Közös nyelv a robotok Bábelében

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 13. 14:21

Jelentősen leegyszerűsíti az automatizálást az összes OnRobot End-of-Arm Tool (EOAT) által használt új, egységesített mechanikus és elektromos interfész, melynek platformja együttműködő robotok és könnyű ipari robotikai rendszerek teljes körével kompatibilis.

Az OnRobot A/S a robotikai alkalmazások gyorsabb és könnyebb telepítését lehetővé tévő új egységesített mechanikai és elektromos felületet fejlesztett. Most egyetlen robot rendszerrel, egyetlen programozási és képzési platformmal, és egyetlen kereskedői kapcsolattal a gyártóvállalatok eszközök széles választékához, teljes körű robot kompatibilitáshoz, és gyakorlatilag korlátlan lehetőségekkel rendelkező együttműködő alkalmazáshoz jutnak hozzá. Ez az új, egyrendszeres megoldás felgyorsítja a telepítést, így a gyártók időt és pénzt spórolnak meg, miközben gyorsan felismerhetik az automatizálás előnyeit.

Az OnRobot A/S az áprilisi Ipar Napjai kiállításon mutatta be a Digitális I/O átalakító szettjét, melynek segítségével az OnRobot végszerszámok vezető együttműködő, és könnyű ipari robotmárkák széles körével képesek együtt dolgozni. Erre a kezdeményezésre építve mostantól az összes OnRobot termék rendelkezik egy, az OnRobot gyorscserélőn alapuló egységes mechanikus és kommunikációs felülettel, amely így az összes OnRobot termék szerves részévé válik. A Duális Gyorscserélő is ugyanezeket az új képességeket tartalmazza, miközben egy cikluson belül két szerszám használatát is lehetővé teszi. A szerszámok váltásával tökéletesen eleget lehet tenni az alkalmazás által felállított igényeknek, és eközben a robot kihasználtsága is nő.
 
„A gyártóvállalatok egyre többet követelnek a robotalkalmazásaiktól, így az End-of-Arm eszközök kulcsszerepet játszanak a befektetéseik optimalizálásában.” – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója. „Azzal, hogy a Gyorcserélőt a jelenlegi termékkínálatunkba integráltuk, minden eddiginél egyszerűbbé válik az eszközök és robottípusok közti váltás, így nagyobb rugalmasságra, valamint csökkenő állásidőre, hatékonyabb gyártásra és az automatizáció gyorsabb megtérülésére nyílik lehetőség. Ez még egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz az egységesített OnRobot egyrendszeres megoldáshoz, amely megkönnyíti, valamint gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi a gyártóvállalatok számára az együttműködő alkalmazások kialakítását függetlenül attól, hogy melyik robotot választják.”
 
A már minden OnRobot eszközbe integrált OnRobot Gyorscserélővel egy kábel szolgáltat univerzális összeköttetést az eszközök és a kommunikáció számára, így nem szükséges kihúzni a kábeleket szerszámcsere esetén, a kiterjesztett kommunikációs lehetőségek pedig a robotplatformok széles körét támogatják.
 
A Universal Robots robotkarhoz az OnRobot most az egységesített URCap-et kínálja, amely segítségével az eszközök akár egyetlen program során is együtt dolgozhatnak. Például az új Duális Gyorscserélő használata esetén a gyártók egyszerre alkalmazhatnak egy RG2 kétujjas grippert és egy VG10 vákuumos grippert egy cikluson belül, így még nagyobb hatékonysággal kerül kihasználásra a robot. Az egységesített programozási megoldásnak köszönhetően a UR robotok telepítési ideje most rövidebb, mint valaha.
 
Minden OnRobot termék most ugyanazzal az egységesített kommunikációs platformmal rendelkezik, melyek szabványos fieldbus protokollokat használnak. Ezek segítségével a szerszámok könnyedén programozhatók, függetlenül attól, hogy milyen robottal kerülnek alkalmazásra. Az új terepbusz protokollokkal a gyártók egyszerűen állíthatnak be szoftverértékeket és használhatnak még több funkciót, így nagyobb fokozatú kifinomultság érhető el egy egyszerű plug-and-produce megoldással, melynek nincs szüksége további kábelekre. A telepítés ideje három óráról 30 percre csökkenhet, így a gyártóvállalatok az együttműködő alkalmazásaikat gyorsan fel tudják állítani.
 
Az olyan robotokhoz, amelyek a digitális I/O-n keresztül csatlakoznak, az új OnRobot egyrendszeres megoldása az OnRobot WebLogic interfészt kínálja. Az OnRobot vezérlődobozának IP címét használva a gyártók okos telefonon, vagy bármilyen, a hálózathoz csatlakoztatott eszközön keresztül bejelentkezhetnek az OnRobot WebClient rendszerbe, annak érdekében, hogy ellenőrizzék a robotot, vagy egyszerű robot programokat hozzanak létre. A gyártóvállalatok beállíthatják a különféle értékeket, és bonyolult programozási logikával is dolgozhatnak az OnRobot gripperektől és szenzoroktól érkező visszajelzési értékek felhasználásával, melyekkel még kifinomultabb vezérlés érhető el. Így az OnRobot eszközök a robotkarok még szélesebb választékával válnak kompatibilissé, aminek köszönhetően a gyártó cégek hamar létre tudják hozni együttműködő alkalmazásaikat.
 
Az automatizációt leegyszerűsítő egyrendszeres megoldás mellett az OnRobot folyamatosan fejleszti végszerszámait, hogy meg tudjon felelni az egyfolytában változó piaci igényeknek. Az RG2 és RG6 grippereket újratervezték, hogy azok erősebbek, érzékenyebbek és könnyebben felszerelhetőek legyenek. A gripperek most már alapjáraton a TÜV által hitelesített harmadik kategóriás PLD-szintű biztonsági védelemmel rendelkeznek. A Gecko Gripper tapadókorongjainak maximális teherbírása is emelkedett, az anyagtól függően most már akár 6,5 kg-ot is fel tud emelni.
 
Kulcsszavak: OnRobot

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05