Jog és digitalizáció: az online ügyletek kockázatai

forrás: Prím Online, 2019. május 14. 08:57

Teljesen kiállják-e a jogi próbát az elektronikus térben megkötött tranzakcióink? Jogi szempontból is biztonságosnak számítanak azok a ma már mindennaposnak számító ügyletek, amelyek a jelenleg elérhető digitális azonosítás mellett jönnek létre? Megtörtént-e a jogi világ digitalizációja? Kiváltható-e az írásbeliség követelménye? Értik-e egymást az informatikusok és a jogászok? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a május 16-án a Microsoft Magyarország székházában megrendezendő LegalTech konferencia.

Bíróság, jogi képviselő, szerződéskötés – csak néhány olyan jogi fogalom, amelynek hallatán még ma is papír alapú dokumentumok tömkelege, pecsétek garmadája, szárazbélyegzők és nemzeti trikolór szalagátkötések jutnak az átlagember eszébe. Ugyanakkor a digitális térben már bárki köthet komoly jelentőségű szerződéseket akár egyetlen okostelefonnal – egyre többen kötnek így biztosítást, előfizetést, vagy éppen így adnak megbízást egy üzletkötőnek. Kérdés, mennyire állják ki a jogszerűség próbáját az ilyen konstrukciók?

 

Több más fontos digitális jogi kérdés mellett erre is keresi a választ a 2019. május 16-án a LegalTech digitális jogi konferencia, a Microsoft Magyarország székházában. Vezető informatikai és jogi szakemberek segítségével a konferencián azt is megvitatják a szakemberek, hogy hol tart jelenleg a jogi terület digitalizációja. Hiszen számos informatikai fejlesztés zajlik hazánkban és világszerte, amely modernizálja a papír alapú folyamatokat. Ugyanakkor nem minden megoldás képes arra, hogy jogi erőt is hordozzon, azaz, hogy kiváltsa az írásbeliség ősi követelményét, amelyre több száz éve tradicionálisan épül a jogi világ. Ennek elsődleges oka a jogi irodák, a törvényhozás és az informatikai fejlesztéssel foglalkozók kommunikációjának hiánya. A konferencia hitvallása, hogy szinergiát hozzon létre a jogászok és informatikusok között.

 

 

Az első magyarországi LegalTech konferencia megálmodója Hortobágyi Ágoston, a BIDITA (Biztonságos Digitális Társadalomért Egyesület) alapító elnöke. A rendezvényen felszólal Bóna Ákos, Magyarország Digitális Nagykövete – a jogászokon kívül a releváns informatikai cégek vezetői jó példaként hozható megoldásokat is bemutatnak, mint amilyen a BIDITA DOQdrive és DigiPol megoldásai. Bemutatkozik egy speciális LegalTech megoldás, mely egy mobilapplikáció segítségével kiváltja az írásbeliség követelményét. A Microsoft Magyarországtól Baja Márk jogi igazgató és Kovács Zoltán, a Microsoft Magyarország biztonsági megoldásszakértője ad elő.

 

Olyan izgalmas témák is előkerülnek az előadásokon, mint például mit lát egy átlagemberről az adóhivatal, vagy éppen, hogy hol vannak a kockázatai a mesterséges intelligencia beépülésének a pénzügyi felügyelet folyamataiba? A konferenciához kapcsolódó kerekasztal beszélgetés témája a fogyasztóvédelem szerepe lesz a digitalizáció korában.

 

A konferenciáról további információ itt érhető el.