Mars kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: Mars

Az űrpuli messze viszi a magyar tudás jó hírét

A Google Lunar XPRIZE 2015-ös csúcstalálkozóját Tokióban rendezték meg. A résztvevők a Tokyo Design Week keretében bemutatkoztak a japán közönségnek is. Budapesten a World Science Forum meghívottjai nagyra értékelték a kortárs magyar innováció szép példáit a Várkert Bazárban, köztük a Pulit. A magyaroknak szóló ismeretterjesztő és oktatási programját is bővíti a csapat: a Puli Meetup rendszeres találkozói mellett játékos űrkadét kezdő kurzust is indít.

2015. november 12. 16:42

A marsutazás kulisszatitkai

Ahhoz, hogy az első ember a Marsra lépjen még számos hátráltató tényezővel kell megküzdeniük a tudósoknak és mérnököknek. Annak érdekében, hogy többet megtudjunk a ma még lehetetlennek tűnő utazásról, a BBC Worldwide csapata a legelismertebb tudósokkal és mérnökökkel találkozott.

Kulcsszavak: Mars űrkutatás tudomány BBC
2015. október 5. 17:22

Két világ, egy Nap

A Curiosity 2012. augusztus 6-án landolt a Mars felszínén. Azóta minden nap – egy marsi „nap” 24 óra és 39 perc – küld információkat a tevékenységéről. Ezek között vannak egy nagy felbontású színes kamerával, a Mastcammal készített felvételek is.

2015. május 12. 12:31

A Curiosity lehet, hogy megoldotta a marsi hegy talányát

A NASA bejelentése szerint a Curiosity űrszonda kutatócsoportja úgy véli, meg tudják magyarázni, miért emelkedik hatalmas hegy az űrjármű landolási helyén, a Gale-kráterben.

2014. december 19. 13:24

Két éve landolt a Curiosity

Két éve landolt a Marson a Curiosity kutatórobot, de nem csak ezt az évfordulót ünneplik a héten: a Vörös Bolygón egy év 687 földi napnak felel meg, így az ottani időszámítása szerint a landolás egy éve történt.

2014. augusztus 8. 12:23

A Mars helyett a Holdat javasolta a NASA célpontjául egy amerikai jelentés

A The Washington Post napilap csütörtöki számában ismertetett jelentésében az amerikai Nemzeti Kutatási Tanács (NRC) azt fejtegeti, hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA emberi űrrepülési programja fenntarthatatlan és nem biztonságos, ezért annak a Mars helyett előbb inkább a Holdra kellene összpontosítania.

2014. június 10. 11:16

Felgyorsult a Curiosity marsjáró

"Felgyorsult" a Curiosity marsjáró: a közel egy éve a vörös bolygón landolt kutatórobot vasárnap tette meg egyvégtében a leghosszabb útját: 100,3 métert haladt előre - közölték a NASA szakemberei.

Kulcsszavak: Mars űrkutatás tudomány
2013. július 26. 09:47

1,3 milliárd pixeles panorámakép a Marsról

A NASA közzétette a Mars felszínéről készült interaktív, 1,3 milliárd pixeles panorámaképét, melyet a Curiosity rover örökített meg.

2013. június 20. 13:37

A NASA „őrlángra teszi” a Curiosity-t

Semmi különös nem történik, nem iktatják ki a rovert, vagy hasonlók, csupán a Föld-Mars jelenlegi állása miatt kicsit egyedül marad. De mit is jelent ez valójában?

2013. április 5. 11:24

Mars panorámakép eddig soha nem látott közelségből

Sokszor beszámoltunk már a Mars Curiosity rover által tett felfedezésekről, az általa készített képekről. Egy profi panorámafotós a rover fotóiból gigapixeles panorámaképet állított össze, amely a 360Cities oldalán megtekinthető.

2013. március 26. 14:36

A Curiosity életre utaló nyomokat talált a Marson

Tegnap tette közzé a NASA hivatalos oldalán azokat a képeket, amelyek a Curiosity által gyűjtött mintákat ábrázolják. Ezeket a rover még februárban gyűjtötte, az elemzés eredményeit pedig közel egy hónap után ismertette a NASA.

2013. március 13. 10:18

Panorámaképet készített a Curiosity

A Vörös Bolygón állomásozó Curiosity megint egy jelentősebb előrelépést tett, ugyanis elkészítette az első panorámaképet. És nem is akármiről, hanem saját magáról.

Kulcsszavak: Curiosity rover Mars kép
2013. február 26. 14:52

A Curiosity rover első fúrása

A NASA hivatalosan is megerősítette a Curiosity első fúrási eredményeit. Ez nem csupán azért volt különleges, mert az első fúrás volt, amit a Vörös Bolygón végeztek, hanem az első olyan is, amit egy rover a Földön kívül végzett.

Kulcsszavak: Mars NASA rover fúrás
2013. február 22. 13:50

Karácsony a Marson

Míg a legtöbb ember számára a karácsony egy meghitt ünnep, amikor együtt vannak a családtagok, addig hat ember számára ez a karácsony biztosan más volt, mint a megszokott. Egy kisebb csapat ugyanis a Utah állambeli sivatagi Mars kutatóközpontban töltötte az ünnepeket.

2012. december 27. 00:18

A NASA leleplezi Mars-béli felfedezéseit

Eljött a várva pillanat. December 3-án minden kiderül, vagyis az mindenképpen, mit talált SAM a Marson - ami nem is biztos, hogy olyan eget rengető, mint ahogy azt sokan várták.

 

2012. december 2. 23:13

Mit fedeztek fel a Marson?

 

A NASA hatalmas felfedezést tett a Marson a Sample Analysis at Mars (SAM) eszköz segítségével, ami egy miniatűr kémiai laborként funkcionál. A szerkezet feladata, hogy szerves vegyületeket azonosítson a bolygón, vagyis olyan szén-dioxid tartalmú építőelemeket, amelyek az élet alapját képezik.

 

2012. november 24. 17:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

21. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre 227 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 68 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a Virágbéke lett.

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

Az LG Electronics (LG) a Life’s Good díjjal olyan globális innovátorokat támogat, amelyek vállalják, hogy segítenek jobb életkörülményeket teremteni mindenki számára. A verseny fődíját a dél-koreai Dot Inc. kapta.

2023. január 26. 14:02