Kínai cégek törnek fel a "legokosabb" vállalatok ranglistájára

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 4. 08:33

Az idén már három kínai vállalat is megjelent az első tíz között a Massachusetts Institute of Technology (MIT) neves amerikai műszaki egyetem kiadványa, a MIT Technology Review világ 50 "legokosabb" vállalatát felsoroló ranglistáján.

A lista élén álló Tesla Motor után a második "legokosabb" vállalatnak kijáró rangot az idén az "olcsó Apple" imázsától innovatív megoldásoknak köszönhetően megszabadult kínai okostelefon gyártó vállalat, a Xiaomi érdemelte ki.
 

 Az Apple a 16. helyet szerezte meg az idei listán az Apple Watch okosóra és az Apple Pay szolgáltatás bevezetésével.
 

A 2014-es listán - amin a Xiaomi a 30. helyen állt - az Apple nem szerepelt, de az előző évire, a 2013-asra a hatodik helyre került fel a kis képernyőről nagy képernyőre adaptált Retina technológiával. A Tesla a tavalyi listán a második volt. Akkor a kaliforniai Illumina biotechnológiai vállalat állt az élen.

 


 

A 2013-as listán még csak egyetlen kínai vállalat, a Tencent, a "kínai twitter" szerepelt, a 2014-esen viszont már négy, csakúgy, mint a 2015-ösön. A legjobb helyezést a tavalyi listán a Tencent érte el, a 11-iket. A listára akkor a Xiaomi mellett még a Baidu internetes kereső szolgáltató és a Qihoo 360 Technology vírusirtó cég került fel.
 

A 2015-ös listán a Xiaomi mögött a kínai vállalatok közül a legjobb helyezést, a negyediket az Alibaba, a világ legnagyobb internetes kiskereskedelmi portálja érdemelte ki elsősorban Alipay fizetési és banki szolgáltatásával. Az Alibaba nagy konkurense, az Amazon a 13. helyen áll az idei listán a tavalyi 10. helyezés után.
 

Az idei listán a Tencent a hetedik helyet szerezte meg, a Baidu pedig a 21-iket. A lista legvégén, az ötvenedik helyen a tavaly még huszonhatodik Uber áll. A cég tavaly a taxi ágazat felbolygatásával került fel a listára, az idén pedig már új fuvarmegosztó és csomagszállító szolgáltatásokkal végzett kísérleteinek köszönhetően.
 

Az idei listára HoloLens technológiájának köszönhetően hosszas távollét után visszatért a Microsoft is a 48. helyre.
 

A 2015-ös listán a korábbi arányokhoz képest feltűnően megszaporodtak a biotechnológiai vállalatok. Az ötven "legokosabb" vállalat ranglistáját már évek óta túlnyomórészt kaliforniai székhelyű technológiai cégek alkotják. Az idén viszont megjelent közöttük egy dán vállalat is, az Universal Robots a 25. helyen a rangsorban.