Csökkentek a PC-kiszállítások a világon az első negyedévben

forrás: Prím Online, 2023. április 14. 15:56

Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült előzetes adatok szerint a személyi számítógépek (asztali számítógép, notebook és munkaállomások) kiszállítása világszerte 56,9 millióra esett a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 80,2 millióról.

Az IDC magyarázata szerint a visszaesésben szerepet játszott a gyenge kereslet, az eladatlan készletek magas szintje, illetve a romló makrógazdasági mutatók.

 

Az amerikai cég szerint a kiskereskedők készletei ugyan némileg csökkentek az elmúlt hónapokban, de továbbra is jóval meghaladták a szokásos szintet és úgy vélte, hogy a jelenlegi helyzet nem változik a folyó második és valószínűleg a harmadik negyedévben sem annak ellenére, hogy az eladók különböző kedvezményekkel próbálják majd élénkíteni a forgalmat. A PC-kiszállítások valószínűleg csak az utolsó negyedévben bővülnek.

 

illusztráció
 

Az első negyedévben a Lenovónak volt a legtöbb kiszállított PC-je, de így is 30,3 százalékkal, 12,7 millióra esett a kiszállított készülékei száma, míg a piaci részesedése 22,4 százalékra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 22,8 százalékról.

 

A listán második HP Inc. kiszállításai 24,2 százalékkal estek, piaci részesedése 19,7 százalékról 21,1 százalékra nőtt. A harmadik Dell Technologies kiszállításai 31 százalékkal csökkentek a negyedévben éves összevetésben, a piaci részesedése 17,1 százalékról 16,7 százalékra mérséklődött.

 

A negyedik helyen álló Apple kiszállított készülékei száma esett a legnagyobb mértékben éves szinten, 40,5 százalékkal, 4,1 millióra, míg a piaci részesedése 8,6 százalékról 7,2 százalékra zuhant az idei első negyedévben.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Binance-felmérés: az adományozók harmada már blokkláncon utal

Átlátható, jól nyomon követhető módja az adományozásnak a blokklánctechnológián alapuló átutalás. Ez a három fő előnye a kriptovalutában történő jótékonykodásnak a Binance által megkérdezett emberek szerint. Bár a legtöbben még mindig inkább hagyományos pénzügyi eszközökkel támogatnak jótékony célokat, a felmérésben megkérdezettek közel harmada már a kriptót részesíti előnyben. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje a közelmúltban több millió dollárnyi kriptovalutát utalt át a katasztrófa-sújtotta területeken élő felhasználóinak Marokkóban, Líbiában és Törökországban.

2023. szeptember 21. 12:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59