Az árak és a szűkülő választék egyaránt nyomasztják a vásárlókat

forrás: Prím Online, 2022. július 15. 13:57

A műszaki cikkek árai már hétről hétre érezhetően drágulnak, ráadásul az is tovább nehezíti a laptopok és PC-k beszerzését a családok számára, hogy chiphiány miatt egyre több ideig tart hozzájutni az új készülékekhez, illetve az alkatrészekhez. Vajon a jelen gazdasági körülmények között melyek a legfontosabb szempontok a vásárlók számára? Az árak vagy a szűkülő választék miatt aggódnak többen? A Laptophardware.hu több mint 3000 fő megkérdezésével a jelenlegi vásárlási szokásokat és preferenciákat kutatta felmérésében.

 

Hajlandóak vagyunk lemondani a minőségről az olcsóbb laptopokért cserébe 

A válaszadók túlnyomó többsége, egészen pontosan 74% válaszolta azt, hogy meghatározó számára az ár a választás során, és mindössze 3% nyilatkozott arról, hogy nem veszi figyelembe ezt a szempontot. A kutatásban résztvevők 57%-a legfeljebb 100-150 ezer Ft-ot szánna jelenleg egy laptop vásárlására, és mindössze 6% válaszolta, hogy akár 300 ezer Ft-nál többet is hajlandó lenne elkölteni egy gépre. „Bár két évvel ezelőtt még egy jobb teljesítményű laptopot lehetett 150 ezer Ft-ért vásárolni, azonban manapság az olcsóbb, gyengébb teljesítményű gépek kerülnek ennyibe, ugyanis a gyártók az olcsóbb árkategóriákkal próbálnak versenyelőnyhöz jutni. Fontos azonban tudni, hogy a műszaki cikkek esetében is érvényes, hogy a minőséget meg kell fizetni. Ha valaki hosszú távon gondolkozik, és lehetőségei engedik, akkor érdemes drágább, nagyobb teljesítményű gépet vásárolni, amelyet rendszeres szervizelés mellett hosszú évekig tudunk használni” – mondta el Krajnyák Tamás, a Laptophardware.hu operatív vezetője. 

 

 

A memória legalább olyan fontos, mint a processzor 

A megkérdezettek több mint fele válaszolta a legnagyobb arányban, hogy a laptop kiválasztása során nagyon fontos számára a gép memóriája. „Azért lényeges olyan laptopot választani, amelynek nagy kapacitású a memóriája – különösen abban az esetben, ha az nem bővíthető – mert ha elfogy a tárhely, akkor az lassítani fogja az operációs rendszert, ami használat során problémákat, bosszadalmat okozhat” – hívta fel a figyelmet a szakértő. Ezzel valószínűleg a válaszadók többsége is tisztában van, ugyanis mindössze 4%-uk válaszolta azt, hogy egyáltalán nem fontos számára a memória, és csak 2% azt, hogy nem fontos. Az, hogy milyen a választott laptop operációs rendszere 43% nagyon fontos, illetve további 22%-nak szintén fontos, és mindössze 2% válaszolta azt, hogy ez nem egy lényeges szempont.

 

Az áremelkedés és a szűkülő választék is aggodalomra ad okot 

A kutatás során arról is megkérdezték a résztvevőket, hogy a választás és vásárlás során mitől tartanak leginkább. „A legtöbben arról nyilatkoztak, hogy azért aggódnak, hogy ugyanazért a pénzért gyengébb teljesítményű vagy felszereltségű gépet kapnak. A válaszadók 57%-a számolt be erről, ami teljesen érthető, hiszen nagyon látványosan, gyakorlatilag hétről hétre drágulnak az új laptopok, illetve a felújítás során használt alkatrészek is. Ráadásul mindkét esetben hosszú várakozási idővel kell szembenézniük a vásárlóknak” – mutatott rá a Laptophardware.hu operatív vezetője. Emellett az is aggodalomra ad okot, hogy a választék folyamatosan szűkül, ugyanis a chiphiány továbbra is nagy problémát jelent a műszaki cikkek piacán.

Kulcsszavak: Laptophardware.hu laptop

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Angliában is zöldülnek az ingatlanok

A tervek szerint 2022. év végén adják át az Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlanát, a The Forge-ot. A mintegy 13 ezer négyzetméteres klímabarát épületegyüttesben az elérhető legmodernebb intelligens épületmenedzsment és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmazzák majd az üzemeltetéskor, de már az építés során sikerült 25 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsátást egy hasonló volumenű beruházáshoz képest.

2022. október 4. 12:41

1 százaléknál is alacsonyabb az akadálymentes weboldalak aránya Magyarországon

A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül alig több mint 100 rendelkezik úgynevezett Dupla A-hoz közeli akadálymentes minősítéssel. Becslések szerint ma fél és egymillió közé tehető azoknak a száma, akiknek problémát jelent a mindennapokban a honlapok használata, ezért is lenne fontos, hogy a weboldalakat kezelők tudatosabbá váljanak. Az Országos IT Megmérettetésen idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, ami a múlt évi verseny visszajelzései alapján a második legérdekesebb és egyben óriási hiánypótló téma.

2022. október 4. 11:20

A virtuális valóság és a digitális ikrek is helyet kap a lakóautók tervezésében

A felhalmozott szaktudás mellett a legújabb tervezőmegoldásokat is felhasználja új modelljeinek fejlesztése során a Hymer lakóautógyártó. A prototípusgyártásban a digitális ikerpár kap szerepet, a fejlesztési folyamat egy része pedig a virtuális térbe helyeződik át a Siemens segítségével.

2022. október 4. 09:57

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38