Komolyan kell venni az androidos kártevőket

forrás: Prím Online, 2020. október 23. 12:26

A G DATA adatai szerint 2020 első fél évében több mint kétmillió kártékony androidos alkalmazás látott napvilágot, azaz minden nyolcadik másodpercben megjelent egy új kártevő.

A tavalyi év első feléhez viszonyítva több mint 10 százalékos növekedést regisztrált a G DATA az androidos kártevők számában. A német vírusvédelmi cég adatai szerint legalább kétmillió kártékony Android-alkalmazás látott napvilágot a hat hónap alatt, ami egy napra lebontva több mint 11 ezer új alkalmazást jelent.

 

 

Koronavírus és dropperek

A járvány idején azok az alkalmazások bizonyultak népszerűnek a támadók kezében, melyek koronavírus-követő alkalmazásnak álcázták magukat. Legjobb esetben a járványügyi adatokat megjelenítő alkalmazás a háttérben reklámokat jelenített meg, de gyakori, hogy zsarolóvírust tartalmazott. 

 

A koronavírussal kapcsolatos átverések mellett a támadók egyre gyakrabban használnak úgynevezett droppereket a mobilos kártevők terjesztésére. A dropper egy telepítői csomag Android-alkalmazásra, amely önmagában nem tartalmaz kártevő komponenseket. Második fázisban tölti le és telepíti a kártékony komponenseket, így a támadó jobban elrejti az antivírus-megoldás elől a vírust.

 

A droppert nem könnyű kifejleszteni, ezért drága támadóeszköznek bizonyul. Azonban igencsak hatékony, hiszen különböző alkalmazásoknak – például játéknak vagy képszerkesztőnek – lehet álcázni a kártevőket. A gyermekeket nagyon könnyen be lehet velük csapni, ahogyan az például a Fortnite hamis verziójáról kiderült – ezt különböző weboldalakról, a Play áruház megkerülésével lehetett letölteni. A biztonsági szakemberek esetenként azonban még a Google Play Áruházban is találtak kártékony alkalmazásokat.

 

 

Olcsó és veszélyes

A G DATA szakemberei szerint az olcsó, nem neves gyártóktól származó androidos készülékek komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Ezeket többnyire gyermekeknek vagy nagyszülőknek vásárolják mint belépőszintű eszközt. Azonban az ellátási lánc egy pontján – és nem mindig a gyártónál – gyakran kártevő alkalmazást telepítenek rájuk, vagy módosítják az operációs rendszerüket. A kártevőtől ilyenkor gyakran csak az operációs rendszer újratelepítésével lehet megszabadulni.

 

A fertőzés első jele lehet az akkumulátor gyors merülése – annak ellenére, hogy új készülékről van szó. A háttérben működő alkalmazások és folyamatok  ugyanis növelik a készülékek energiafogyasztását. Egy másik árulkodó jel lehet, hogy a hivatalos banki alkalmazásokat nem tudják telepíteni a felhasználók. A  G DATA szakértői azt javasolják, hogy mobiltelefonunkat és tabletünket is védjük antivírus-alkalmazással. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05