Világsakkfesztivál - negyedszer

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 21. 10:25

Polgár Judit  sokszoros olimpiai bajnok, minden idők legjobb női sakkozója  álmodta meg a "Világsakkfesztivált", amelyet immár negyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Polgár Judit féle - „Chess Connects Us" vagyis „A sakk összeköt minket" - mottó jegyében. 

A sakk egyike azon játékoknak, amelyek képesek ledönteni a nyelvi, származási, társadalmi vagy életkorbeli különbségeket, és a szabályokon keresztül összekötni az embereket. 2018. október 13-án - Polgár Judit kezdeményezésére - a sakkot ünneplik világszerte; a több ezer érdeklődőt vonzó eseményhez eddig a magyarok mellett Kína, Hollandia, Nepál, Mexikó, Chile, Venezuela, Kolumbia, Szlovénia és Szerbia amatőr és profi sakkozói csatlakoztak, de a budapesti rendezvényre is számos külföldi vendég érkezik majd. A látogatók hazai és nemzetközi nagymesterekkel és a jövő reménységeivel találkozhatnak, Polgár Judittal és Polgár Zsófiával pedig szimultán partikon mérkőzhetnek meg.
 
 
Az esemény bejelentésén és előzetes sajtótájékoztatóján Baán László, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója is csatlakozik, mivel  a Világsakkfesztivál napján a Magyar Nemzeti Galériában zajló ingyenes családi eseményen a művészet és a sakk kapcsolódási pontjairól is szó lesz.
 
Amellett, hogy a művészet és sakk kapcsolata kiemelt szerepet játszik az idei Világsakkfesztivál tematikájában, az esemény fontos eleme, hogy bemutassák, a látás- és hallássérült emberek sakktechnikáját, speciális helyzetüket és eszközeiket,talán ezért is olvassák fel a bejelentésen Andrea Bocelli olasz tenor Polgár Juditnak írt levelét.
 
Kínából csatlakozik a sajtótájékoztatóhoz Xiaoping Li, a Chess Ivy alapítója, a Sakkpalota-program kínai képviselője. Polgár Judit nemzetközi nagymester nemrég tért haza Kínából, ahol az általa kifejlesztett oktatási módszerek, a Sakkjátszótér és a Sakkpalota szeptembertől az ázsiai ország iskoláiban is elérhetőek lesznek. Szó lesz a Sakkpalota és Sakkjátszótér programok magyar oktatásban elért eredményeiről, a gyerekek tanulmányi eredményeinek kimutatható javulásáról és a sakk kínai oktatási rendszerben játszott szerepéről. Emellett kiderül az is, hogy hány kínai helyszín csatlakozik az idei Világsakkfesztiválhoz.
 
 Az idei Viágsakkfesztiválon adják át először a Goodwill Ambassador of Artistic Values of Chess díjat. A díjra olyan alkotókat jelölnek, akik szenvedélyesen rajonganak a sakkért és a játék művészetüket is szorosan meghatározza. A Polgár Judit által alapított elismerésre Yoko Ono képzőművész-zenész, Havadtőy Sámuel festőművész, Bogányi Gergely zongoraművész, Jason Kouchak brit zeneszerző és a chilei énekes, Juga is jelölt.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fatal Drop: már több mint 50 DJ mondja, hogy ne told túl

Hogy miért szakadnak meg nyár óta hirtelen a mixek? A közelmúltban útjára indított Fatal Drop kezdeményezés egyre hangosabb. A DJ-k a túltolás veszélyeire hívják fel a figyelmet, kiállva a biztonságos bulizás és amellett, hogy a zene alap, hogy szól. Mindig.

2018. október 18. 08:31

Az Axis kamerája örökítette meg a Föld egyik legritkább állatának születését Nyíregyházán

Egyedülálló zoológiai esemény részese lehetett szeptember végén az Axis Magyarországon, amikor a Nyíregyházi Állatpark indiai orrszarvúja egészséges borjúnak adott életet. A nemzetközi szenzációnak számító pillanatokat az Axis kamerájával sikerült megörökíteni, de a svéd gyártó rendszere a fokozottan védett, és a Föld egyik legritkább állatfajának számító indiai orrszarvú tudományos megfigyelésében, gondozásban is nagy segítséget jelent az állatpark munkatársai számára.

2018. október 15. 11:05

Látás- és hallássérültek sakkja a Világsakkfesztiválon

„Te is meglépheted!" FODISZ program a Global ChessFestival/Világsakkfesztivál rendezvényen - ahol bárki megismerheti, miben más a látás- és hallássérültek sakkja.

2018. október 12. 08:38

Kockázatelemzőkkel és informatikusokkal sakkozott az olimpiai női sakkválogatott

Az olimpiai 5. helyezett női sakkválogatott a világ egyik legjelentősebb bankjának budapesti kollégáival sakkozott: a válogatott végül győzelmet aratott, de a Morgan Stanley sakkcsapta sem maradt szégyenben, a végeredmény így 49,5:30,5 lett az adománygyűjtő rendezvényen. Az esemény célja egyebek mellett az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét arra, miért érdemes a STEM (science, technology, engineering, mathematics – azaz természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) tudományágakat választani a továbbtanuláshoz.

2018. október 11. 16:25

Magyar versenyzőre is szavazhatunk a berlini fényfesztiválon

A fényművészek különleges videotechnológiával alakítják át a berlini látványosságokat művészi alkotásokká. Az október 5. és 14. között megrendezésre kerülő, nemzetközileg is elismert esemény ismét több milliós, a világ minden részéről származó közönséget kápráztat el. A versenyen Magyarországot – egy nemzetközi szavazás eredményeként – a Kiégő Izzók (Glowing Bulbs) elnevezésű csapat képviseli. 

2018. október 11. 13:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

eTrends Monitor: a készpénzmentes fizetés már népszerűbb a netezők körében

2018. október 8. 10:12

Videót vetít, kezet fog, ölel, táncol a robot

2018. szeptember 21. 14:07

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18

A drón vagy a Tesla gyorsul jobban?

2018. szeptember 18. 14:04
cloudappsportal.com