Hogyan találjuk meg a megfelelő monitort?

forrás: Prím Online, 2021. július 28. 11:15

Lassan, de biztosan beszivárgott az életünkbe a sokat emlegetett „új normális”, vagyis egy olyan hibrid világ, ahol bár picit visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de megmaradnak az újonnan kialakult digitális szokások. Életünk egy része online marad, például sok munkahelyen megtartják a távoli munkavégzést és ma már az online ügyintézés is természetes. Mivel erre a helyzetre hosszú távon kell berendezkednünk, érdemes az otthoni munkakörnyezetünk kialakításába, a számítógépes infrastruktúrába is beruházni. Ideje például egy megfelelő monitort keresni, hiszen a munkaállomásunk egyik legfontosabb eszközéről van szó. 

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. Fontos, hogy olyan képernyőt vagy monitort válasszunk, amelyek támogatják a kialakult szokásainkat és kényelmesebb velük a munka, illetve a szabadidős tevékenység is. A Dell tippjeivel biztosan mindenki megtalálja a megfelelőt!

 

Elhelyezkedés

A modern ember több időt tölt el a digitális világban, mint „offline üzemmódban”. Olyannyira összenőttünk a monitorjainkkal, hogy létező fogalommá vált a képernyő-mérgezés, vagyis amikor a kényszeres testtartás hatására izomgörcsök, nyakmerevség, váll- vagy akár fejfájás jelentkezik, hosszabb távon gyakran mozgásszervi elváltozásokat okozva. Épp ezért fontos, hogy mindig íróasztalnál dolgozzunk, a képernyő kb. 60-70-re helyezkedjen el tőlünk és állítható legyen a magassága. A képernyőt állítsuk be úgy, hogy a teteje 6-7 centiméterrel a szemmagasságunk fölött legyen.

 

 

Mindent a szemnek

A nagy koncentrációban néha még pislogni is elfelejtünk, így állandóvá válhat a szemszárazság, de akár homályos látás, kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor nagyon jól jön a „beépített védelem”, vagyis sokat segít, ha a monitorunk vigyáz ránk. Vannak olyan képernyők, amelyek szélesebb látómezőt és közel egyenletes fókusztávolságot biztosítanak, így nem fárasztják a szemet. Ilyen például a Dell 40 colos ívelt, ultraszéles WUHD 5K2K monitorja, amely különösen nagy képernyőfelületet biztosít. A ComfortView Plus technológia pedig gondoskodik a káros kékfény-kibocsátás csökkentéséről. Különösen jó döntés a tartalomkészítőknek, az adatelemzőknek vagy a kreatív szakembereknek. Utóbbiak külön értékelni fogják a széles színtartományt, a kitűnő színteljesítményt és a részletgazdag vizualitást.

 

 

A tökéletes látványon túl

Természetesen egy monitor esetében a megjelenítés a legfontosabb, de nem feledkezhetünk meg a praktikumról sem. Ma már a képernyő nem „csak” egy képernyő: számos olyan plusz tulajdonsággal rendelkezik, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapokat. Pár pillanat alatt bejelentkezhetünk a Windows Hello arcfelismerési funkciójával, a Microsoft CortanaTM hangalapú parancsaival pedig már meg is nyithatjuk a szükséges alkalmazásokat. A Microsoft Teams gomb pedig lehetővé teszi, hogy gombnyomásra induljon az értekezlet, és azonnal csatlakozzunk a tárgyaláshoz. A Dell Microsoft Teams-tanúsítvánnyal rendelkező videókonferencia-monitorai, három méretben (24 colos - C2422HE, 27 colos - C2722DE, 34 colos ívelt - C3422WE) érhetők el, és megteremtik a tökéletes körülményeket a fontos megbeszélésekhez: Az 5 megapixeles, infravörös, kihajtható kamera, az 5 W-os beépített dupla hangszóró, illetve a zajszűrő mikrofon biztosítja a tiszta képet és hangzást. 

 

A kényelem az első

Már nem csak a számítógép, de a monitor is egyre több csatlakozóval rendelkezhet, mi több, azok akár az elején is elhelyezkedhetnek, hogy ne kelljen a hátulján keresgélni. Tovább növelheti a komfortérzetünket a vezeték nélküli billentyűzet és egér kombinációja, illetve a kompakt kialakítású, a portok átfogó kínálatával rendelkező Dell USB-C Mobile Adapter (DA310), amely lehetővé teszi az eszközök egyidejű csatlakoztatását és töltését.

 

Mobil munkaerő

A nagy képernyő nem mindenkinek reális opció, hiszen sokaknak a mobilitás az első számú szempont. Aki útközben is dolgozik, ingázik a munkahelye és az otthona között, vagy szívesebben vonul ki a szabadba, annak sem kell lemondania a „fontos részletekről”: ideális megoldásra találhat a Dell XPS 13, 15 és 17 modelljeiben, amelyek lenyűgöző részletgazdagsággal lepik meg használójukat, a tükröződéscsökkentő bevonattal ellátott InfinityEdge kijelző pedig távol tartja a zavaró „látványelemeket”. Az XPS 13 OLED 3.5K-s érintőkijelző széleslátószöget és energiahatékony megoldás kínál. Az XPS 15 és az XPS 17 Ultra HD+ (3840 × 2400) felbontású stúdióminőségű érintőképernyője pedig tűpontos megjelenítést biztosít, miközben az Eyesafe technológia csökkenti a kék fény mennyiségét, viszont megőrzi az élénk színeket. 

 

 

A jól végzett munka után következhet a jól megérdemelt pihenés, ami… valljuk be, sokszor szintén a monitor előtt történik. Ez esetben még fontosabb, hogy megvédjük a szemünket, és ha mondjuk filmes estét tervezünk, a jó moziélményhez is sokat hozzáadhat egy csúcstechnológiás kijelző, amely akár eddig sosem látott színeket is képes megjeleníteni.

 

Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk a munkavégzés során és az egészségünket is megőrizzük, minden munkakörhöz másfajta monitor és egyéb kiegészítők szükséges. A Dell további tippjei itt érhetők el. 

Kulcsszavak: Dell monitor notebook

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gaming útközben az új AOC GAMING 16G3 modellel

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bejelenti az AOC GAMING első hordozható gaming monitorát, a 16G3 modellt. A 15,6 hüvelykes (39,5 cm) kijelzőt úgy került megtervezésre, hogy karcsú, vékony és szemet gyönyörködtető kialakításával lépést tartson a magával ragadó mobil játékokkal és fokozza az útközbeni termelékenységet.

2023. szeptember 16. 15:47

Új termékekkel jelentkezik a Philips monitors

A szeptember mindig energikus és lendületet ad életünk újjászervezéséhez és újrakezdéshez. A diákok visszatérnek az osztálytermekbe, a családok pedig a tanévhez igazítják a naptárukat. Sok szakember a nyári szünet után felfrissülve tér vissza az irodába, és új erővel veti bele magát a feladatokba. Talán nem meglepő, hogy az elektronikai cikkek iránt különösen nagy a kereslet az évnek ebben az időszakában: az adatok szerint az EMEA-régióban a válaszadók 45%-a tervezi új elektronikai termékek vásárlását, a laptopoktól a táblagépekig, a monitoroktól a webkonferencia-kiegészítőkig*.

2023. szeptember 6. 09:56

Mire figyeljünk az okoseszközök vásárlásakor?

Az okoseszközök egyre nagyobb szerepet kapnak az oktatásban, de nem mindegy, hogyan választunk. A megfelelő készülékek nem csak megkönnyíthetik a tanulást, de ha energiatakarékos, időt álló darabokat választunk, még a környezettudatosság szempontjának is megfelelhetünk.

2023. augusztus 29. 13:01

Itt a Samsung első Dual UHD felbontású gaming monitorja

A Samsung a vizuális kijelzők üzletágának élvonalbeli vállalataként mutatja be az Odyssey széria legújabb modelljeit, a gaming monitorok jövőjét meghatározó 57 colos Odyssey Neo G9 és az 55 colos Odyssey Ark készülékeket. Az új játékmonitorok először az egyik legnevesebb nemzetközi számítógépes- és videójáték rendezvényen, a kölni Gamescom 2023 kiállításon láthatóak augusztus 23. és 27. között. 

2023. augusztus 26. 16:51

Prémium kategóriás Evnia monitor

Megérkezett a magával ragadó és fényűző játékélmény csúcsjátékosa. Az Evnia, a Philips új gaming almárkája bejelentette a prémium kategóriás Evnia 8000 monitor sorozat legújabb tagját: a Philips Evnia 49M2C8900 monitort. A 49M2C8900 azon játékosok számára készült, akik olyan csúcstechnológiás kijelzőt keresnek, amely magával ragadó élményt és első osztályú teljesítményt nyújt munkához és játékhoz egyaránt. A 49M2C8900 a sokoldalúság megtestesítője olyan funkciókkal, mint például a hatalmas 32:9 SuperWide (48,9 hüvelykes) képernyő és az átfogó USB-C dokkolóállomás, amely támogatja a csatlakoztatott eszközök 90 W-os energiaellátását.

2023. augusztus 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59