Hogyan találjuk meg a megfelelő monitort?

forrás: Prím Online, 2021. július 28. 11:15

Lassan, de biztosan beszivárgott az életünkbe a sokat emlegetett „új normális”, vagyis egy olyan hibrid világ, ahol bár picit visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de megmaradnak az újonnan kialakult digitális szokások. Életünk egy része online marad, például sok munkahelyen megtartják a távoli munkavégzést és ma már az online ügyintézés is természetes. Mivel erre a helyzetre hosszú távon kell berendezkednünk, érdemes az otthoni munkakörnyezetünk kialakításába, a számítógépes infrastruktúrába is beruházni. Ideje például egy megfelelő monitort keresni, hiszen a munkaállomásunk egyik legfontosabb eszközéről van szó. 

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. Fontos, hogy olyan képernyőt vagy monitort válasszunk, amelyek támogatják a kialakult szokásainkat és kényelmesebb velük a munka, illetve a szabadidős tevékenység is. A Dell tippjeivel biztosan mindenki megtalálja a megfelelőt!

 

Elhelyezkedés

A modern ember több időt tölt el a digitális világban, mint „offline üzemmódban”. Olyannyira összenőttünk a monitorjainkkal, hogy létező fogalommá vált a képernyő-mérgezés, vagyis amikor a kényszeres testtartás hatására izomgörcsök, nyakmerevség, váll- vagy akár fejfájás jelentkezik, hosszabb távon gyakran mozgásszervi elváltozásokat okozva. Épp ezért fontos, hogy mindig íróasztalnál dolgozzunk, a képernyő kb. 60-70-re helyezkedjen el tőlünk és állítható legyen a magassága. A képernyőt állítsuk be úgy, hogy a teteje 6-7 centiméterrel a szemmagasságunk fölött legyen.

 

 

Mindent a szemnek

A nagy koncentrációban néha még pislogni is elfelejtünk, így állandóvá válhat a szemszárazság, de akár homályos látás, kötőhártya-gyulladás is kialakulhat. Ilyenkor nagyon jól jön a „beépített védelem”, vagyis sokat segít, ha a monitorunk vigyáz ránk. Vannak olyan képernyők, amelyek szélesebb látómezőt és közel egyenletes fókusztávolságot biztosítanak, így nem fárasztják a szemet. Ilyen például a Dell 40 colos ívelt, ultraszéles WUHD 5K2K monitorja, amely különösen nagy képernyőfelületet biztosít. A ComfortView Plus technológia pedig gondoskodik a káros kékfény-kibocsátás csökkentéséről. Különösen jó döntés a tartalomkészítőknek, az adatelemzőknek vagy a kreatív szakembereknek. Utóbbiak külön értékelni fogják a széles színtartományt, a kitűnő színteljesítményt és a részletgazdag vizualitást.

 

 

A tökéletes látványon túl

Természetesen egy monitor esetében a megjelenítés a legfontosabb, de nem feledkezhetünk meg a praktikumról sem. Ma már a képernyő nem „csak” egy képernyő: számos olyan plusz tulajdonsággal rendelkezik, amelyek könnyebbé tehetik a mindennapokat. Pár pillanat alatt bejelentkezhetünk a Windows Hello arcfelismerési funkciójával, a Microsoft CortanaTM hangalapú parancsaival pedig már meg is nyithatjuk a szükséges alkalmazásokat. A Microsoft Teams gomb pedig lehetővé teszi, hogy gombnyomásra induljon az értekezlet, és azonnal csatlakozzunk a tárgyaláshoz. A Dell Microsoft Teams-tanúsítvánnyal rendelkező videókonferencia-monitorai, három méretben (24 colos - C2422HE, 27 colos - C2722DE, 34 colos ívelt - C3422WE) érhetők el, és megteremtik a tökéletes körülményeket a fontos megbeszélésekhez: Az 5 megapixeles, infravörös, kihajtható kamera, az 5 W-os beépített dupla hangszóró, illetve a zajszűrő mikrofon biztosítja a tiszta képet és hangzást. 

 

A kényelem az első

Már nem csak a számítógép, de a monitor is egyre több csatlakozóval rendelkezhet, mi több, azok akár az elején is elhelyezkedhetnek, hogy ne kelljen a hátulján keresgélni. Tovább növelheti a komfortérzetünket a vezeték nélküli billentyűzet és egér kombinációja, illetve a kompakt kialakítású, a portok átfogó kínálatával rendelkező Dell USB-C Mobile Adapter (DA310), amely lehetővé teszi az eszközök egyidejű csatlakoztatását és töltését.

 

Mobil munkaerő

A nagy képernyő nem mindenkinek reális opció, hiszen sokaknak a mobilitás az első számú szempont. Aki útközben is dolgozik, ingázik a munkahelye és az otthona között, vagy szívesebben vonul ki a szabadba, annak sem kell lemondania a „fontos részletekről”: ideális megoldásra találhat a Dell XPS 13, 15 és 17 modelljeiben, amelyek lenyűgöző részletgazdagsággal lepik meg használójukat, a tükröződéscsökkentő bevonattal ellátott InfinityEdge kijelző pedig távol tartja a zavaró „látványelemeket”. Az XPS 13 OLED 3.5K-s érintőkijelző széleslátószöget és energiahatékony megoldás kínál. Az XPS 15 és az XPS 17 Ultra HD+ (3840 × 2400) felbontású stúdióminőségű érintőképernyője pedig tűpontos megjelenítést biztosít, miközben az Eyesafe technológia csökkenti a kék fény mennyiségét, viszont megőrzi az élénk színeket. 

 

 

A jól végzett munka után következhet a jól megérdemelt pihenés, ami… valljuk be, sokszor szintén a monitor előtt történik. Ez esetben még fontosabb, hogy megvédjük a szemünket, és ha mondjuk filmes estét tervezünk, a jó moziélményhez is sokat hozzáadhat egy csúcstechnológiás kijelző, amely akár eddig sosem látott színeket is képes megjeleníteni.

 

Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk a munkavégzés során és az egészségünket is megőrizzük, minden munkakörhöz másfajta monitor és egyéb kiegészítők szükséges. A Dell további tippjei itt érhetők el. 

Kulcsszavak: Dell monitor notebook

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ki, milyen kiegészítő eszközzel szerelje fel a munkakörnyezetét?

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, ma már nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. A kényelmünk és az egészségünk szempontjából is fontos, hogy munkaállomásunk megfelelő kiegészítőkkel legyen ellátva. Az ideális informatikai háttér minden munkakörben mást jelent, és ez nem csak feladatkörönként, de személyenként is változhat. A Dell Technologies szakembere megosztja a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan alakíthatunk ki kényelmes, egészséges, és a munkánkat leginkább támogató környezetet.

2021. szeptember 18. 16:46

Hibrid munkarendhez készített monitort a Samsung

A Samsung bemutatja legújabb különleges kijelzőmegoldását, a 24 colos S4 Monitort beépített webkamerával, amelyet a hibrid munkarendben dolgozók számára fejlesztett ki a vállalat. A kamerával, hangszórókkal és mikrofonnal felszerelt monitor egyéb kiegészítők nélkül is ideális megoldást jelent a videohívásokon való részvételre és a munkavégzésre.

2021. szeptember 16. 14:13

Becsengettek: milyen laptop kell az iskolatáskába?

A tanévkezdésnél idén a szülőknek arra is kell gondolniuk, hogy mit tehetnek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatás alkalmával. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van. Egy laptop szakértő segítségével azt vettük végig, hogy milyen szempontok alapján érdemes vásárolni.

2021. szeptember 10. 19:01

Hordozható Dell monitorok érkeznek

A Dell Technologies bemutatta legújabb monitorait, a 14 colos hordozható változatot (C1422H-t), a legújabb videókonferenciára tervezett megoldásokat (a 24 colos S2422HZ-t és a 27 colos S2722DZ-t), illetve a két 27 colos USB-C-s verziót (az S2722Qc-t és az S2722DC-t).

2021. szeptember 4. 17:13

Bemutatta első, kifejezetten játékosoknak készült asztali monitorát a HUAWEI

Ívelt, ultravékony kialakítású, 34 hüvelykes kijelzővel, 165 Hz-es képfrissítéssel, 3440x1440 pixeles felbontással és 4000:1 kontrasztaránnyal mutatkozik be a HUAWEI Technologies új monitorcsaládjának első tagja. A kifejezetten játékosoknak és profi felhasználóknak szánt HUAWEI MateView GT kialakításának köszönhetően lenyűgöző audiovizuális szórakoztató élményt nyújt. 

2021. szeptember 1. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Tapasztalja meg a legendás játékot

2021. szeptember 20. 18:29

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46