Események

Rendezvény neve: Egyedül vagyunk? Idegen élet és technológia nyomainak keresése a világegyetemben
Dátum: 2018. 11. 15. - 2018. 11. 15.
Tartalom: A földön kívüli élet és civilizációk kutatása az utóbbi években korábban elérhetetlen lehetőségekkel gyarapodott. Kiderült, hogy rengeteg csillag körül keringenek bolygók, köztük nem egy a Földhöz hasonló. Almár Iván előadásában ezt az igencsak aktuális témát járja körül, egyebek mellett a következő kérdésekre keresve a választ:

* Mi az asztrobiológiai és a SETI-kutatások értelme és célja (Fermi-paradoxon)?
* Hogyan kezdődtek a kutatások, és melyek a 21. század nyújtotta új lehetőségek – különös tekintettel az idegen bolygórendszerek ezreinek felfedezésére, valamint a külső Naprendszer egyes holdjainak „életbarát” jellegére?
* Mi jellemzi a mostani paradigmaváltást? Hogyan változnak a kutatási célok, módszerek és eszközök?
* Hogyan jelennek meg az asztrobiológiai és a SETI-kutatások a természettudományokban, az oktatásban és a médiában?
* Melyek azok a különös jelenségek, amelyek felfedezése a közelmúltban felvetette valamely idegen civilizáció tevékenységének (kis valószínűségű) lehetőségét?
* Milyen eszközök használhatók egy ilyen „felfedezés” nyilvános bejelentése esetén a jelentőségének és hatásának a becslésére (Rio-skála, London-skála)?
* Milyen korlátai vannak jelenleg az asztrobiológiai és SETI-kutatásoknak, és mi várható a jövőben?
* Küldjünk-e üzeneteket feltételezett társainknak?
* Kijelenthetjük-e a tudomány eredményeire alapozva, hogy egyedül vagyunk technikai civilizációként a világegyetemben?
* Egyáltalán miért keressük kozmikus társainkat?
Szervező(k):
MTA  - Szervező
Helyszín(ek):
MTA Székház Díszterem
1051 Budapest Széchényi Istvván tér 9.
Típus: Egyéb / Rendezvény / Ingyenes
További információk
Jelentkezés: Jelentkezés itt!

Kövess minket a Facebookon!

Szoftver híreink

Az idei tanévben újjászületik a Vodafone Digitális Iskola Programja

A 2018/2019-es tanévben megújul a Vodafone Digitális Iskola Programja, amely három új partnernek köszönhetően számos izgalmas elemmel bővül. A Nemzeti Köznevelési Portál, a LEGO Education program és a Tanoda program bevonásával a Digitális Iskola Program szélesíti a diákok és tanárok elérését, mélyíti a digitális tudást és élménnyé teszi a tanulást.

Jön a Startup Hét Debrecen!

Az INPUT Program és a Startup Campus Incubator közös szervezésében, valamint a helyi ökoszisztéma szereplőinek közreműködésével, 2018. november 19-23 között, már negyedik alkalommal rendezik meg a legnagyobb vidéki startup eseményt, a Startup Hét Debrecent

Black Friday 2018 Magyarországon – miről árulkodnak a számok?

Az idei év legnagyobb vásárlási akcióját – a Black Fridayt – megelőzően, a Picodi.com elemzői kérdőíves kutatást végeztek a magyarok között. A felmérés eredménye előrevetíti, nagyjából mire számíthatunk az idei Black Friday akció idején. 

Black Friday Maraton az egyik legnagyobb hazai webáruházban

A Mall.hu a lehető legegyszerűbben kínál stresszmentes vásárlást a Black Friday alkalmából: már november elejétől elindította a vásárlási akciókat. A Black Friday Maratonon minden 6. órában új akciót hirdetnek meg, így a lehető legszélesebb termékkörből válogathatnak a vásárlók. A megnövekedett forgalomra ráadásul megerősített logisztikai hálózattal készülnek, ami garantálja a rendelések biztonságos átvételét.

Morgan Stanley Ideas – gondolatok, melyek meghatározzák a jelent és átformálják a jövőt

„Fenntarthatóság és fintech lehetnek a globális pénzvilág jövőjének kulcsszavai, amely jelentősen megváltozott az elmúlt 10 évben. A digitalizáció új távlatokat nyitott a klasszikus banki területeken. A szolgáltatások is aszerint fejlődtek, hogy megfeleljenek a globális piacokon lezajlott változásoknak” - mondta el Hajdú Németh László, a Morgan Stanley budapesti irodájának operatív igazgatója. 

cloudappsportal.com