Hasznos tippek nem csak a home office-ból visszatérőknek

forrás: Prím Online, 2020. június 19. 17:23

Az otthon gondosan berendezett dolgozósarkot nem csak a kényelem miatt lesz nehéz hátrahagynunk most, hogy lassan, de biztosan visszatérhetünk az irodákba. Házi munkaállomásunk előtt ülve eddig csak saját elvárásainknak kellett megfelelnünk, régi-új irodai környezetünkben azonban – biztonságunk érdekében – másokkal közösen kell fenntartanunk a rendezettséget és tisztaságot. Az LG Magyarország most összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelnünk, ha tiszta irodai környezetben szeretnénk dolgozni.

Gócpontok az irodában

A legszennyezettebb pontok az irodában azok, amikhez a legtöbbször érünk hozzá: ilyen az asztal, a hűtőszekrény, a billentyűzet, az egér, a bögrék, a vízadagoló, a kilincsek, a kávégép, a fénymásolók, valamint egy olyan tárgy, amit mi magunk viszünk be a helyiségbe: a mobiltelefonunk. Az Arizónai Egyetem kutatása szerint egy átlagos okostelefon képernyőjén akár 25 000 organizmus is megélhet, ezért naponta többször érdemes letisztítanunk kedvenc készülékünket.*  Mivel a baktériumokat az irodán belül mi magunk szállítjuk, a vírusos időszakban a hot desk, azaz a szabadon elfoglalható, közös munkaállomás nem éppen a legjobb megoldás.

 

Élet az asztalon

Bár reggelente nem ezzel a gondolattal ülünk le számítógépünk elé, egy átlagos munkaasztal akár négyszázszor szennyezettebb lehet, mint egy átlagos toalettülőke, és akár 10 millió baktérium is megélhet rajta. Használjunk fertőtlenítő törlőkendőt az íróasztal napközbeni tisztántartására, és mielőtt hazaindulnánk, rakjunk rendet az asztalon és takarítsunk el magunk után. Van, ahol elegendő hetente egyszer takarítani, de nagylétszámú, sűrűn látogatott irodahelyiségek esetén, valamint a jelenlegi helyzetben inkább a napi gyakoriság ajánlott.

 

 

Tiszta kéz, tiszta klaviatúra

Közlekedés közben a kapaszkodóról, a liftgombról, a kilincsekről, a lépcsőkorlátról rengeteg nem látható szennyeződést viszünk magunkkal az irodába. Éppen ezért – bár az utóbbi időben számtalanszor hallottuk – mindig érdemes kiemelni, hogy a személyi higiénia a kézmosásnál kezdődik. Az olyan baktériumok, mint a szalmonella, a kólibaktérium vagy a sztafilokokkusz és az olyan vírusok, mint az influenza vagy a megfázás 80 százaléka ugyanis érintéssel terjed – ez pedig azt jelenti, hogy bármihez is érünk hozzá az irodában, terjesztjük ezeket a baktériumokat. Érdemes észben tartanunk ezt, mielőtt legközelebb elkezdjük rágni a kedvenc tollunk végét! Ha biztosra akarunk menni, tartsunk kézfertőtlenítőt az asztalunkon és használjuk naponta többször, hogy ne jelenthessen problémát, ha az elmélyült munka közben véletlenül az arcunkhoz nyúlunk.

 

Gyors ebéd a monitor előtt

Bár az ételmaradékoknak, kávé- és vízfoltoknak egyébként sincs semmi keresnivalója a céges iratokon, jelen helyzetben különösen fontos, hogy az elfogyasztott ebédünk morzsái ne maradjanak az asztalunkon. Ételeinket a konyhában fogyasszuk el, tányérjainkat pedig lehetőség szerint mosogatógépbe helyezzük el, vagy azonnal mosogassuk el használat után. Mosogatáshoz a szivacs helyett inkább használjunk műanyag kefét, hiszen ebben kevesebb baktérium tud megtelepedni. Ha nem a monitor előtt, hanem a konyhában étkezünk, kisebb az esélye annak is, hogy közvetlenül az étkezés előtt hozzáérünk olyan gócpontokhoz, mint az egér vagy a forgószék karfája.

 

Higiénikus munkavégzés

A kézmosás után legfontosabb teendőnk az íróasztal napi tisztán tartása, amibe a klaviatúra, az egér és a monitor is beleértendő. A klaviatúrán nagyjából 7500 baktérium telepedhet meg, ráadásul az irodai dolgozók 11 százaléka soha nem tisztítja a billentyűzetét, holott a vírusok akár több mint 24 órán át képesek életben maradni a hasonló felületeken** . „Meglepő lehet, de a tüsszentéssel, köhögéssel, kilégzéssel monitorunkra is rengeteg baktérium kerülhet, ezért az alapos tisztításból semmiképpen se felejtsük ki a képernyőt. Hasonlóan a mobilunkhoz, a monitort vagy a laptop kijelzőjét is érdemes kijelzőtisztító folyadékkal, mikroszálas kendővel tisztítani. A fertőtlenítőszerektől sem kell tartanunk, nyugodtan használhatjuk őket az elektronikai eszközökön is, de ne közvetlenül a képernyőre, inkább egy rongyra fújjuk azokat vagy használjunk fertőtlenítő kendőt” – tanácsolja Orémus Eszter, az LG szakértője. 

 

Rend a lelke mindennek

A tisztaságot egy rendszerezett, jól átlátható asztalon lehet a legkönnyebben megtartani, hiszen minél több felesleges tárgyat – iratokat, irodai eszközöket, kiegészítőket, stb. - tartunk magunk körül, annál több felületet biztosítunk a por és a baktériumok megtelepedésének, és annál nehezebb dolgunk lesz (vagy adott esetben a takarítóknak annál nehezebb dolga lesz) a munkaállomás tisztán tartásakor. A papírokat ezért igyekezzünk egy kupacban elhelyezni az asztalon, a már nem szükséges eszközöket pakoljuk el, a szemetet pedig mindig azonnal dobjuk ki és élelmiszermaradékot, szennyezett edényeket még véletlenül se hagyjunk magunk után.

 

____________________

* https://www.totaljobs.com/insidejob/workplace-hygiene-6-office-germ-hotspots/

** https://www.staplesadvantage.co.uk/get-inspired/workplace-health-and-hygiene/the-scary-truth-about-office-hygiene/ 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung a legjobb öt között szerepel az Interbrand 2020-as rangsorában

A Samsung egy helyet előre lépett, és az ötödik helyezést érte el az Interbrand tanácsadócég által készített Best Global Brands 2020 listán. A vállalat története legmagasabb márkaértékével szerepel a listán, a 62,3 milliárd dolláros értékelés az először 2000-ben közétett érték több mint tizenkétszerese.   

2020. október 26. 10:54

Új magyar turisztikai startup indult

A koronavírus által leginkább sújtott iparágban, a turizmusban indult új magyar startup Everguest néven. Céljuk, hogy népszerűsítsék az országunk figyelemreméltó területeit, szállodáit és éttermeit a potenciális vendégek körében. A belföldi és külföldi közönségre egyaránt fókuszáló stratégia a magyar GDP, a szolgáltatásaik külföldre terjesztése pedig az export bevételek növeléséhez járulhat hozzá.

2020. október 26. 09:39

Az IoT jelenti az üzleti siker kulcsát

A Vodafone Business közzétette a globálisan közel 1700 vállalkozás bevonásával készült IoT Spotlight jelentést, melynek keretében azt vizsgálták, hogy a különböző IoT (Internet of Things – Dolgok internete) megoldások miként hatnak a vállalkozások működésére. Az idei riport érdekességét a vizsgált időszak adja, hiszen a világjárvány minden eddiginél jobban próbára teszi a vállalkozásokat, emellett pedig egyértelműen rámutatott a digitalizáció – így az IoT megoldások – szükségességére is. 

2020. október 25. 18:03

Véget vet az irodai időpazarlásnak egy új magyar applikáció

Az irodai dolgozóknak a legtöbb esetben az idő a legnagyobb ellenségük, sokan nem is tudják, hol szivárognak el a munkával töltött hasznos percek a nap folyamán. A Smart Project egy olyan vállalatirányítási rendszer, amely egyedi igények szerint gyorsítja fel az összes munkafolyamatot úgy, hogy az adminisztratív teendőkre fordított idő ezzel fordítottan arányosan csökken. Óvári Zoltán, az új magyar alkalmazás ötletgazdája arról beszélt, hogy fejlesztésük a beosztottaknak, a menedzsereknek és a cégvezetőknek is jelentős segítséget nyújt, hiszen a projekt folyamatait valós időben lehet követni, így az sem fordulhat elő, hogy a költségvetési határértéket túllépjük.

2020. október 25. 16:21

Tervezhető töltés és rugalmas fizetés

Bevezető áron használhatják a villanyautósok az E.ON november 24-től fizetőssé vált elektromos töltőit. Emellett a piacon egyedülálló megoldást is ajánl a vállalat az ügyfeleknek, akik nem csak alkalmanként, hanem kényelmesen havi elszámolással is fizethetnek majd a töltésért. Az energiacég a drivE.ON alkalmazás révén ügyfélbarát módon tervezhető töltést, a bevezetésre kerülő fizetési lehetőségekkel pedig rugalmasságot kínál.  

2020. október 25. 14:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás