Home office kérdés: lapostévé vagy projektor?

forrás: Prím Online, 2020. november 26. 12:21

A háztartások egyre jobban felfedezik, a vállalkozások viszont kevéssé élvezik a projektorok nyújtotta vizuális élményeket. Ennek megfelelően a home office terjedése felemásan hatott a gyártók bevételeire. Pedig a projektor egy bizonyos képméret felett üzleti felhasználás esetében is ár-érték arányt nézve egyértelműen olcsóbb megoldás a modern televízió készülékeknél.

Az otthoni munkavégzés terjedésével párhozamosan egyre több család otthonában jelennek meg a projektorok, hiszen az amúgy is nagy tévérajongóknak számító magyaroknak több idejük jut filmnézésre. „Örömmel tapasztaljuk, hogy élénk a kereslet az otthoni használatra szánt modellekre” – mondja Nagy Kornél a projektor piacot vezető Epson szakértője. A vevői érdeklődés növekedésének magyarázata, hogy a projektorral egészen más vizuális élményt kap a néző, mint egy modern tévével. Ráadásul bármilyen médialejátszó csatlakoztatásával lehet széles vásznon Netflix és HBO filmeket, vagy Youtube vagy Spotify klippeket nézni.

 

„Ha valaki egy hatalmas, mondjuk nyolcvanöt collos televízióra vágyik, az nehéz, sok helyet foglal, és meglehetősen drága is. Árának a 70 százalékáért 100-120 collos kép megvetítésére alkalmas projektort kapunk. Mivel ezen berendezések dizájnjára nagy hangsúlyt helyezünk, egy motoros vászonnal kombinálva a nappalink összképét sem rontja el annyira, mint egy nagy televízió” – teszi hozzá a szakértő. A modern projektorok többféle vezeték nélküli csatlakozási lehetőséget kínálnak és bárki számára egyszerűen kezelhetők. Az Epson például némelyik modelljéhez Android tévérendszert futtató sticket is ad, amivel könnyebb boldogulni, mint a különböző tévégyártók saját fejlesztési operációs rendszereivel. A legmodernebb projektorok rendkívül hosszú ideig működnek karbantartás nélkül.

 

 

A lakossági érdeklődés növekedése ellenére a projektorgyártók mégsem maradéktalanul boldogok. A járványügyi korlátozások és a home office miatt ugyanis pont a legnagyobb vevőiket veszítették el. Az iskolai oktatási szünet és a csökkenő irodai meetingek, valamint az egyre olcsóbb monitorok miatt darabszámot tekintve 6-8 százalékkal csökkent a piac. Különösen fájdalmas veszteség volt a rendezvények és kulturális események elmaradása. „Több gyártó rendezvényekre, koncertekre, fényfestésre, színházba, nagy előadókba szállít projektorokat, mert ez az a kategória, amit nem lehet kijelzővel kiváltani” – magyarázza Nagy Kornél. Az irodákban már a más a helyzet. Ott ugyanis komoly a verseny a kijelzők és a projektorok között, holott bizonyos képméret felett ár-érték arányt tekintve jobb választás az utóbbi.

 

„Ha nem kicsi képre van szükségünk és szeretnénk, hogy azt mindenki lássa, akkor már egy közepes méretű tárgyalóban is a projektor a legmegfelelőbb eszköz. Egy 75-80 collos kijelző, ami már 4 méterről is látható, nagyon drága. Ugyanennyiért simán tudunk egy nagyon jó minőségű projektort választani, ami 120 collos, vagy nagyobb képet is gond nélkül vetít” – teszi hozzá.

 

Akár otthonra, akár az iskolába vagy az irodába keresünk projektort, a megfelelő modell kiválasztásakor hasznos tudni, hogy „az Epsonnak saját kutatás-fejlesztési részlege van, saját mérnökei, saját termékei, saját gyárai. A kezében van a lehetőség, hogy reagáljon a piacon zajló változásokra, ami hatalmas előnyt jelent” – szögezte le a szakértő.

Kulcsszavak: projektor Epson

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már itthon is kapható az LG első OLED paneles monitora

Az LG Magyarországon is megkezdte az elsőként a 2021-es CES kiállítás keretében bemutatott UltraFine OLED Pro kijelzőjének forgalmazását. A 32EP950 típusjelű, 32 hüvelykes 4K monitor elsősorban a kreatív iparágban dolgozók számára jelent ideális megoldást. 

2021. október 17. 16:39

Jobban fogy az asztali PC, mint tavaly ilyenkor

Szokatlan trendeket lehetett megfigyelni az asztali PC-k értékesítésében szeptember első négy hetében, a tanév első heteiben: jelentősen több asztali gép talált  gazdára mind az eMAG-nál, mind az Extreme Digitalnál, mint tavaly ilyenkor, és jelentősen nőtt az Apple-gépek forgalma is.

2021. október 5. 09:57

A Philips bővíti a hulladékcsökkentési szolgáltatás élvonalát

Az MMD, vezető képernyő specialista és a Philips monitors márka licencpartnere bejelenti a következő mérföldkövet a márka fenntartható monitortechnológia felé vezető útján. A Philips monitors együttműködik a Closing the Looppal, a zöld beszerzési szolgáltatások globális szolgáltatójával és a TCO Developmenttel, a világ vezető IT fenntarthatósági tanúsítványa, a TCO Certified mögött álló szervezettel egy kísérleti projektben, amelynek célja a monitorhulladék fenntartható csökkentése. 

2021. október 2. 14:33

Ki, milyen kiegészítő eszközzel szerelje fel a munkakörnyezetét?

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk dolgozni és együttműködni a kollégákkal, ma már nem feltétlenül elég egy megbízható laptop. A kényelmünk és az egészségünk szempontjából is fontos, hogy munkaállomásunk megfelelő kiegészítőkkel legyen ellátva. Az ideális informatikai háttér minden munkakörben mást jelent, és ez nem csak feladatkörönként, de személyenként is változhat. A Dell Technologies szakembere megosztja a legfontosabb tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan alakíthatunk ki kényelmes, egészséges, és a munkánkat leginkább támogató környezetet.

2021. szeptember 18. 16:46

Hibrid munkarendhez készített monitort a Samsung

A Samsung bemutatja legújabb különleges kijelzőmegoldását, a 24 colos S4 Monitort beépített webkamerával, amelyet a hibrid munkarendben dolgozók számára fejlesztett ki a vállalat. A kamerával, hangszórókkal és mikrofonnal felszerelt monitor egyéb kiegészítők nélkül is ideális megoldást jelent a videohívásokon való részvételre és a munkavégzésre.

2021. szeptember 16. 14:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20