számítógéptörténet kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: számítógéptörténet

Nem talált gazdára az első integrált áramkör

A múlt héten számoltunk be róla, hogy áruba bocsájtják Jack Kilby világhírű találmányát, az első integrált áramkör prototípusát. Sajnos azonban nem sikerült új gazdát találni a mikrochipnek, amelynek becsült értéke 1 és 2 millió dollár közé tehető.

2014. június 23. 12:19

30 éve jelent meg az első Macintosh

Január 24-én lesz pontosan 30 éve, hogy megjelent az első Apple Macintosh gép, melyet az Apple Lisa ihletett. Az előfutárt Steve Jobs lányáról neveztek el még 1983-ban, egy évvel később pedig az első Macintosh gép is piacra került.

2014. január 20. 10:36

A jövő múltja

Június 25-én lesz Szegeden a „A jövő múltja - A lyukkártyától az információs társadalomig” című konferencia, ahol az Informatika Történeti Kiállítást kiegészítve, a teljes informatika történeti anyagot nyilvánosságra hozzák, most először.

2013. május 30. 15:51

A jövő múltja – az informatika hőskorától a közelmúltig

Világviszonylatban is jelentős informatika-történeti kiállítás várja az érdeklődőket Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agorában. A múlt értékeinek méltó megőrzéséhez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság nem csak a kiállítás létrehozásával, fenntartásával és fejlesztésével, hanem egy olyan kötet összeállításával is hozzájárul, amely több mint 200 oldalon, képekkel, tárgyleírásokkal, életrajzokkal, több száz hivatkozással és részletes bibliográfiával mutatja be az informatika fejlődését, főbb irányait és hazai képviselőit. A könyvben szereplő gépek, tárgyak, eszközök nagy részét a kiállításon meg is lehet nézni, ki is lehet próbálni.

2013. február 21. 21:21

Számítógéplegendák Szolnokon

Új helyszínen, a szolnoki Damjanich János Múzeumban látogatható január 17-től a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum DOStalgia – a személyi számítógép hőskora című kiállítása.

2013. január 16. 16:45

Győző, várjuk az interjút!

78 éves korában több, mint tízezer kilométert vezetett – egyedül – Ausztráliában, és ahol megállt, előadásokat tartott az informatika nagy pillanatairól… De nem azt tekintette az utolsó nagy kihívásnak, voltak még tervei. Ezek már nem valósulnak meg: hetvenkilencéves korában meghalt a magyar számítástechnika egyik úttörője, a számítástechnika eddigi teljes történelmének – majd’ azt írtam: élő – szemtanúja. 

2012. december 19. 19:53

Informatika-történeti kiállítás az Agorában

Európában egyedülálló, több ezer darabból álló informatika-történeti kiállítás nyílt meg 1300 négyzetméteren Szegeden az Agorában, 2012. december 13-án. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és fejleszti folyamatosan a világ vezető informatika-történeti múzeumaival vetekedő kiállítást.

2012. december 14. 14:31

Újra működik a világ legöregebb digitális számítógépe

Újra működik a világ legöregebb digitális számítógépe: a két és fél tonnát nyomó, 61 esztendős brit óriást évekig szerelték a szakemberek, hogy évtizedek múltával ismét üzembe helyezhessék az informatika történelmének fontos mérföldkövét.

2012. november 22. 09:53

20 éves a magyarországi internet - Jubileumi kötetet adott ki az Internetszolgáltatók Tanácsa

A magyarországi internet kezdetét az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) 1991 októberétől számítja: ekkor kapcsolódott a világhálóra az első hazai számítógép. A kerek évforduló alkalmából jubileumi kiadvánnyal jelentkezik az ISZT.

2011. október 27. 07:18

Elhunyt a mesterségies intelligencia atyja, John McCarthy

Elhunyt John McCarthy, a Lisp programnyelv megalkotója, a mesterséges intelligencia úttörője - jelentette be kedden a Stanford Egyetem Mérnöki Kara egy twitterben.

2011. október 26. 08:09

Készül Európa legjelentősebb informatikatörténeti gyűjteménye

2011. szeptember 21-én került sor Szegeden az AGÓRA SZEGED PÓLUS kulturális központ alapkőletételére, amely az Európai Unió támogatásával épül. Ez az intézmény ad majd otthont annak az európai színvonalú informatikatörténeti kiállításnak is, amely a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) támogatásával jön létre.

2011. szeptember 22. 17:33

DOStalgia a Közlekedési Múzeumban

Harminc éve jelent meg az IBM első személyi számítógépe, az Intel 4004  processzorral működő 5150-es modell, a ma is használt Windows alapú személyi számítógépek ősét a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum DOStalgia című kiállításán láthatja a közönség.

2011. június 27. 10:10

Százéves az IBM, a számítástechnika úttörője és óriása

Fennállásának századik születésnapját ünnepelte csütörtökön az IBM számítástechnikai óriáscég, amelynek a világ számos, a modern informatikához elvezető technológiai forradalmat köszönhet.

2011. június 17. 16:40

Nagy számítástechnikai műhelyek: volt egyszer egy SZKI

Azok számára, akiknek az informatika nem az iPad-del, a mobiltelefonnal vagy bankautomatákkal kezdődött, hanem emlékeznek a PC-k megszületése előtti számítástechnika évtizedeire, és azok számára, akik nem emlékeznek, de kíváncsiak, hogy milyen is volt ez a hőskor - egy rendkívül érdekes rendezvényt tart a Neumann János Számítástechnikai Társaság Informatika Történeti Fóruma március 24-én csütörtökön délután az Óbudai Egyetemen: a Nagy Számítástechnikai Műhelyek sorozatban a Számítástechnikai Koordinációs Intézet (SZKI) mutatkozik be.

2011. március 20. 21:06

100 éves az IBM - Magyarországon a 75. születésnapját ünnepli

Bár a hivatalos évforduló csak júniusban lesz, az IBM számos programot és látványosságot felvonultató centenáriumi éve már februárban elkezdődött, Watson pedig már a rajongók gratulációit fogadja.

2011. február 24. 14:01

Mobiltörténeti kiállítás Salgótarjánban

A magyarországi mobiltelefonálás 20 évét idézi fel az a kiállítás, amely kedden nyílt meg Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeumban a Mobilkor Alapítvány gyűjteményéből.

2011. február 16. 09:04

25 éves a Windows

A Microsoft éppen negyedszázada, 1985. november 20-án hozta forgalomba első Windows számítógépes operációs rendszerét, a Windows 1.01-et.

2010. november 22. 07:18

Elárverezik az első Apple-számítógépet

Elárverezik az első Apple számítógépet azzal az üdvözlő levéllel együtt, amelyet a gép eredeti tulajdonosának Steve Jobs személyes aláírásával küldtek.

2010. november 16. 09:08

Előkerült Windows 1.0 arat a videómegosztókon

1985. november 20-án jelent meg annak a programnak az elődje, mely ma messze a leghasználatosabb operációs rendszer. A YouTube-on váratlanul megjelent egy rég elfeledett szoftver, a Microsoft Windows 1.0 bemutatója, igazi időutazás.

2010. október 16. 13:58

4 kiló volt, és 300 ezer forintba került - 20 éves a mobiltelefonálás Magyarországon

1990. október 15-én kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatást a Westel Rádiótelefon Kft., azaz ma 20 éves a mobiltelefonálás Magyarországon. A mobiltelefónia hazai sikertörténete a Magyar Telekom elődje, a Matáv, valamint a US West tulajdonában lévő, 450 megahertzen szolgáltató mobilcég megjelenésével kezdődött. A mobiltelefon térhódítását és meghatározó szerepét a jelenleg több mint 11 millió mobil-előfizetés jelzi.

2010. október 15. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

A Magyar Marketing Szövetség 2020-ban is kihirdette az Év Applikációja díjat, melyet a DokiApp vihetett haza. A telemedicina alkalmazás segítségével a nap bármely időszakában, mindössze pár perc várakozás után konzultálhatunk egy orvossal vagy pszichológussal. Az online orvoslás Uber-e nem először kap rangos díjat, tavaly ősszel ugyanis a Vodafone Digitális Díj egyik fődíját vihették haza az ötletgazdák.

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

A hatodik egymást követő évben is a mateking.hu nyerte az Év Honlapja kitüntetést. A bejelentés kapcsán kihirdették: a leggyorsabban jelentkező 5 iskolának ingyenes hozzáférést biztosítanak. Magyarország legnépszerűbb egyetemi e-learning oldalának célja, hogy élménnyé változtassa a matektanulást, hatékonyságát pedig az adja, hogy a tananyagok sok-sok apró lépésből, picike morzsákból épülnek fel. A honlapon ráadásul folyamatosak a fejlesztések is: 2020-ban a mateking epizódok új, sokkal intenzívebb dizájnt kapott, a letisztult és elegáns külső pedig egy felhasználóbarát felületet eredményezett.

2021. január 7. 09:55
online sportfogadás