Markánsan megváltozott az otthoni laptophasználat hazánkban

forrás: Prím Online, 2021. május 18. 11:03

Országos kutatást végzett a Laptophardware.hu laptop alkatrész webáruház a magyar lakosság laptophasználati szokásairól. A felmérés rámutatott, hogy a magyarok jelentős része a pandémia előtt jellemzően szórakozásra használta otthon a laptopját, azonban az otthoni munkavégzés hatására (61% kezdett el laptopon dolgozni) a markáns többség (72%) annyira megkedvelte a laptophasználatot, hogy nem szívesen „ül vissza” az irodai asztali gép elé.

A Laptophardware.hu kutatásában több mint 600 felhasználó vett részt. Közülük 98% már a pandémia előtt is rendszeres laptophasználó volt, viszont leginkább szórakozási célból vették elő az eszközeiket, mindössze 11% használta az eszközt munkavégzésre. Ez az arány a home office hatására 61%-ra ugrott fel. A megkérdezettek mindössze 16%-a vásárolt új laptopot a pandémiás helyzetre, 70%-uk a meglévő laptopot fogta munkára, míg 11% használt laptopot szerzett be.

 

Habár a legnagyobb ugrás a munkavégzés irányába történt a laptopozásban, a válaszadók egyéb célokból továbbra is szívesen elővették a gépeket otthon.  Legtöbben a munkán kívül továbbra is szórakozási (16%) és kapcsolattartási (12%) célból használják az eszközöket, míg tanulásra a pandémia előtti 3%-ról 10%-ra emelkedett a felhasználás célja.

 

Csak kevesen vágynak vissza az asztali számítógépekhez

A kérdőívet kitöltők számára az otthoni munkavégzés és a hordozható eszközök használata sok pozitívummal járt: a legtöbben (a megkérdezettek több, mint 70%-a) kényelmesebbnek ítélték meg a laptopon való munkavégzést és a jövőben is maradnának a jelenlegi megoldások mellett, míg nagyon kevesen (csupán 9%) várják, hogy visszatérhessenek az irodában jellemzően használt asztali számítógépekhez. 

 

Az utolsó utáni pillanatban szervizelünk

A Laptophardware.hu kutatásában azt is megvizsgálták, hogy a válaszadók mennyire tartják fontosnak a laptopok rendszeres karbantartását. A válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy kizárólag akkor fordulnak szervizhez, ha az eszközeik már meghibásodtak, és csak 17%-uk törődik a rendszeres üzemben tartással. Ugyanakkor, a válaszadók mindössze 10%-a választja inkább az új eszköz vásárlását, mint a javítást. „A felmérésünk fontos konklúziója volt, hogy sajnos a magyar felhasználók döntő többsége még mindig csak akkor gondoskodna a laptopja karbantartásról, amikor az már túl késő. Ezen érdemes lenne változtatni, hiszen sok energia, idő és pénz megspórolható egy kis odafigyeléssel és rendszeres szervizzel” - mutat rá Krajnyák Tamás, a Laptophardware operatív vezetője. Sokak számára meglepő lehet, de csupán egy szakszerűen elvégzett laptop tisztítással akár 1 teljes évvel is megnövelhető a készülék élettartama.”  – fűzte hozzá.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Angliában is zöldülnek az ingatlanok

A tervek szerint 2022. év végén adják át az Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlanát, a The Forge-ot. A mintegy 13 ezer négyzetméteres klímabarát épületegyüttesben az elérhető legmodernebb intelligens épületmenedzsment és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmazzák majd az üzemeltetéskor, de már az építés során sikerült 25 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsátást egy hasonló volumenű beruházáshoz képest.

2022. október 4. 12:41

1 százaléknál is alacsonyabb az akadálymentes weboldalak aránya Magyarországon

A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül alig több mint 100 rendelkezik úgynevezett Dupla A-hoz közeli akadálymentes minősítéssel. Becslések szerint ma fél és egymillió közé tehető azoknak a száma, akiknek problémát jelent a mindennapokban a honlapok használata, ezért is lenne fontos, hogy a weboldalakat kezelők tudatosabbá váljanak. Az Országos IT Megmérettetésen idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, ami a múlt évi verseny visszajelzései alapján a második legérdekesebb és egyben óriási hiánypótló téma.

2022. október 4. 11:20

A virtuális valóság és a digitális ikrek is helyet kap a lakóautók tervezésében

A felhalmozott szaktudás mellett a legújabb tervezőmegoldásokat is felhasználja új modelljeinek fejlesztése során a Hymer lakóautógyártó. A prototípusgyártásban a digitális ikerpár kap szerepet, a fejlesztési folyamat egy része pedig a virtuális térbe helyeződik át a Siemens segítségével.

2022. október 4. 09:57

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38