Az Apple bevallotta, hogy törölték az iPodokról a nem iTunes tartalmakat

Czipperer Dia, 2014. december 6. 15:30

Az Apple, még Steve Jobs idejében, a felhasználók tudta nélkül törölt zeneszámokat egyes felhasználók iPodjáról. A vállalatot bírósági tárgyaláson szembesítették a vádakkal, ahol beismerték, hogy hibáztak, viszont megvolt az okuk rá.

Az Apple iPod/iTunes bírósági eljáráson a felperesek azt állították, az Apple titokban zeneszámokat törölt az iPodokról. Olyan alkotásokat távolítottak el, melyeket nem az iTunesból töltöttek le az emberek.

 

2006 és 2009 között voltak hasonló esetek, melyek akkor történtek, amikor az iPodokat szinkronizálták az iTunesszal. Így nyomon lehetett követni, ha egy zeneszám más forrásból származott.

 

Ha valaki megpróbálta eszközét szinkronizálni, ám gyűjteményében más, rivális szolgáltatók tartalmai is szerepeltek, rögtön egy hibaüzenettel találkozott, anélkül, hogy bármilyen figyelmeztetést kapott volna arról, hogy végezzen gyári beállítás visszaállítását. Miután a felhasználók visszaállították a készüléket, minden olyan tartalom eltűnt róla, melyek nem az iTunesból származtak. Az iPod classic, iPod shuffle, iPod touch és iPod nano tulajdonosok is szembesültek ilyen esetekkel.

iPod classic, iPod shuffle, iPod touch és iPod nano modellek


Bár az Apple elismerte, hogy töröltek bizonyos tartalmakat az iPodokról, ám elmondásuk szerint biztonsági okokból volt minderre szükség, mind a felhasználók, mind pedig az iPodok védelme érdekében. Augustin Farrugia, az Apple biztonsági igazgatója szerint nem akarták túl sok információval zavarni a felhasználókat. Azt is hozzátette, hogy az Apple akkoriban nagyon paranoiás volt az iTunes védelme kapcsán, melyet Steve Jobs egykori e-mailjei és videófelvételei is igazoltak.

 

A felhasználók azonban máshogy vélekednek a dologról. Szerintük az Apple egyoldalúan járt el a kérdésben. A 2006. szeptember 12. és 2009. március 31. közötti eseteket tárgyalja a bíróság, a felperesek pedig összesen 350 millió dollár kártérítést kérnek. Ez akár háromszorosára is nőhet az amerikai versenyjogi szabályok szerint. Vagyis, ha az Apple-t bűnösnek találják a vádpontokban, minden bizonnyal izmos összeget kell majd fizetniük.

 

Forrás: Appleinsider.com; Képek: science.opposingviews.com