A Vodafone mobilszolgáltatót környékezi az AT&T

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 5. 14:16

Az AT&T amerikai távközlési konszern a legnagyobb európai mobilszolgáltató, a Vodafone megvásárlásának stratégiáján dolgozik - írja az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.

Az akvizíció forgalmában a világ legnagyobb távközlési társaságát hozná létre, amelynek piaci tőkeértéke meghaladná 250 milliárd dollárt. Együttesen több mint 500 millió mobil előfizetővel a társaság előnyös tárgyalási pozíciót élvezne a Google Inc. és az Apple Inc. társasággal a készülékárakról és a mobil hirdetési tarifákról folytatott tárgyalásokon.
 

Az akvizíció megvalósítása azonban függvénye annak, hogy lezáruljon a Vodafone 45 százalékos Verizon Wireless részesedésének 130 milliárd dolláros eladása a Verizonnak.
 

Simon Gordon, az angliai székhelyű Vodafone szóvivője elzárkózott annak kommentálásától, hogy vállalata érdeklődik-e az AT&T vagy bármely más vállalat kivásárlási ajánlata iránt. Brad Burns, a dallasi AT&T szóvivője nem kommentálta az AT&T európai terjeszkedési terveit.
 

Vittorio Colao, a Vodafone vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökséget tájékoztató források szerint a felkínált kondíciók függvényében alapvetően nyitott az akvizíció felé.
 

Az AT&T akvizíciós stratégiája a Bloomberg értesülése alapján több, önmagában is értékesíthető egységre osztaná fel a Vodafone érdekeltségeit. A feltörekvő piaci érdekeltségeket például olyan vásárlók, mint az America Movil vagy a China Mobile számára vonzó társaságokba szervezné ki.
 

Az afrikai piacon érdekelt francia Orange SA a Bloomberg értesülése szerint már érdeklődését fejezte ki a Vodafone afrikai üzlete iránt. Az Orange nem kommentálta az értesülést.
 

A Vodafone alternatívájaként az AT&T az Orange és a Deutsche Telekom AG brit érdekeltségét, az EE társaságot szemelte ki magának európai terjeszkedésének bázisaként. Egy ilyen akvizíció azonban nem biztosítana számára hídfőállást Európa legnagyobb nemzeti piacán, Németországban, amit a Vodafone, a Deutsche Telekom, a Telefonica és a Royal KPN NV osztott fel egymás között.