Soha nem volt még ilyen kevés eszközre szükség a lenyűgöző játékélményhez

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 18. 15:39

Napjainkban már majdnem egy tucat felhőalapú játékplatform működik, mégis sokan nem ismerik ezeket, sem az ezek nyújtotta előnyöket, és inkább az extra kiadással járó játékkonzolok felé fordulnak. Mindeközben a cloud gaming hatalmasat fejlődött az elmúlt években, és rendkívül költséghatékony hozzáférést ad a legszórakoztatóbb játékokhoz. Sokan nem tudják, de mindez ráadásul internetkapcsolattal percek alatt hozzáférhető.

Aki valaha játszott számítógépes játékokkal, bizonyára szembesült már azzal a bosszantó problémával, amikor a készülék teljesítménye nem volt elegendő a játék gördülékeny futtatásához, így végül a szórakozás sem volt teljes értékű. Az elmúlt években ezek a játékok egyre összetettebbek és élethűbbek lettek, így egyre erősebb gépek szükségesek a zavartalan futtatásukhoz. Azok számára, akik nem szeretnének több százezer forintot költeni gaming számítógépre, és a szintén drága konzolok sem nyújtanak számukra megfelelő alternatívát, a cloud-gaming jelenthet megoldást. 

 

 

Streaming, csak játékkal

A cloud-gaming, vagyis a felhőalapú játék nem teljesen újkeletű dolog, az elmúlt évtizedben több vállalat próbálkozott már olyan felhőalapú játékplatform létrehozásával, ami tömegpiaci igények kiszolgálására alkalmas. Ezek a korai megoldások azonban nem vezettek sikerre, hiszen a megfelelő infrastruktúra sem állt még rendelkezésre.

 

A felhőalapú játék működése nagyon hasonlít a különböző streaming szolgáltatásokhoz. A játékmotor feldolgozása itt is egy nagy teljesítményű – a világ bármely pontján elhelyezhető – szerveren történik, a tartalom pedig az internet segítségével érkezik meg a képernyőnkre. Ezért a játék szempontjából kevésbé fontos, hogy milyen teljesítményű számítógépünk van otthon, hiszen a feldolgozást nem a mi készülékünk végzi. Sőt, ennek a technológiai megoldásnak egy másik előnye, hogy okostelefonon, táblagépen, de még televízión is ugyanúgy használható. Ha megfelelő tévékészülékkel rendelkezünk, csupán egy kompatibilis kontrollert kell beszereznünk. Az okostelevíziónk alkalmazásletöltő központjában kereshetünk rá, hogy melyik játékstreaming-szolgáltatás elérhető számunkra. Itthon a legismertebb szolgáltatások közt szerepelnek például a Google Stadia és a GeForce Now.

 

Azoknak, akik szeretnék kipróbálni a felhőalapú játékot, érdemes tudni, hogy a legalább 5.0-ás webOS verziószámmal ellátott LG televízióval rendelkező felhasználók most három hónapig teljesen ingyen hozzáférhetnek a Stadia Pro-hoz*, ahol közel 50 népszerű játék, egyebek mellett a Cyberpunk 2077, a Resident Evil Village, az Assassin's Creed: Valhalla, a Hitman 3, valamint a Baldur's Gate 3 is játszható. 

 

 

Azonnal hozzáférhető

A cloud gaming tehát egy olyan streaming szolgáltatás, amivel kiváló minőségben játszhatunk a legújabb játékokkal, ehhez pedig mindössze stabil internetkapcsolatra van szükségünk. Előnye, hogy nem kell beruháznunk drága hardver eszközökre vagy konzolra, és ezek karbantartása sem a mi feladatunk. Ehelyett meghatározott havidíjért cserébe számos népszerű játék közül válogathatunk, vagy egyszeri költségért további exkluzív tartalmakhoz férhetünk hozzá, így már rövid távon rengeteg pénzt és energiát spórolhatunk.

 

A megoldás további előnye, hogy nem számít, hol vagyunk, a világon bárhol hozzáférhetünk a kedvenc játékainkhoz és mentett adatainkhoz a felhőnek köszönhetően. Mindaddig tehát, amíg van elérhető és megfelelő minőségű internetkapcsolat a közelünkben, azonnal elérjük a platformot bármely eszközön.

 

___________________

* Az ajánlat új Stadia Pro előfizetők számára érhető el. A regisztrációhoz érvényes fizetőeszköz szükséges, azonban az első három hónapban a szolgáltató nem számol fel díjat a platform használatáért. A felhasználó a szolgáltatást bármikor – a három hónapos időszak lejárta előtt – lemondhatja – amennyiben ezt nem teszi meg, az előfizetés havonta automatikusan megújul, és a 3 hónapos promóciós időszak lejárta után az országában érvényes normál havi Stadia Pro-előfizetés árat számítjuk fel, mindaddig, amíg lemondásra nem kerül.  A felhasználói fiók a g.co/stadia/subscriptions weboldalon kezelhető. A kompatibilis tévémodellek teljes listája ezen a linken érhető el.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Xiaomi AIoT-termékekkel értelmezi újra a modern otthon fogalmát

A Xiaomi megkezdi új AIoT-termékeinek nemzetközi értékesítését. Ezeket arra tervezték, hogy kényelmesebbé, élménytelibbé és sportosabbá tegyék a hétköznapjainkat: ilyen szerepet szán a cég az új Xiaomi Robot Vacuum X10+ robotporszívónak, a nedves-száraz Xiaomi Truclean W10 Wet Dry Vacuum porszívó családnak, a Xiaomi TV Q2 televízióknak, a Xiaomi Smart Band 7 Pro okoskarkötőnek és a Redmi Pad táblagépnek.

2022. október 4. 20:13

Páratlan okostelefonos fotózási élményt nyújt a Xiaomi új sorozata

A Xiaomi ma bejelentette a legújabb csúcskategóriás mobiltelefon szériájának, a Xiaomi 12T termékcsalád nemzetközi piacra való érkezését. A készülékeket a technológiai innovációk sora jellemzi, így mind a Xiaomi 12T Pro, mint a Xiaomi 12T a Xiaomi legújabb képalkotó rendszerét kapta meg. Akik kivételes teljesítményre, és a tartalomkészítéshez kreatív funkciókra vágynak, meg fogják találni a számításukat az új készülékekben.

2022. október 4. 18:40

Gyorsítósávon az önvezetés felé

A Széchenyi István Egyetem újabb mérföldkőhöz érkezett az 5G alkalmazási lehetőségei és az önvezető járművek kutatása terén. A győri mérnökök sofőr nélkül irányítottak egy személyautót a zalaegerszegi ZalaZONE tesztpályán a Magyar Telekom által biztosított 5G Campus mobilhálózat segítségével.

2022. október 4. 13:59

Angliában is zöldülnek az ingatlanok

A tervek szerint 2022. év végén adják át az Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlanát, a The Forge-ot. A mintegy 13 ezer négyzetméteres klímabarát épületegyüttesben az elérhető legmodernebb intelligens épületmenedzsment és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmazzák majd az üzemeltetéskor, de már az építés során sikerült 25 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsátást egy hasonló volumenű beruházáshoz képest.

2022. október 4. 12:41

1 százaléknál is alacsonyabb az akadálymentes weboldalak aránya Magyarországon

A Magyarországon üzemelő mintegy 40 ezer weboldal közül alig több mint 100 rendelkezik úgynevezett Dupla A-hoz közeli akadálymentes minősítéssel. Becslések szerint ma fél és egymillió közé tehető azoknak a száma, akiknek problémát jelent a mindennapokban a honlapok használata, ezért is lenne fontos, hogy a weboldalakat kezelők tudatosabbá váljanak. Az Országos IT Megmérettetésen idén minden eddiginél gyakorlatiasabb és általánosabb ismereteket lehet szerezni ebben a kategóriában, ami a múlt évi verseny visszajelzései alapján a második legérdekesebb és egyben óriási hiánypótló téma.

2022. október 4. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38