Hosszabb ideig bírják a Google ballonjai a levegőben, mint korábban

Czipperer Dia, 2014. november 24. 11:24

A Google Project Loon kezdeményezése még csak tesztfázisban jár, ám most egy újabb szakszhoz érkezett a munka. A ballonok „üzemideje” megnőtt, így tovább képesek a levegőben maradni, decemberben pedig Ausztráliában bizonyíthatnak.

A Föld elmaradottabb régióinak és az eddigi még senki által meg nem hódított piacok becsatornázása a célja a Google-nek a Project Loonnal, melynek lényege, hogy szélessávú összeköttetést biztosítson az emberek számára. A hőlégballonokat napenergia hajtja, valamint vezető sincs.

 

A sztratoszférában keringő ballonok ötlete önmagában azonban még kevés, komoly tervezőmunkát igényel ennek gyakorlati megvalósítása. A Google most rájött arra, hogyan lehet ezeket tovább a levegőben tartani, amely különösen fontos szempont.

 

Az elmúlt évben nagyjából 3 millió kilométert tettek meg az egyes ballonok, amely nagyjából annak felel meg, mintha 75-ször körbeutazták volna a Földet. Ez jól is hangzik, ám csak korlátozott ideig voltak képesek a levegőben maradni, körülbelül 100 napig.

 

 

A Google szerint a jelenlegi rekord 130 nap. A kiterjesztett repülési idő a több száz felfedezésnek köszönhető, amelyek segítettek megelőzni a szivárgásokat, valamint finomítni az automatizált gyártási folyamatokat.

 

Decemberben Ausztráliában kezdik el a tesztelni a szerkezeteket, összesen 20-at. Remélhetőleg sikeresebben zárul majd, mint az új-zélandi tesztelés, ahol nem elég, hogy az egyik példány az óceánban landolt, többen megijedtek, hiszen zuhanó repülőgépnek titulálták.

 

Forrás: Techspot.com; Kép: gsmnation.com