Telenor Okostelefon Akadémia: Internet of things – a gépek lázadása?

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 16. 08:46

Mi a „tárgyak internete” és hogyan befolyásolja mindennapi életünket? Egyre több eszköz csatlakozik az internetre, hogy okostelefonokkal vagy más gépekkel kommunikálva az emberek kényelmét segítse elő, munkájuk hatékonyságán javítson. Egy okosotthon víziója.

Az internetre csatlakoztatott tárgyak száma már évekkel ezelőtt meghaladta az internetes kapcsolattal rendelkező emberekét. A Berg Insight adatai szerint Észak-Amerikában és Európában 2012-ben összesen 4,56 millió „okosotthon”, azaz internetre kapcsolódó eszközökkel felszerelt háztartás volt. A jóslatok szerint 2017-re a két kontinensen együttesen már 36 millió intelligens ház és lakás lesz. A teljesen automatizált intelligens otthonok képesek feltérképezni a lakók szokásait, ez alapján pedig megbecsülni és kielégíteni a várható igényeiket. Egyes előrejelzések szerint 2020-ra mintegy 26 milliárd eszköz lesz a tárgyak internetének része, tömeges lakossági felhasználásban elsősorban az okosotthonok és a csatlakoztatott járművek elterjedése várható.

A tárgyak internete, az okosotthonok jelene és jövője lesz a Telenor Okostelefon Akadémia központi témája szeptember 17-én a Millenáris D épületében. A látogatók számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 



Az Okostelefon Akadémia programja részletesebben:

A nyitóelőadásban Dojcsák Dániel, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tartalom igazgatója nyitóelőadásában az „Internet of things” (IoT) téma tágabb értelmezését, kezdetét és jelenét mutatja be, illetve felvázol egy, a jelenleg ismert trendek alapján valószínűsíthető jövőképet is. Lőwy András, a bluetooth-os okosizzót fejlesztő BlueBulb munkatársa az otthonok automatizálásának lehetőségeit fejti ki, és azt, hogy ebben milyen szerepe van az okostelefonoknak. Az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont (ETIKK) szakembere, Földesi Erzsébet pedig elmondja, hogy az az egyetemes tervezés szellemében tervezett, alapvetően fogyatékkal élőknek szóló eszközök, hogyan könnyítik meg mindannyiunk életét. Az ősz legnagyobb technológiai eseményéről, a szeptember elején megrendezett berlini IFA kiállításról a Mobilaréna csapata tart interaktív beszámolót. Előadásuk fókuszában a kiállítás legizgalmasabb mobilos és smart home újdonságai állnak.

Az Okostelefon Akadémia Expo területén a legnagyobb készülékgyártók, az Alcatel, az LG, a Microsoft és a Nokia, a Samsung, a Sony és a ZTE mellett többek között a BlueBulb, a FreeDee printing, az iExpert, az MTA SZTAKI és a Loxvill okosotthon-megoldásaival ismerkedhetnek meg a látogatók. A vendégek a helyszínen kipróbálható masszázsfotelekben töltődhetnek fel a rendezvény ideje alatt.

Az Okostelefon Akadémia rendezvénysorozattal a Telenor célja, hogy az egyre bővülő okostelefon-felhasználói kör számára releváns, előremutató és izgalmas témákat, felhasználási területeket mutasson be. Ennek megfelelően az események témáihoz kapcsolódó szakterületek elismert szakembereit hívja meg előadónak, bemutatkozási lehetőséget biztosít hazai fejlesztőcsapatok számára és alkalmat kínál a vendégeknek, hogy kérdéseiket, észrevételeiket közvetlenül a szakemberekkel is megvitathassák.

A rendezvény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött. További részletek: https://www.facebook.com/events/690524254363073/