Egyedi, komplex kézhigiénés szolgáltatási csomag vált elérhetővé a magyar kórházak számára

forrás: Prím Online, 2016. március 4. 10:24

A Hartmann–Rico Hungária Kft. és a HandInScan Kft. együttműködése révén egy nyugat-európai színvonalú kézhigiénés oktató és fejlesztő koncepció vált elérhetővé a magyar kórházak számára.

A kórházi infekció kontroll kiemelten fontos területe a kézhigiéné, mivel a helyes kézfertőtlenítési gyakorlattal a kórházi fertőzések legalább 30 %-a megelőzhető, és a multi-rezisztens kórokozók általi megbetegedések visszaszoríthatók.

 

A most kialakított szolgáltatáscsomag elméleti és gyakorlati oktatást is tartalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai alapján, és a hazai szakápolók kreditpontot kaphatnak érte. Az újfajta képzés kitér a minőségirányítási elemekre és a helyes kézhigiénés gyakorlati oktatására, melynek hatékonyságáról a Semmelweis Szkenner segítségével objektív visszajelzés nyerhető. Számítógépes kiértékelést és visszacsatolást ezen a területen jelenleg még sehol másutt a világon nem alkalmaznak.

 

Az új koncepciót Benkó Alíz, a Hartmann divízióvezetője mutatta be hivatalosan a Magyar Kórházszövetség éves kongresszusán, Siófokon.

 

A kézhigiénés szolgáltatás lényege, hogy a WHO előírások szerinti protokollok betartását egyénre szabottan, objektíven, a HandInScan egyedi fejlesztésű szoftvere segítségével lehet mérni és folyamatosan monitorozni.

 

Azon kórházak, melyek csatlakoznak egy ilyen programhoz, megelőzhetik a fertőzések jelentős részét, ezáltal egyaránt védve betegeiket és dolgozóikat.

 

A komplett program beilleszthető a kórházak minőségirányítási rendszerébe, ezáltal egy fenntartható infekció kontroll program alakítható ki.