egy új, szintén opcionálisan választható, mágneses kábeltakaró is elérhető a modellhez, amellyel könnyedén rendszerezhetők a kábelek és elfedhetők a gépház hátulján lévő portok. Ez elsősorban az e-sport-közvetítéseknél jön jól, amikor rendszerint a játékosok gépeinek hátulja látszódik. 

 

Az új házról a jobb oldali panel akár le is szerelhető, mivel a kábelvezetés mechanikusan és termikusan is elszigeteli a kábeleket azoktól a területektől, ahol a légáramlás kritikus fontosságú. Mindezeknek köszönhetően az új Aurora alkatrészei szerszámok nélkül is minden irányból könnyen hozzáférhetők.

 

___________

*  2021. augusztusi belső tesztek alapján

** 2021. szeptemberi belső tesztek alapján

*** 2021. szeptemberi belső tesztek alapján

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12