Városfejlesztési pályázat egyetemistáknak

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 2. 08:08

Kötetlen pálya - utak az okos városba címmel hirdettek pályázatot egyetemistáknak, akiktől olyan városfejlesztési elképzeléseket várnak, amelyek a közlekedési dugók enyhítésére, a parkolási helyzet megoldására vagy épp a tömegközlekedés fejlesztésére javasolnak újszerű megoldásokat.

Az IBM pályázatára elsősorban leendő mérnökök, közgazdászok, informatikusok, városszociológusok és grafikusok jelentkezését várják, de a felhívás bármely, felsőoktatásban tanuló diák számára nyitott.
 

A pályázók feladata, hogy azonosítsanak egy közlekedési problémát valamelyik hazai nagyvárosban, majd infografikán mutassák be, milyen megoldást találtak rá. A pályamunkák közül a legjobbakat szakértő zsűri és a közönség választja majd ki - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
 

Mint írják, a világ nagyvárosaiban egyre inkább elterjednek az "okos város"-t jellemző megoldások, Rio de Janeiróban például időjárás-előrejelzés biztosítja a közlekedésbiztonságot, a szingapúri forgalmi dugókat valós idejű forgalomkövetés segítségével csökkentik, Birminghamben pedig mobil alkalmazás segít parkolóhelyet találni.
 

A világszerte hasonló gondokkal küzdő nagyvárosokban egyre gyakrabban használják ki a modern technológiák nyújtotta innovatív lehetőségeket, a Gartner amerikai piackutató szerint 2015-ig világszerte már több mint négymillió speciális - például szenzorokból, járművekből, áramszolgáltatóktól, rendőrségtől származó - adatokat elemző szakemberre lesz szükség.
 

Az informatikai cég pályázatával most közös ötletelésre hívja a jövő szakembereit. A verseny az IBM Magyarország Facebook-oldalán (www.facebook.com/IBMMagyarorszag) fut, ahol a felhívás is olvasható, és ahol a legjobb pályaműveket a nagyközönség is láthatja majd.