NAV-vizsgálatkor jól jön az ügyviteli rendszer

forrás: Prím Online, 2014. január 15. 11:11

Szakértők szerint feleslegesen aggódnak egy januári törvénymódosítás miatt azok a cégek, amelyek összetett vállalatirányítási rendszereket (ERP) használnak. A jogszabály szerint ugyan a NAV a vállalkozásoknál működő ügyviteli szoftvereket felhasználva is folytathat ezentúl vizsgálatot, de a vállalatok éppen ezért kerülnek nagyobb biztonságba, a szoftverek ugyanis a hibalehetőségeket minimalizálják.

Az adóhatóságnak januártól jogában áll az ellenőrzés során is betekinteni a vállalkozásoknál működő informatikai rendszerekbe, ott lekérdezéseket futtatni, illetve a teljes adatállományokat logikai és tartalmi ellenőrzés alá vetni – mondta el a vállalati rendszereket fejlesztő ProgAdat Kft. vezetője. Végh Ferenc szerint ezt néhányan fenyegetésként érzékelik, holott eddig is vizsgálták a hatóságok az informatikai rendszereket és az általuk feldolgozott adatokat, tehát csak törvényi szintre emelték a gyakorlatot.


A szakértő ugyanakkor hozzáteszi, félnivalója inkább annak van, aki nem használ megfelelő ERP-rendszert. A szoftver adott esetben éppen a hibázás lehetőségét zárja ki azáltal, hogy sablonokkal dolgozik. Ráadásul, aki zárt rendszerben kezeli az ügyviteli folyamatait, és az analitikus rendszereit – mint például a kereskedelmit – hozzákapcsolja az ügyviteli rendszeréhez, annak nincs mitől tartania.


Sok esetben érkezik kérés egy-egy adóvizsgálat során, hogy készüljön mentés a bizonylati adatokról olyan formátumban, amelyeket a hatóság is fel tud használni. Egy megfelelő ERP-rendszer lehetővé teszi ezt, például a könyvvizsgálói programokba is tud adatokat exportálni – mutat rá a szakértő. Abban az esetben pedig, amikor az adóhatóság egyedi táblázatok kitöltését kéri a cégektől, azt a tanácsadók akár azonnal, távfelügyeleti módszerrel is meg tudják oldani. Végh Ferenc leszögezte, egy cégvezető akkor nézhet nyugodtan egy vizsgálat elé, ha az ERP rugalmasan paraméterezhető és teljes mértékben integrált az analitikus rendszerekkel.