Ünnepi vásárlási kisokos a Mio-tól

forrás: Prím Online, 2021. december 16. 20:59

Ha egy autós családtagodat, barátodat szeretnéd meglepni, de még nem tudod, minek örülne igazán, akkor ne keress tovább! Egy menetrögzítő kamera telitalálat lesz neki idén karácsonykor. A megfelelő dashcam kiválasztásában pedig támaszod lesz a Mio. A világ vezető menetrögzítőkamera-gyártója most összegyűjtötte azokat a legfontosabb szempontokat, melyek segítségével megtalálhatod a tökéletes karácsonyi ajándékot.

Akár 15-20 ezer forintért is lehet kapni fedélzeti kamerát, és persze ott vannak a csúcskészülékek is 60-70 ezer forinttól indulóan. Minél magasabb árkategóriába tartozó kamerát vásárolsz, annál több extra funkció lesz elérhető a készülékben. A Mio összeállításából válaszd ki, hogy mely szempontok lehetnek a legfontosabbak annak, akit megajándékoznál, és ennek megfelelően dönts a menetrögzítő kamera vásárlásakor!

 

 

Képminőség

Talán nincs is fontosabb annál, hogy a felvétel képe tiszta és éles legyen, sőt akár a többi jármű rendszáma is jól látszódjon. Közlekedési baleset esetén például nagyon fontos, hogy beazonosítható legyen az esemény minden résztvevője. A mai kamerák a HDR, és full HD felbontás mellett képesek 2K, és 2.5K, sőt, akár 4k felvételek készítésére is.

 

Emellett azt is érdemes megnézned, hogy 1 másodperc alatt hány képkockát készít a kamera – ezt fps-ben jelölik. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb lesz a felvétel minősége.

 

Éjszakai felvétel

Ha szeretted gyakran vezet éjszaka vagy rossz látási körülmények között, akkor olyan kamerát ajándékozz neki, amely ilyenkor is tiszta és éles felvételeket készít. A Night Vision funkcióval ellátott Mio dashcamek tökéletesen megfelelnek ennek az elvárásnak. Ha pedig ennél is többre lenne szükség, akkor a MiVue 866 lesz a legjobb választás! Ez a kamera ugyanis az átlagnál másfélszer nagyobb Sensor Ultra érzékelővel bír, így kristálytiszta képet és rendkívül élénk színeket biztosít az éjszakai vezetés során.

 

Látószög

Nem mindegy, hogy milyen látószögben rögzíti a kamera az autó körüli eseményeket. Mert ha túl kicsi ez a szög, akkor előfordulhat, hogy nem látszik a felvételen például az autó vonalában lévő közlekedési lámpa vagy jelzőtábla. 120-125°-os látószögtől már jól használhatók lesznek a felvételek, sőt, a MiVue 812 például 140°-os, a MiVue 866 pedig 160°-os látószögű videókat készít.

 

Memória

A jó minőségű felvételek tárolásához nagy memóriahelyre van szükség, egy 16 GB-os tárhelyre kb. 3 órányi full HD minőségű felvétel fér el. Nézd meg, mekkora az adott kamera beépített memóriája (ez általában 16 és 64 GB között mozog), és hogy ez esetleg bővíthető-e SD vagy micro SD kártyával (ami akár 256 GB is lehet - a gyártó Class 10, High Endurance kategóriájú mSD kártyák használatát javasolja). Ha ugyanis menetközben megtelik a memória, akkor a készülék az újak kedvéért törli a régi felvételeket. Ebből a szempontból jó választás lehet a Mio MiVue 798-as kamera, amelynek memóriája 8 GB-ról akár 128 GB-ra bővíthető.

Hátsó kamera

A fedélzeti kamerákat az autó első szélvédőjére kell szerelni, így egyértelmű, hogy csak az autó előtti eseményeket rögzíti. Ha az is fontos, mi történt menetközben, vagy parkolás idején a jármű mögött, akkor hátsó kamerára is szükség lesz. Ezt megveheted külön (olyat válassz, ami kompatibilis az első kamerával!), de kaphatók duál készülékek is, amelyek eleve tartalmazzák az első és hátsó kamerát. Ilyen például a MiVue C380 Dual és a MiVue 798 Dual kamera.

 

GPS és WIFI

Ha a kamerában van beépített GPS, akkor a videókba bekerül az autó aktuális pozíciója, sebessége, a dátum, és a pontos idő. A Mio kamerák beépített GPS-e pedig még a jármű útvonalát is rögzíti, amelyet a MiVue Manager számítógépes applikáció segítségével Google Maps-en lehet követni. Emellett egyes Mio kamerák a Smart Alert funkciónak köszönhetően jelzik a megengedett sebesség túllépését. Sőt, a Speed Cam Alert még arra is figyelmeztet, ha sebességmérő kamerát helyeztek el az úton. Ez utóbbi funkció a legtöbb európai országban legálisan használható, indulás előtt azonban mindenképp érdemes utána nézni az aktuális szabályoknak.

 

Az integrált WIFI pedig abban könnyíti meg a helyzetet, hogy a kamera valós időben szinkronizálja a felvételeket az okostelefonnal. Sőt, arra is jó lehet, hogy akár már az autóból, közvetlenül a fedélzeti kameráról továbbíthatóak a felvételek az éterbe.

 

Parkolás közbeni védelem

Akinek ajándékba veszed a dashcamet, örülni fog, hiszen így parkolás közben is biztonságban tudhatja majd az autóját. Ezek a készülékek ugyanis képesek arra, hogy amint egy kis mozgást, rezgést vagy ütközést észlelnek a parkoló autónál, azonnal bekapcsolnak és elindítják a felvételt. A Mio kamerák Passive Parking és Smart Parking funkcióinak köszönhetően tulajdonosa így akkor is gyűjthet bizonyítékot, ha épp nincs a kocsinál.

 

Vezetéstámogató funkciók

Az újabb dashcam-ekbe épített asszisztenciák segítenek abban, hogy a sofőr számára biztonságosabb legyen a vezetés. A sávelhagyásra, a megengedett sebesség átlépésére való figyelmeztetés, vagy éppen a fáradtság-figyelmeztetés mind hasznos tud lenni. A MiVue 812 kamera pedig még hanggal, szóban is figyelmeztet.

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még élvezetesebb hibrid munkamegbeszélések a Logitech Sight AI kamerájának használatával

Bemutatkozott a Logitech AI-alapú asztali kamerája, a Logitech Sight, amely a Rally Bar vagy Rally Bar Mini elülső kamerákkal együttműködve intelligens módon rögzíti a tárgyalóteremben mozgó résztvevők legjobb perspektíváját és követi a beszélgetéseket. A hibrid munkavégzés világában a távolról dolgozók 43%-a számol be arról, hogy nem tud igazán bevonódni egy-egy megbeszélésbe - ezen a helyzeten segít a Logitech Sight kamerája, csökkentve a hibrid csapatok közötti egyenlőtlenségeket a tárgyalóteremben. 

2022. december 7. 13:59

Fejlessze a játékok hangzását a vadonatúj Philips TAG5106 fejhallgatóval

Az MMD, vezető kijelzőspecialista és a Philips monitors márka licencpartnere örömmel jelenti be egy vadonatúj prémium gaming headset bevezetését, amelyet a kényelem, a kiváló hangzás és a fejlett vezeték nélküli technológiák ideális kombinációját kereső játékosok számára terveztek. 

2022. december 1. 19:54

Áttörést jelenthetnek az EKG-t mérő okosórák a tünetmentes szívproblémák felismerésében

Az európai kardiológusok legfrissebb irányelvei szerint* az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció azonosítása az EKG-funkcióval rendelkező okosórákkal új távlatokat nyithat az orvoslásban. A kereskedelmi forgalomban is kapható okoseszközök folyamatosan fejlődő algoritmusai és technológiái hozzájárulhatnak az egyébként tünetmentes szívritmuszavarok hatékonyabb szűréséhez, ezáltal sok páciens időben orvoshoz juthat a problémájával. A Huawei friss felmérése szerint** a magyar válaszadók 78 százaléka használná az EKG funkciót az okosóráján. 

2022. november 30. 20:11

46 CES 2023 Innovációs díjjal ismerték el a Samsung munkáját

A Samsung 46 új termék- és szolgáltatásinnovációja nyerte el a CES 2023 Innovációs Díját, köztük három, a Legjobb Innováció elismerést is a Consumer Technology Association (CTA) szervezettől. Az évente átadott Innovációs díjak a kiemelkedő mérnöki és tervezői teljesítményét értékelik számos termékkategóriában.

2022. november 23. 20:35

Az új Casio karórát a látványos X-dizájn és az Alcantara bőr teszi különlegessé

A Casio nemrég bemutatta legújabb, a Honda Racinggel közös együttműködésben készített karóráját, az EQB-2000HR-t. A japán óragyártó Edifice almárkához tartozó karórája a „Speed and Intelligence” (Sebesség és Intelligencia) elnevezésű márkakoncepciónak köszönhetően született meg. „A számlapján ugyanaz az autentikus árnyalat jelenik meg, mint ami a Honda versenyautók oldalán található jelvényeken is látható” – hívta fel a figyelmet Nagy Sándor, a Casio termékmenedzsere. 

2022. november 19. 14:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55