Magyar cég Bluetooth-os garázsnyitója elsőként nyerheti el az Apple tanúsítványát

forrás: Prím Online, 2016. november 29. 15:11

Az okos otthonok piacán aktív magyar Nold Technologies fejlesztése, a Nold OPEN Bluetooth alapú távvezérlő modul egyik továbbfejlesztett változatával elsőként nyerhet befogadást az Apple HomeKit eszközei közé. 

A világszerte milliók által használt Apple Home applikáció az iparág domináns felhasználói felülete és eddig csak kevés gyártónak adatott meg, hogy fejlesztését az Apple kompatibilitási tanúsítvánnyal ismerje el. Ezért is nagy szó, hogy csupán röviddel terméke debütálása után a Nold előtt máris esély nyílik, hogy a nagyon szigorú auditálási procedúrán részt vehessen.

 

Okostelefonok, multimédiás televíziók, intelligens fűtési rendszerek – a lista folyamatosan bővül rohamosan fejlődő világunkban. Ám ezekért a készülékekért a gyártók sokszor borsos árat kérnek. A már kereskedelmi forgalomban is kapható Nold OPEN révén viszont a már meglévő garázskapunk, kertajtónk válik telefonnal irányíthatóvá, csupán egyetlen alkatrész hozzáadásával, elfogadható áron. Ez a ma forgalomban lévő nyitó és mozgató berendezésekkel kompatibilis, és némi műszaki érzékkel csupán pár perc alatt beépíthető modul azonban nem csak azt teszi lehetővé, hogy mobiltelefonunk kiváltsa a távirányítót.  Az online kezelőfelület révén arra is lehetőség van, hogy közeli és távoli rokonainknak, alkalmi vendégeinknek, szolgáltatóknak, beszállítóknak kedvünk és igényeik szerint adjunk felhatalmazást. Ezáltal nem csak lakossági, hanem üzleti ingatlanok körében is népszerű megoldás lesz.

 

 

Pár héttel az eszköz IndieGoGo kampányának (https://www.indiegogo.com/projects/nold-open-meet-your-new-garage-door-opener-bluetooth-smartphone#/) beindulása után máris esély van rá, hogy nemcsak saját applikációról, hanem kifejezetten az Apple Home saját alkalmazásából is vezérelhető legyen a Nold OPEN HomeKit kompatibilis verziója, ezzel világszerte milliókhoz kerülve közelebb. „Kezdetektől fogva úgy alakítottuk ki az OPEN-t, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen és a gyártás során minimális változtatással lehessen HomeKit kompatibilissá tenni.” – mondta el Barna Ervin, a Nold Technologies ügyvezetője.

 

A HomeKit egy egységes okos otthon rendszer, az Apple Home alatt bármely Apple terméken – telefonon vagy tableten – keresztül képes a lakásban vagy üzleti célú ingatlanban található eszközeink távoli vezérlésére, akár Siri hangalapú vezérléssel is. Az iPhone-nal való együttműködésről kis videoval tett tanúbizonyságot a Nold:

 

 

A HomeKit-tel kompatibilis gyártók és termékek köre egyelőre csak néhány területre terjed ki: lámpák, termosztátok, lakásriasztók, árnyékolók szabályozhatók a Home-on keresztül. A Nold Technologies az első gyártó lehet a HomeKit kapuvezérlés témakörében. Ugyanis a HomeKit-be kerüléshez korántsem olyan egyszerű megkapni a tanúsítványt. A termék minősége, megbízhatósága, kialakítása vagy az alkalmazott hálózati titkosítás erőssége mellett számos egyéb feltételnek kell megfelelnie a gyártónak. A költséges és alapos audit során olyan szempontokat is ellenőriznek, mint a gyártási folyamatok fenntarthatósága, a cég transzparens és üzletileg korrekt működése, vagy a fogyasztóvédelmi szempontoknak való megfelelés. Nem véletlen, hogy jelenleg kevés gyártó eszköze kompatibilis vele, ezért is hatalmas érdem a Nold Technologies részéről, hogy az Apple elfogadta a jelentkezésüket és már folyamatban is van a termék és a cég átvizsgálása.

 

 

A Bluetooth technológiával több, mint tíz éve foglalkozó Nold mérnökök szerint bizakodásra ad okot, hogy a Nold OPEN modulja a Bluetooth 4.0 szabványát használja és a 128 bites titkosítási technológiája mellett, még saját kódolási eljárás is garantálja a biztonságot. Az alacsony energiafelvételű és nagy hatótávolságú 4.0 szabványból adódóan a hatókör és interferencia problémák immár nem merülnek fel, szemben a wifis, vagy egyéb más frekvencián működő versenytársak esetén. „Emellett a gyártási folyamataink kialakítása és a beszállító partnerek megválasztása során is már célként lebegett a szemünk előtt, hogy egyszer valamikor az Apple skrupulus szakemberei is áldásukat adják törekvéseinkre. Az eddigi visszajelzéseik szerint jó munkát végeztünk, nagy öröm számunkra, hogy az álmunk ilyen hamar kézzelfoghatóvá válhat” – bizakodik az ügyvezető.