Európai informatikus csúcstalálkozó az ELTE-n

forrás: Prím Online, 2016. október 20. 11:23

Az Informatics Europe – a felsőoktatási intézményeket, kutatóintézeteket és ipari szereplőket tömörítő európai csúcsszervezet – éves konferenciáját 2016. október 24–26. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán rendezik. A rangos esemény középpontjában idén a digitalizáció áll.

A European Computer Science Summit évről évre az iparági és felsőoktatási szereplők, kutatóintézetek és az oktatáspolitika döntéshozóinak legfontosabb szellemi műhelye, amelyen az informatikai oktatás, a kutatás és innováció legfontosabb stratégiai kérdései kerülnek terítékre. A tizenkét éves múltra visszatekintő rangos esemény idei témája a mindent átszövő digitalizáció jelensége. Napjainkban szinte nincs olyan termék, szolgáltatás vagy gyártási folyamat, melyet nem szoftverek működtetnek. Hogyan alkalmazkodik, és hogyan tud együttműködni ebben a globális folyamatban az informatikai felsőoktatás, a kutatóintézetek és az informatikai ipar? Milyen együttműködési trendek rajzolódnak ki? Melyek a versenyképesség feltételei? Melyek a technológiai fejlődés és innováció fő irányai és legfrissebb eredményei?

 

 

A kérdésekre olyan rangos előadók keresnek válaszokat mint Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár; Anthony Finkelstein, a brit kormány nemzetbiztonsági tanácsadója, az Alan Turing Intézet munkatársa, a University College of London professzora; Willem Jonker, a vezető európai egyetemeket, kutatóintézeteket, vállalatokat tömörítő EIT Digital innovációs csúcsszervezet vezérigazgatója és Alexander Wolf, a University of California at Santa Cruz professzora, az ACM (Association for Computing Machinery) korábbi elnöke. A konferencián Lynda Hardman, az Informatics Europe elnöke és Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja elnököl, a programbizottsági elnökök Gregor Engels, a University of Paderborn professzora és Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója, az ERCIM (European Research Consortium for Informatics and Mathematics) végrehajtó bizottságának tagja lesznek.

 

A konferencia első napján, október 24-én a felsőoktatási intézmények vezetőinek szerveznek workshopot, a rendezvényt a General Electric Healthcare támogatja.

Részletes program: http://www.informatics-europe.org/ecss/program/program.html