Védett hálózatok az iskolákban

Czipperer Dia, 2013. november 18. 09:55

A Cyberoam hálózatbiztonsági termékeket gyártó vállalat nemcsak a kis- közép és nagyvállalatokra fordít kiemelt figyelmet, hanem az iskolák hálózatainak biztonságára is nagy hangsúlyt fektet. A Cyberoam UTM védelem megkönnyíti az iskolai rendszerek biztonságos üzemeltetését, valamint szükségtelenné teszi több biztonsági megoldás alkalmazását.

„Az iskolai hálózatok nagy része, méretüket tekintve egy kkv-s vállalati hálózatnak felelnek meg, azonban funkcionális tekintetben némi különbség mutatkozik. A diákok személyében általában jóval több, a veszélyforrásokkal szemben tapasztalatlanabb felhasználó használja a hálózatot, így a biztonsági kérdések kiemelt hangsúlyt kapnak. A Cyberoam UTM megoldásai ezekre a speciális kihívásokra is megnyugtató választ tudnak biztosítani, úgy hogy a rendszer üzemeltetőinek ez kevesebb többletmunkát és alacsonyabb költséget jelent.” – mondta el Béres Péter, a Cyberoam magyarországi disztribútora, a Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója.

 

A Dover példája

 

Az iskolák összetett rendszerének védelmére legjobb példa az Egyesült Államokban található Dover School Disctrict hálózatának UTM eszközökkel való ellátása és ennek kiépítése. A Dover School District öt különböző iskolából áll, amelyek mindegyike saját weboldallal és hálózattal rendelkezik. A különböző informatikai feladatokat egy erre a célra létrehozott informatikai csapat látja el.

 

A Dover School District hozzáférést biztosít a SchoolNET-hez diákjainak és alkalmazottjainak egyaránt. A SchoolNET-en keresztül hozzáférhetnek a helyi hálózatokhoz, szörfölhetnek az interneten, illetve a világon bárkivel kommunikálhatnak. A rendszer üzemeltetői olyan biztonsági megoldást kerestek, amely elhárítja a külső proxy behatolásokat, illetve a teljesítési követelményeknek való megfelelés is fontos elvárás volt a Cyberoam felé.

 

A külső proxy szerverek használat korlátozása mellett a közösségi médián keresztül bejövő fenyegetések megszűrése volt kiemelten fontos tényező. A Cyberoam UTM+ telepítése után az amerikai iskolában jelentős javulás vált érzékelhetővé, lefedve az internetezés teljes spektrumát, így biztosítva a hibátlan, zökkenőmentes és biztonságos működést. A Cyberoam UTM+ a diákok számára is érezhetően kontrolálta a jogosulatlan és káros tartalmak elérését a weben, így elősegítve a tudatosabb internet használati szokások kialakulását.