FRISSÍTÉS: az IBM megvette a UStreamet

forrás: Prím Online, 2016. január 21. 18:00

Amerikai hírforrások kiszivárogtatták, hogy az IBM 130 millió dollárért fel kívánja vásárolni a magyar startupként indult, időközben amerikai nagyválalattá kinőtt UStream nevű - élő videosugárzási lehetőséget kínáló - szolgáltatót.

REGGELI HÍRÜNK FRISSÍTÉSE 18:00-KOR: az IBM bejelentette a megvásárlást. 

Az IBM bejelentette, hogy megvásárolta a Ustream Inc. felhőalapú, élő videostreaming szolgáltatást nyújtó vállalatot. Ez a lépés kibővíti az IBM Cloud platformját, amelynek segítségével a vállalati ügyfelek felfedezhetik és kiaknázhatják a videóban, mint rendkívül gyorsan fejlődő digitális médiumban és adat-eszközben rejlő lehetőségeket. Az IBM a tranzakció pénzügyi részleteit nem közölte.   (Az IBM délutáni bejelentése teljes terjedelmében újabb hírünkben olvasható.)

 

A San Francisco-I székhelyű – fejlesztéseit ma is Magyarországon, az Andrássy úti Párisi Nagyáruházban dolgozó csapattal végző – Ustream-et 2007-ben két amerikai (Brad Hunstable és John Ham) és egy magyar webfejlesztő (Fehér Gyula) indította el.

 

Az első befektető az Ustream.tv-be 2008 márciusában a Doll Capital Management (DCM) volt. 11 millió dollárral növelték meg a vállalat tőkéjét. 2010-ben a magyar-amerikai Ustream.tv 20 millió amerikai dollár tőkeinjekciót kapott a japán Softbanktól, összességében a mai napig már több, mint 60 millió dollárt fektettek bele.

 

A cég első üzletkötése az IBM-mel 2014-re datálódik. Az élő video-sugárzás nem tud meglenni felhőszolgáltatás nélkül, s ha létre jön a felvásárlás, annak hátterében mindenképp ez a fajta felhőre utaltság, illetve az IBM-nek a felhőszolgáltatásban elért jelentős piaci részesedése is szerepet játszik.

 

Az alábbi 2014-es video a kezdetekhez vezet vissza, az IBM-UStream kapcsolatban talán ez volt a "meglátni és megszeretni" pillanat: