Események

Rendezvény neve: Egyedül vagyunk? Idegen élet és technológia nyomainak keresése a világegyetemben
Dátum: 2018. 11. 15. - 2018. 11. 15.
Tartalom: A földön kívüli élet és civilizációk kutatása az utóbbi években korábban elérhetetlen lehetőségekkel gyarapodott. Kiderült, hogy rengeteg csillag körül keringenek bolygók, köztük nem egy a Földhöz hasonló. Almár Iván előadásában ezt az igencsak aktuális témát járja körül, egyebek mellett a következő kérdésekre keresve a választ:

* Mi az asztrobiológiai és a SETI-kutatások értelme és célja (Fermi-paradoxon)?
* Hogyan kezdődtek a kutatások, és melyek a 21. század nyújtotta új lehetőségek – különös tekintettel az idegen bolygórendszerek ezreinek felfedezésére, valamint a külső Naprendszer egyes holdjainak „életbarát” jellegére?
* Mi jellemzi a mostani paradigmaváltást? Hogyan változnak a kutatási célok, módszerek és eszközök?
* Hogyan jelennek meg az asztrobiológiai és a SETI-kutatások a természettudományokban, az oktatásban és a médiában?
* Melyek azok a különös jelenségek, amelyek felfedezése a közelmúltban felvetette valamely idegen civilizáció tevékenységének (kis valószínűségű) lehetőségét?
* Milyen eszközök használhatók egy ilyen „felfedezés” nyilvános bejelentése esetén a jelentőségének és hatásának a becslésére (Rio-skála, London-skála)?
* Milyen korlátai vannak jelenleg az asztrobiológiai és SETI-kutatásoknak, és mi várható a jövőben?
* Küldjünk-e üzeneteket feltételezett társainknak?
* Kijelenthetjük-e a tudomány eredményeire alapozva, hogy egyedül vagyunk technikai civilizációként a világegyetemben?
* Egyáltalán miért keressük kozmikus társainkat?
Szervező(k):
MTA  - Szervező
Helyszín(ek):
MTA Székház Díszterem
1051 Budapest Széchényi Istvván tér 9.
Típus: Egyéb / Rendezvény / Ingyenes
További információk
Jelentkezés: Jelentkezés itt!

Kövess minket a Facebookon!

Szoftver híreink

Az AI sokkal több, mint néhány képjavító algoritmus

Elég csak célozni és ellőni azt a körülbelül 25 000 szelfit és a még ennél is lényegesen több képet – amelyet egy ember átlagosan élete során készít –, hogy mesteri fotókat kapjunk a mesterséges intelligencia támogatásával. Egyre fontosabb szerepet tölt be az életünkben a vizuális történetmesélés, így az okostelefon márkák – köztük a Honor is – egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kamerák fejlesztésekbe.

Trendek és igények a modern szünetmentes tápegységek tervezésében

Megtalálni egy adatközpont vagy informatikai környezet megfelelő UPS berendezését sokrétű feladat. A választás során figyelembe kell venni a hatásfokot, a meglévő környezetbe illeszthetőséget, a rendelkezésre állást, a rugalmasságot, az informatikai biztonságot és még sok más tényezőt. A döntés meghozatalának alapjául a szervezet átfogó stratégiájának és a modernizációs beruházási lehetőségeknek kell szolgálniuk.

Kis testben az óriások ereje

A technológia fejlődésével az eszközök folyamatosan egyre kisebbek. A legjobb példa erre a telefonok kamerája: ahhoz, hogy olyan fényképet csináljunk a 90’-es években mint ma egy telefonnal, egy vállról indítható rakétavető méretű masinát kellett használni. Mára pedig már a kisujjunk hegyén is elfér egy ilyen kamera. Ez a tendencia egy számítógép alkatrészeire is igaz. A memória, a tárhely, az alaplap, a videókártya és minden egyéb PC-s komponenst képesek a mérnökök egyre kisebb formában létrehozni. Azzal pedig, hogy a kiváló minőségű grafikus vezérlők is összementek, megindult a hordozható játékgépek korszaka.

Stabil növekedés változó környezetben

Az ABB közzétette stabil növekedésről szóló 2019. első negyedéves pénzügyi adatait.

NMHH Médiatanács: Továbbra is kevesen használják a tévés és internetes gyerekzárakat

Még mindig kevés szülő veszi igénybe a gyerekzár-funkciókat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által a héten elfogadott hatósági vizsgálat szerint. A testület összesen több mint 5 millió forint értékű díjjal támogatja négy hazai filmfesztivál nyerteseit. 

cloudappsportal.com