Minden eddiginél több optikai elérést épített tavaly a Telekom

forrás: Prím Online, 2021. március 1. 16:33

A pandémia ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített a vállalat egy év leforgása alatt (azt megelőzően 2019-ben 342 ezret). Emellett 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Így már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 58%-a már képes az elméleti gigabites sebességre. 

  • 2020-ban is intenzíven fejlesztette gigabites hálózatát a Magyar Telekom: 377 ezer új optikai elérést épített, 117 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabit-képessé fejlesztett. Ezzel összesen közel 2,5 millióra nőtt hálózatán a gigabites elérések száma. 
  • 310 településen zajlott optikai fejlesztés az elmúlt évben, és jelenleg már 888 településen érhető el az optikai hálózat.
  • 2020-ban a vezetékes adatforgalom 34%-os növekedést mutatott, és az ügyfelek havonta átlagosan közel 20%-kal beszéltek többet vezetékes telefonon, mint az azt megelőző évben.
  • 2021-ben is folytatódik a Telekom gigabites hálózatának fejlesztése, a tavalyihoz hasonló nagyságrendű új optikai elérést tervez a cég.

 

 

 

Optikai fejlesztések 310 településen zajlottak az elmúlt évben: az új elérések 40%-át 

5 ezer fő alatti kistelepüléseken létesítette a Telekom, de voltak fejlesztések kisvárosokban (pl. Berettyóújfalu, Mohács, Oroszlány), valamint a fővárosban és megyeszékhelyeken (pl. Debrecen, Miskolc, Székesfehérvár) is. A Telekom optikai hálózata jelenleg 888 településen érhető el (a település részein vagy egészén), ebből 666 település lefedettsége legalább 60%-os. 

 

A vezetékes internetforgalom egy világjárvány nélkül, ’normál’ körülmények között is folyamatosan növekszik, de az elmúlt hónapokban egyszerre, tömegesen otthonról dolgozó, tanuló, vagy éppen csak kommunikáló ügyfelek által generált forgalom a Telekom hálózatának stabilitását is próbára tette. A hálózat a járvány időszakában is stabilan és megbízhatóan működött, ami azt mutatja, hogy a Telekom optikai és kábelhálózata jól lett megtervezve, jó minőségben épült meg és megfelelően van karbantartva. A Telekom felkészíti a hálózatát olyan kiugró adatforgalmat okozó jelenségekre is, mint amit a játékkonzolokhoz kapcsolódóan egy-egy új vagy régen várt játék, játékfrissítés jelent. 2020-ban a vezetékes adatforgalom 34%-os növekedést mutatott, és az ügyfelek havonta átlagosan közel 20%-kal beszéltek többet vezetékes telefonon, mint az azt megelőző évben.

 

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „A járvány kitörése óta még jobban felértékelődött a konnektivitás. Büszke vagyok rá, hogy ebben a nehéz helyzetben sok ügyfelünknek tudunk segíteni speciális ajánlatokkal, hogy a távmunka és távoktatási feladataikat könnyebbé tegyük. A pandémiát követően pedig éppen a digitalizáció lehet a gazdaság fellendítésének egyik legfőbb motorja. Ezért mi továbbra is elkötelezettek vagyunk gigabites hálózataink fejlesztése mellett, a tavalyihoz hasonló nagyságrendben szeretnénk új optikai eléréseket építeni 2021-ben is. Örülünk, hogy egyre több ügyfelünk használja ki a gigabites hálózatunk adta lehetőségeket: az elmúlt évben 39%-kal nőtt az optikai hálózatra kapcsolódó ügyfeleink száma. Hosszabb távon célunk a rézhálózat fokozatos kiváltása. Az optika lényegesen nagyobb stabilitást és megbízhatóságot ad, mint a xDSL alapú technológiák, így minden ügyfelünket arra bíztatom, hogy váltson optikára és használja ki annak előnyeit.”

Internet-szolgáltatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48