Sikeresebbé teheti a hazai vállalatokat a HR analitika fejlesztése

forrás: Prím Online, 2016. július 11. 11:07

Egy hazai felmérésből kiderült, hogy a szervezeti sikeresség és a HR terület informatikai fejlettsége között szoros az összefüggés. A megfelelő informatikai háttérrel ugyanis könnyedén egymásra vetíthetőek az üzleti és a HR eredmények, így kiderül az is, mely munkavállalókat érintő kezdeményezések támogatják legjobban az üzleti célkitűzéseket.

A magyarországi szervezetek számára a HR hatékonyságának és eredményességének mérése fontos területek lehetnek a jövőben – mutatott rá az SAP Hungary Kft., a Menedzsment Innovátorok Társasága, az Investors in People Magyarország és a Szent István Egyetem HR és Menedzsment Kutató Központja közös kutatása. Az országos felmérésben résztvevő több mint 200 HR szakember és cégvezető válaszai alapján a vezetésfejlesztési programok visszamérése, a HR gyakorlatok és folyamatok hatékonyságának vizsgálata, az üzleti és HR adatok rendszeres elemzése, ezek egymásra gyakorolt hatásainak vizsgálata, számszerűsítése egyaránt fontos fókuszterületek lehetnek a jövőben.

 

A megkérdezettek visszajelzései alapján a HR folyamatok és rendszerek informatikai támogatottságának fejlettsége tekintetében szoros kapcsolat mutatható ki a szervezeti sikerességgel. A hazai vállalatok jövőjét meghatározó tényezők lehetnek az olyan HR informatikai rendszerek, amelyekben integráltan kezelhető a teljesítmény-, karrier-, utódlás- és tehetség menedzsment. Így összekapcsolhatók egyebek mellett a munkavállalók teljesítmény-mutatói a kompetenciákkal és karriercélokkal, mindig áttekinthető az éppen aktuális tehetség-térkép vagy rugalmasan kezelhető a belső vállalati kommunikáció. 

 

Horváth Krisztina, az SAP Hungary Kft. HR igazgatója a kutatással kapcsolatban úgy fogalmazott: „A vállalati sikeressége egyet jelent a szervezet versenyképességének növelésével, ehhez pedig a HR terület informatikai támogatottsága terén is változásokra van szükség. A megoldást az olyan integrált HR technológiák jelenthetik, amelyek egy platformon képesek kezelni a hatékony stratégia megvalósításához nélkülözhetetlen információkat.”