Megújul az önkormányzatok e-szolgáltatása az új ASP-rendszerrel

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 9. 10:19

Befejezéséhez érkezett az önkormányzati ASP-projekt, megkezdődött a rendszer átadása. Az uniós forrásból megvalósuló program eredményeként tizenegy közép-magyarországi önkormányzat használhat korszerű informatikai megoldásokat működése támogatásához és nyújthat e-közigazgatási és e-ügyintézési szolgáltatásokat.

Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Márianosztrán, a projektről tartott sajtótájékoztatón állampolgár-központúnak nevezte az alkalmazásszolgáltatást nyújtó informatikai rendszert (Application Service Provider). Arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszer gyorsabb, pontosabb ügyintézést biztosít, jogbiztonságot ad az embereknek, akik a szolgáltatásnak köszönhetően átlátják az önkormányzat mindenkori helyzetét. Június végével további negyvennégy település csatlakozik az ASP-központ szolgáltatási rendszeréhez.
 

A tárcavezető felidézte: az önkormányzati adósságállomány konszolidálásánál megállapították, hogy kevés információ jut el a kormányhoz az önkormányzati gazdálkodásról, és „még nagyobb baj, hogy kevés információval rendelkeznek az önkormányzatok is sok esetben saját vagyoni helyzetükről, vagyoni képességükről”. Az uniós projekt felhasználásával a megoldás olyan alkalmazó-szolgáltató rendszer lett, amely egységesíti, átláthatóvá és elszámoltathatóvá teszi az önkormányzati területet - mondta.
 

A rendszer szolgáltatást nyújt az önkormányzatoknak, az állampolgároknak, folyamatos információs bázissal rendelkezik, megfelelő információt ad a polgármesternek, a jegyzőnek, a képviselőknek és a terület minden lakosának - ismertette.
 

A sajtótájékoztató helyszínével a 828 lakosú Márianosztrával kapcsolatban a miniszter azt mondta: az a cél, hogy az ASP-rendszer alulról építkezve jusson el az ország valamennyi önkormányzatáig.
 

A Belügyminisztérium, a Magyar Államkincstár, a Kincsinfo Kincstári Informatikai Nonprofit Kft., a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) alkotta konzorcium 2,8 milliárd forintos projektjét bemutatva Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke elmondta: a 2012-ben indult projekt célja a legkorszerűbb e-közigazgatási megoldásokra építve egy alkalmazásszolgáltató központ (ASP) létrehozása.
 

Az önkormányzatok az ASP-központ jóvoltából - jelentős saját beruházás nélkül - juthatnak hozzá korszerű informatikai rendszerekhez, illetve folyamatos üzletmenetet támogató szakrendszeri szolgáltatásokhoz - mondta. A hivatalok így gyorsabban követhetik a jogszabályi változásokat is. A fejlesztésnek köszönhetően a helyi ügyintézők könnyebben tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, és hozzáférhetnek majd a központi nyilvántartások adataihoz is.
 

A tizenegy kijelölt önkormányzatnál (Márianosztra, Ipolydamásd, Zebegény, Letkés, Ipolytölgyes, Csobánka, Nagymaros, Pilisszántó, Zsámbok, Jászkarajenő és Abony) április elsejétől már élesben használják az ASP-központ szakrendszereit. A június végén záruló projekt külső támogatója a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt.
 

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy egyfajta újraértelmezése történt meg az önkormányzati szerepvállalásnak, és újraértelmezése történt az államkincstárnak is, hiszen - mint mondta - „ügyfélorientált, kormányzati szolgáltató és információs központtá kell válnunk az elkövetkezendő időszakban”, ehhez pedig korszerű ügyviteli informatikai háttér szükséges.
 

Szabó Zoltán Attila, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a vállalat az elmúlt két évben új, felhőalapú technológiát valósított meg a kormányzatnak, és az önkormányzati ASP-n keresztül ezt a technológiát akarják települési szintig továbbítani. Megjegyezte: a rendszer üzemeltetőjeként nagyon fontos számukra a költséghatékonyság.