Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014

forrás: Prím Online, 2014. november 10. 09:11

A klímaváltozás – tény. Ma már a hétköznapjainkban is érzékeljük, és egyre kevesebben vannak, akik ezt a tényt kétségbe vonnák. Nem véletlen hát, hogy a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 konferencia fókuszában a klímaváltozás hatásainak érzékelhető erősödése, kiváltó okai, közülük is a pazarló fogyasztás szerepe áll.

 

A pazarló fogyasztás tarthatatlanságára mutatott rá többek között Gro Harlem Brundtland – Norvégia volt környezetvédelmi minisztere, majd háromszoros miniszterelnöke –, amikor az ENSZ Környezetvédelmi és Fejlődési Világbizottságának elnökeként így fogalmazott:A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyeit arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

 

Életünk minősége – a klímaváltozásnak a pazarló fogyasztás miatt is felgyorsuló folyamata miatt – rohamosan változik, így nemcsak a tényekkel való szembenézés halaszthatatlan számunkra, hanem az is, hogy felkészüljünk arra: hamarosan a ma megszokottól jelentősen eltérő életmódra kell átállnunk.

 

A klíma mindig változik, de a mostani rendkívüli események kialakulásában az emberi tényezőnek nagy szerepe van. Mit kell hát tennünk? Útját lehet-e állni az emberiség – egyének, cégek, társadalmak – egyre növekvő, pazarló, pocsékoló fogyasztásának? Lehet-e reménykedni meglévő emberi, üzleti, társadalmi, környezeti rendszereink működésének harmonizálásában és új, együttműködő, összekapcsolódó rendszerek létrehozásában fennmaradásunk és jövőnk érdekében?

 

A Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 konferencia – a felelősen gondolkodó és cselekvő emberek éves találkozója – ezekre a kérdésekre is keresi a választ, ám hangsúlyosan foglalkozik azzal is, hogy mindebben mi lehet az üzleti szektor feladata. Van-e esélye a kapitalizmus etikussá válásának? Teszünk-e egyre többen és többet azért, hogy az üzleti, a társadalmi és a környezeti haszon maximálása egyforma fontossággal bírjon, és ez tudatossá is váljon?

 

A konferencia témái között szerepelnek többek között a klímaváltozás és erőforrásaink pazarló használatának összefüggései, a környezeti erőforrások növekvő túlhasználata és a nemzetközi klímapolitikai együttműködés problematikája, a regionális éghajlatváltozások trendjei és az alkalmazkodás lehetőségei, a hazai klímapolitika kérdései. Felelős szakemberek keresik a választ arra is, hogy milyen esélyek vannak az etikus kapitalizmusra a fenntartható fogyasztásért és az éghajlatváltozás elkerüléséért. Emellett kerekasztal-beszélgetések keretében számos sorsdöntő kérdést vitatnak meg a résztvevők.

 

A konferencia fővédnökei: Láng István akadémikus, a Brundtland Bizottság tagja, László Ervin, a Budapest Klub alapító elnöke, világhírű filozófus, író és Juhász Árpád geológus. A Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 konferencia és kiállítás 2014. november 19-én lesz Budapesten. A részletekről itt tájékozódhat!