Események

Rendezvény neve: Egyedül vagyunk? Idegen élet és technológia nyomainak keresése a világegyetemben
Dátum: 2018. 11. 15. - 2018. 11. 15.
Tartalom: A földön kívüli élet és civilizációk kutatása az utóbbi években korábban elérhetetlen lehetőségekkel gyarapodott. Kiderült, hogy rengeteg csillag körül keringenek bolygók, köztük nem egy a Földhöz hasonló. Almár Iván előadásában ezt az igencsak aktuális témát járja körül, egyebek mellett a következő kérdésekre keresve a választ:

* Mi az asztrobiológiai és a SETI-kutatások értelme és célja (Fermi-paradoxon)?
* Hogyan kezdődtek a kutatások, és melyek a 21. század nyújtotta új lehetőségek – különös tekintettel az idegen bolygórendszerek ezreinek felfedezésére, valamint a külső Naprendszer egyes holdjainak „életbarát” jellegére?
* Mi jellemzi a mostani paradigmaváltást? Hogyan változnak a kutatási célok, módszerek és eszközök?
* Hogyan jelennek meg az asztrobiológiai és a SETI-kutatások a természettudományokban, az oktatásban és a médiában?
* Melyek azok a különös jelenségek, amelyek felfedezése a közelmúltban felvetette valamely idegen civilizáció tevékenységének (kis valószínűségű) lehetőségét?
* Milyen eszközök használhatók egy ilyen „felfedezés” nyilvános bejelentése esetén a jelentőségének és hatásának a becslésére (Rio-skála, London-skála)?
* Milyen korlátai vannak jelenleg az asztrobiológiai és SETI-kutatásoknak, és mi várható a jövőben?
* Küldjünk-e üzeneteket feltételezett társainknak?
* Kijelenthetjük-e a tudomány eredményeire alapozva, hogy egyedül vagyunk technikai civilizációként a világegyetemben?
* Egyáltalán miért keressük kozmikus társainkat?
Szervező(k):
MTA  - Szervező
Helyszín(ek):
MTA Székház Díszterem
1051 Budapest Széchényi Istvván tér 9.
Típus: Egyéb / Rendezvény / Ingyenes
További információk
Jelentkezés: Jelentkezés itt!

Kövess minket a Facebookon!

Szoftver híreink

Samsung szilárdtest meghajtók akár 4 terabájtos kapacitással

A Samsung új 860 QVO SSD szilárdtest meghajtói akár 4 terabájtos (TB) kapacitással, kiemelkedő sebességgel érkeznek. A vállalat magas adatsűrűségű, 4 bites MLC NAND flash architektúrájára épülő 860 QVO SSD-knek köszönhetően mostantól a több terabájtos kapacitás kedvező áron érhető el szélesebb körben is.

Közeleg a 27. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje

Az Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hat innovációs díj kerül átadásra, március 28-án az Országházban, azon társaságok számára, melyek 2019. február 13-ig beadják pályázatukat.

Az Emirates applikációjában az utasok több mint 4000 szórakoztató csatorna kínálatát böngészhetik

Az Emirates új, innovatív funkciót vezetett be okostelefonos alkalmazásában, mely lehetővé teszi az utasoknak, hogy testreszabott lejátszási listákat hozzanak létre már utazásuk előtt, majd szinkronizálják azokat az ülőhelyükkel a fedélzeten. Így az utazások hatékonyabban tervezhetők, és a fedélzeti élmény még teljesebb lehet, miután a gazdag szórakoztató kínálat mostantól bármikor böngészhető.

Egyre több a szabálysértő drónreptetés

Egy év alatt megnégyszereződött a szabálysértő drónreptetésekkel kapcsolatos bejelentések száma. 2018-ban több mint egy tucat repülőgép személyzete jelezte a HungaroControl légiforgalmi irányítóinak, hogy drónt láttak a gépek közelében. A társaság minden alkalommal megtette a szükséges intézkedéseket.

A View20 globális megjelenésével kapcsolna új sebességre a Honor

Minden eddiginél eredményesebb évet zárt a Honor, a globális telefonpiac visszaesése ellenére. Az IDC adatai* szerint 2018 első három negyedévében 3,1%-os csökkenés jellemezte a piacot, a Honor ezzel szemben 27,1%-os növekedést produkált. Mindemellett a folyamatosan növekvő online piaci értékesítés terén vezető pozíciót vívott ki magának a közép és felső kategóriában egyaránt.

cloudappsportal.com