Hackertámadás? - Órákra lebénult az internet Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 22. 07:53

Kínai internetezők tízmillióit szorította kényszerpihenőre egy ismeretlen eredetű, több órás műszaki leállás, amely mögött hackertámadást sejtenek szakértők - számolt be a kínai média szerdán. A Sina Tech műszaki vezetője a helyzetet, illetve körülményeit nagyon szokatlannak és komolynak nevezte. Vu Hung-seng szerint a belföldi szerverek kétharmada lebénult.

A rendellenességre helyi idő szerint kedden délután három óra tájban figyeltek fel a böngészők, amikor elérhetetlenné váltak a kínai DNS-szerverek, a szolgáltatók nem tudták biztosítani a kapcsolatot velük. Valamennyi domain név érintett volt, amelyek végződése .com, .info, .net és .org. Gondot jelentett a "kínai Google", a Baidu kereső, de például a Sina és QQ hírportálok elérése is. Az oldalakat csak a főleg a "nagy kínai tűzfal" megkerülésére alkalmazott VPN-kapcsolatot használók tudták olvasni akadálytalanul. Az érintett oldalakat célzó internetes forgalmat ismeretlen, nem működő amerikai IP-címekre irányították - számolt be a net.cn szolgáltató alelnöke Szung Jing-csiao. A Sina Tech műszaki vezetője a helyzetet, illetve körülményeit nagyon szokatlannak és komolynak nevezte. Vu Hung-seng szerint a belföldi szerverek kétharmada lebénult.
 

A hongkongi South China Morning Post című napilap értesülése szerint a böngésző egy a szárazföldi Kínában betiltott spirituális mozgalomhoz, a Falun Kunghoz köthető amerikai vállalkozás üres oldalával találhatta magát szemben. A The Epoch Times illetékese közölte, észlelték a hirtelen megnövekedett "érdeklődést" és ezért - támadástól tartva - biztonsági okból egy üres oldalra irányították át az internetezőket.
 

Egy, a lap által megszólaltatott pekingi internetbiztonsági szakértő úgy vélte, a történtek egyértelműen (hacker) támadásra utalnak. Az oldalak többsége nagyjából két óra múlva ismét elérhetővé vált, de a teljes helyreállítás több órába telt - tájékoztattak a szakemberek.
 

A lap szerdai közvélemény-kutatásának eldöntendő kérdésére, miszerint a keddi támadás hackerek műve volt-e, az eddigi válaszadóknak több mint 70 százaléka válaszolt igennel. A legutóbb közreadott statisztikai adatok szerint Kínában a tavalyi év végén 618 millió internetező volt, ami azt jelenti, hogy minden tíz emberből négy használja a világhálót. 81 százalékuk, vagyis félmilliárdnyian mobil eszközükről kapcsolódtak rá. Több mint 280 millióan mikroblogolnak, a WeChat nevű népszerű mobil üzenetküldőnek pedig 270 milliót meghaladó aktív felhasználója van.