Weboldal a gyermekek biztonságos internethasználatáért

Czipperer Dia, 2014. július 2. 15:32

Számos törekvés, próbálkozás van annak érdekében, hogy a gyermekek minél biztonságosabban használhassák az internetet, a szülők megóvhassák őket a leselkedő veszélyektől. Immáron egy weboldal is segít abban, hogy a felnövekvő generációk is elsajátítsák a biztonságos és egyben tudatos netezés élményét.

Útjára indult az otthonaneten.hu honlap, amely a gyermekek eligazodását hivatott elősegíteniteni a világháló dzsungelében. Több korosztály számára is segítőkezet nyújt az oldal, és nem csak azok számára, akik már írni-olvasni tudnak.

 

Ma már egyáltalán nem számít meglepő jelenségnek, hogy a gyermekek előbb ülnek számítógép elé, minthogy saját nevüket le tudják írni. Sokuk innen tanulja meg a betűket, legtöbbször játék közben. Erre a korosztályra is gondoltak az otthonaneten.hu interaktív weboldal megalkotói, hiszen számukra is szolgálnak animációs anyagokkal, kisfilmekkel. Így próbálják meg őket felkészíteni az internetes világra, és megismerkedhetnek az alapokkal.

 

A nagyobbak (8-12 éves korosztály) már megtanulhatják, hogyan tudják elkerülni a veszélyeket a weben, valamint azt is, melyek az értékes tartalmak. Tehát nem az a cél, hogy a gyermek kedve teljesen elmenjen a netezéstől, és az internet mint hóhért ábrázolják, éppen ellenkezőleg: a tudatosság nevelése lebeg a szemük előtt.

 

 

Az oldal természetesen a szülőkre is gondolt, méghozzá oly módon, hogy ők is tanulhatnak, hogy gyermekeiket is megóvhassák ezen a téren. Választ kaphatnak kérdéseikre, de akár pszichológiai témájú cikkeket is olvashatnak a nehéz helyzetek megoldásáról.

 

Az otthonaneten.hu a UPC kezdeményezésére, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottsága és az UNICEF Magyar Bizottsága szakmai támogatásával, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Internet Hotline szolgáltatása és a Safer Internet program hazai konzorciumvezetője, az NGYSZ partneri együttműködésével jött létre. A gyermekpszichológusok és pedagógusok közreműködésével készülő új webhelyet a Mindennapi Pszichológia és a Tévézz okosan! weboldal szerkesztősége gondozza.

 

 

 

 

 

 Forrás: MTI; Képek: schulmanru.blogspot.com, ut.ee