könyvtár kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: könyvtár

Obama egymilliárd dolláros digitális elnöki könyvtárat tervez

Visszavonulása után egymilliárd dolláros, a legmodernebb technikai eszközökre támaszkodó, digitalizált könyvtárat kíván létrehozni örökségképpen Barack Obama elnök, aki a potenciális szilíciumvölgyi és hollywoodi adományozókkal már meg is kezdte a tárgyalásokat.

2015. augusztus 19. 10:24

Elindult az ELDORADO könyvtári e-dokumentumküldő rendszer

Már a közönség számára is elérhető az eldorado.oszk.hu címen az Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára (ELDORADO), amely a magyarországi könyvtárak könyvállományának és a kapcsolódó könyvkiadók köteteinek elektronikus elérését is lehetővé teszi.

Kulcsszavak: könyvtár e-könyv
2015. április 30. 09:23

Digitális szolgáltatásokkal bővülnek a BGF könyvtárai

Mobiloptimalizált, akadálymentesített, többnyelvű honlapokkal, akár otthonról is elérhető digitális kiadványokkal, informatív, szórakoztató blogokkal is bővültek a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak szolgáltatásai.

2015. március 26. 09:37

Bemutatták a könyvtárak új elektronikus szolgáltatását, az ELDORADO-rendszert

Az ELDORADO lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a digitális tartalmakat otthonról is elérhessék. A rendszer célja, hogy a közkincsnek számító teljes könyvtári állomány elérhető legyen, ezáltal a már kereskedelmi forgalomban nem kapható kiadványok is digitális formában újraéledjenek.

2014. december 17. 08:32

Ingyenes online könyvtárat nyitott az UNESCO

Ingyenes online tudományos könyvtárat nyitott az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) a tekintélyes Nature folyóirattal közösen a természettudományok kutatói és tanulói számára.

2014. november 12. 12:19

Még mindig sokan nem használják az internetet

Múlt héten tartotta az Informatikai és Könyvtári Szövetség egyhetes országos rendezvénysorozatát (Könyvtári Fiesta 15 éve) országszerte, melyen közel kétezer program várta a közönséget. Sajnos hazánkban sokan akadnak olyanok, akik még sokan nem használták az internetet.

 

2014. április 3. 11:21

Kassák avantgárd folyóiratát digitalizálják Bécsben

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár digitalizálta Kassák Lajos Ma című folyóiratának Bécsben szerkesztett számait.

2014. január 4. 08:49

Teljes gyűjteményét számítógépre viszi a Norvég Nemzeti Könyvtár

Teljes gyűjteményét digitalizálni kívánja a Norvég Nemzeti Könyvtár, hogy a nemzet "memóriabankjaként" archiválja és mindenki számára, bármikor, bárhonnan elérhetővé tegye a lehető legtöbb digitális tartalmat - olvasható a könyvtár portálján.

2013. december 9. 08:29

Digitalizáltak százezer régi könyvet az Osztrák Nemzeti Könyvtár állományából

Az érdeklődők olyan ritkaságokat tanulmányozhatnak, mint Johann Wolfgang Goethe Ifjú Wertherének első kiadása 1774-ből vagy a cseh nyelven íródott Kronyka Czeská 1541-ből. De magyar kultúrtörténeti kincsek is megtalálhatóak a könyvtár gyűjteményében.

2013. április 30. 08:44

Modernizálják a vatikáni könyvtárat

Digitalizálta teljes könyvkatalógusát a vatikáni könyvtár, amely újabb teremmel, könyvespolcokkal is bővül.

2012. szeptember 26. 10:24

Monguz technológia a kolozsvári könyvtárban

Qulto néven a nemzetközi piacra lépett a Monguz integrált gyűjteménykezelő rendszere, amelyet augusztus végén adtak át az Octavian Goga Megyei Könyvtárban Kolozsváron. A Qulto Libraries nem csak a romániai könyvtár katalógusát, hanem a könyvtár teljes tevékenységét kezeli, emellett bekapcsolja a gyűjteményt a Közép-Kelet-Európai könyvtárak hálózatába is.

Kulcsszavak: könyvtár
2012. szeptember 4. 07:39

Internet Fiesta péntektől a könyvtárakban

A netes munkakeresés és az e-ügyintézés rejtelmeibe is bevezetik az érdeklődőket az idei Internet Fiesta országos rendezvénysorozaton, melynek a könyvtárak adnak otthont péntektől egy héten át.

2012. március 23. 10:13

Digitalizálják a Szabadkai Városi Könyvtár dokumentumait

Elkészült a délvidéki magyar kulturális élet dokumentálására és bemutatására hat éve alapított zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) következő hat évre szóló stratégiai és digitalizálási terve.

2012. február 28. 09:11

Több mint egymillió látogatója volt tavaly az Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtárnak

Több mint egymillió látogatója volt tavaly a most megújult Adatbank Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtárnak - közölték hétfőn közleményben az internetes portál működtetői.

2012. január 31. 09:49

iPad kölcsönzés automatából – könyvtári szolgáltatás

A könyvtárak – annak érdekében, hogy lépést tartsanak az e-book fejlődéssel – nem csak tartalmat, hanem egyre többször eszközt, e-könyv-olvasó gépezetet is kölcsönöznek. Teszik ezt azért, mert ezek a kütyük még viszonylag drágák, a könyvtárosok pedig úgy gondolják, nem lenne kulturálisan elfogadható, hogy csak azért maradjon le valaki irodalmi értékekről, mert nem tudja megfizetni a tartalom-hordozó költségeit. Eszköz kölcsönzésre itthon is van példa, az OSZK és a BME nagykönyvtárak már több publikációban is beszámoltak a tapasztalatokról.

2012. január 28. 10:45

Könyvtárak szolgáltatásait fejlesztették Borsodban

Zömmel uniós forrásból három miskolci és egy sajószentpéteri könyvtár összehangolt szolgáltatásfejlesztése fejeződött be a napokban; az élethosszig tartó tanulás könyvtári támogatásának érdekében megvalósult projekt csaknem 50 millió forintba került.

Kulcsszavak: könyvtár
2011. december 28. 06:38

Szabadon hozzáférhetőek a tudományos publikációk - Elnyeli az internet a drága folyóiratokat? (2. rész)

Paul Ayris, a University College London (UCL) könyvtári szolgáltatásainak igazgatója úgy írja le a lázadás célját, hogy annak révén "megvalósul minden kutató álma - egy desktop és az internetkapcsolat révén az egész világ tudományos irodalma karnyújtásnyi közelségbe kerül".

2011. november 26. 08:59

Szabadon hozzáférhetőek a tudományos publikációk - Elnyeli az internet a drága folyóiratokat? (1. rész)

Az egészséges nyereséget hozó évtizedeket követően a tudományos kiadói iparág kutyaszorítóban érezheti magát. Ráadásul a kiépített állásaik elleni támadások élére éppen olyanok álltak, akiktől erre a legkevésbé sem lehetett számítani: a könyvtárosok. Az egyetemek - Nagy-Britanniától Kaliforniáig - nem hajlandók megújítani a tudományos folyóiratok igen drága előfizetéseit, ehelyett előszeretettel kötnek megállapodásokat "szabad hozzáférést" kínáló kiadókkal. Azok anyagai ugyanis ingyenesen elérhetők az interneten, az egyetlen korlátozás, hogy kötelező hivatkozni rájuk.

2011. november 26. 07:55

Nem versenyzünk az internettel, hanem kínáljuk (2. rész)

"A Móricz Zsigmond Könyvtár és Művelődési Ház a helyi lakosságnak olyan eszköze legyen, amelyen keresztül hozzáférhet számos fontos dokumentumhoz, információkhoz, amelyekkel a XXI. századi, tudásalapú társadalom egyenrangú, tájékozott polgára lehet" - így jellemzi az egyik internetes oldalon található idézet a szabolcsi megyeszékhely intézményét. Folyt.

2011. november 14. 10:37

Nem versenyzünk az internettel, hanem kínáljuk (1. rész)

"A Móricz Zsigmond Könyvtár és Művelődési Ház a helyi lakosságnak olyan eszköze legyen, amelyen keresztül hozzáférhet számos fontos dokumentumhoz, információkhoz, amelyekkel a XXI. századi, tudásalapú társadalom egyenrangú, tájékozott polgára lehet" - így jellemzi az egyik internetes oldalon található idézet a szabolcsi megyeszékhely intézményét. A Szabadság téren működő bibliotéka - úgy tűnik - teljesítette ezt a hitvallást: az oda betérő kultúrakedvelők számára a könyvek rejtelmei mellett már az audiovizuális világ és a világháló titkai is feltárulnak. A fejlődésről és a minősítés rögös útjáról Nagy László igazgatót kérdezte az MTI-Press munkatársa.

2011. november 14. 10:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

Meghosszabbított nevezési határidővel 2020. november 5. éjfélig várják a jelentkezésedet az online szakma legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

EasyBID néven új funkcióval gazdagodott Magyarország piacvezető médiaoldali hirdetéskiszolgáló rendszere, az Adverticum AdServer. A szolgáltatás révén mostantól Header Bidding technológiával is értékesíthetővé válnak a hirdetési felületek, ezáltal pedig növelhetők a tartalomszolgáltatói bevételek.

2020. október 8. 15:45
online sportfogadás