Hackathon-in-a-Box: kreatív ötletgyár a startup utánpótlásért

forrás: Prím Online, 2014. február 25. 09:40

A Hackathon-in-a-Box egyetemi ötletverseny sorozat hat versenyén tavaly több száz ötlet és 60 projekt született. A szervezők idén megduplázzák résztvevő egyetemek számát és Kolozsvárra is eljut a startup utánpótlást biztosító rendezvény.

A 2013 tavaszán született verseny sorozat alapkoncepciója, hogy a már működő startupok mellett gondoskodnunk kell az utánpótlásról is. A verseny szervezői szerint egyre nagyobb szükség van arra, hogy az oktatási intézményekben és az egyre inkább kibontakozó startup ökoszisztémában új tehetségek szülessenek.

 

A „Hackathon-in-a-Box – A kreatív ötletgyár” versenysorozat titka az, hogy a tehetségeket legegyszerűbb ott keresni, ahol tanulnak. A versenyeken résztvevők a megszerzett tudásukat a tanulmányaik és később szakmai életük során is kamatoztathatják.

A projektek nagy figyelmet kapnak a hazai befektetőktől, inkubátoroktól, a tavalyi versenyzők közül többen már kockázati tőkebevonáson dolgoznak.  A 2013-as év győztesi között akad olyan is, amely nemzetközi versenyt nyert azóta. Egy másik a verseny született szolgáltatás - a Miutcánk.hu – pedig a Lenovo Motivátor pályázatának 1 milliós fődíját nyerte el.

A versenysorozatot nem csak egyetemistáknak terveztük – meséli a hackathon főszervezője – Turcsán Tamás Péter - akit 2013-ban a 25 legkreatívabb magyar közé választották. „A mentoraink a résztvevőket felkészítik arra, hogy ötleteiket csapatban dolgozzák ki, megértsék az üzleti gondolkodás alapjait, és a közös munka során, üzletileg értékes projekteket hozzanak létre, majd azokat a verseny végén szakemberek előtt prezentálják. Így a csapatok belekóstolhatnak startup világ, az üzleti ötlet „kipattanásától”, kivitelezésétől és a befektetők megnyeréséig tartó hangulatába. A Hackathon-in-a-Box rendezvénysorozat új ötleteket hoz felszínre, megmutatja a résztvevők igazi erősségeit, közösséget épít, és demonstrálja az egyetem és a hallgatók kreativitását.”

Az idei szériában 13 versenyt terveznek a szervezők, a hat budapesti esemény mellett hat vidéki és egy kolozsvári rendezvényt valósítanak meg társszervezők segítségével. Az idei első verseny – a Spin-Off Klub Hackathon - február 28-án kerül megrendezésre a H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban. (1085 Budapest, Horánszky utca 13.)

A verseny fővédnöke Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán az NGM gazdaságstratégiai államtitkára. Az év első eseményének zsűri elnöke Spaller Endre a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke. A verseny támogatói között állami intézmények, nemzetközi startup versenyek, KKV-k és multinacionális vállalatok, illetve hazai siker-startupok is megtalálhatók.

A Hackathon-in-a-Box kiváló és közvetlen lehetőséget kínál arra, hogy segítségével megteremtődjön a magyar startup cégek utánpótlása, közvetve pedig, hogy sikeres vállalkozóként itthon tartsuk, vagy akár haza is hozzuk a fiatal értelmiségieket.