Ahol a napi robot öröm…

forrás: Prím Online, 2018. november 7. 08:36

Robotikai eszközökkel támogatja egy XVIII. kerületi általános iskola informatikai tehetséggondozó programját a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest, amelynek egyik munkatársa speciális tananyagot is kidolgozott a gyerekeknek.

A Knorr-Bremse Budapest 1996 óta létező, helyi közösségeket felkaroló belső pályázata, a Local Care egyik tavalyi haszonélvezője a XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola. A 14 éve informatikai tehetséggondozó programot működtető intézmény „Programozz robotot” kezdeményezése lett a tavalyi pályázati forduló nyertese, ráadásul nem mindennapi előzmények után: a Knorr-Bremse Budapestnél dolgozó Tarnai György a szabadidejében dolgozott ki egy játékos tananyagot az iskolának, hogy a digitális bennszülöttekként emlegetett Z-generációs gyerekek elsajátítsák az általuk egyébként is használt eszközök alkalmazását olyan iparágakban, amilyen például a robotika. 

 

 

A díjnyertes „Programozz robotot” pályamű 1,2 millió forintos támogatáshoz segítette hozzá az intézményt. Az informatikai szakkör nyolc laptoppal és nyolc mBot robottal gazdagodik, amelyeket október 25-én vehettek birtokukba a gyerekek. 

 

„Megnyugtató, hogy mindig akadnak olyan cégek, amelyek figyelmet fordítanak a jövő felnőttjeire” – mondta az átadón Baldaváriné Juhász Éva, a Bókay Árpád Általános Iskola megbízott igazgatója. „Az eszközök jó kezekbe kerülnek, hiszen a tanulók már alig várják, hogy a virtuális gyakorlatok után végre valódi robotokat is programozhassanak.”

 

 

„Nem titkolt célunk, hogy a programmal érdeklődőbbé és elkötelezettebbé tegyük a gyerekeket az informatika iránt, hiszen ennek az iparágnak a jelenleginél is fontosabb szerepe lesz már a közeljövő utánpótlásképzésében” – fogalmazott Erdős István, a Knorr-Bremse Budapest elektronikai fejlesztési igazgatója. Ennek jegyében kiszélesítik a szakköri tananyag hozzáférhetőségét: erre, valamint az oktatáshoz szükséges robotok tárgyi beszerzésére januárban pályázatot hirdetnek első körben budapesti általános iskoláknak. Erdős István szerint ez is alkalmas kezdőeszköz lehet a jövő mérnökeinek és technikusainak képzésében – a világ vezető fékrendszereket fejlesztő és gyártó cégénél például máris érzékelhető a szakemberigény eltolódása ezeknek a szakmáknak az irányába.

 

Suszter Balázs a Bókay Árpád Általános Iskola informatikatanárának beszámolója a „Programozz robotot” kezdeményezésről itt érhető el

 

Az átadóról készült kisfilm: