Hiába jön a recesszió, a digitalizáción nem spórolnak a cégek

forrás: Prím Online, 2019. november 20. 14:20

Német nyelvterületen tíz cég közül nyolc érzékelt gazdasági lassulást az elmúlt fél évben. Ennek megfelelően elindultak a takarékossági programok, ám ezek között a legritkább esetben szerepel a digitalizációra szánt költések megkurtítása – állapította meg az IFUA Horváth & Partners stuttgarti központú vezetési tanácsadó cég.

Szaporodnak a lassulás jelei

A Digital Value 2019 felmérés keretében 300 vállalati vezetőt kérdeztek meg Németországban, Ausztriában és Svájcban. A válaszadók közel harmadára nehezedett a korábbinál nagyobb árnyomás, negyedénél csökkent az új megbízások száma, s ugyanekkora hányaduknál mérséklődött az árbevétel. Különösen nehéz a helyzet az autóiparban, a vegyiparban, az olajiparban, a gyógyszeriparban valamint a média- és telekommunikáció ágazatban. Ezekben a szektorokban tízből kilenc cégnél érződik a konjunktúra visszaesése.

 

A helyzetnek megfelelően minden negyedik vezető arról számolt be, hogy vállalatánál elindultak a költségcsökkentő programok és létszámstopot vezettek be. A döntéshozók ötöde visszafogta a befektetéseket vagy leállított projekteket. Több, mint a vállalatok hatodánál számolnak elbocsátásokkal.

 

„Magyarországon még nem tapasztalható hasonló óvatosság a vállalati vezetők körében. A következő évre szóló gazdasági előrejelzések is pozitívak, de a tapasztalatok szerint némi időbeli eltolódással előbb-utóbb a hazai piacon is megfigyelhetőek lesznek a Németországban megjelenő trendek” - mondta Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners digitalizációért felelős partnere.

 

 

Digitalizálnak a hosszú távú fennmaradásért

A fenti helyzetben ugyanakkor érdekes, hogy német nyelvterületen a vezetőknek csak mintegy hatoda készül befagyasztani a digitalizációs programokat vagy megkurtítani a digitalizációra fordítható keretet. A vállalatok nagy többsége folytatja vagy éppen felgyorsítja digitalizációs programját. Ez annak tudható be, hogy a döntéshozók felismerték: a digitalizációnak hatalmas szerepe van abban, hogy a vállalatuk hosszú távon fennmaradjon. Emiatt nem engedhetik meg maguknak, hogy lassítsák a digitális átalakítást.

 

A válaszadók jelentős változásokat várnak az elkövetkező öt évben. 85 százalékuk azzal számol, hogy a globális internet- és technológiai cégek újabb gazdasági és társadalmi területeken szereznek dominanciát. Ugyanekkora arányban várnak a megkérdezettek további piaci konszolidációkat is. A digitalizáció eddig sikeres üzleti modelleket tesz elavulttá, hagyományos üzleti területekre lesz erős hatással vagy éppen drámai csökkenésre ítéli őket – vélekedett a válaszadók 82 százaléka.

 

Mint az IFUA Horváth & Partners felméréséből kiderül, a vállalati döntéshozók kézzelfogható, rövidtávon kiaknázható lehetőségeket látnak a digitális átalakulásban. Egyharmaduk szerint a digitális megoldások lehetőséget teremtenek a termelékenység és a költséghatékonyság növelésére. 28 százalékuk arra számít, hogy javul a folyamatok minősége, pl. kevesebb lesz a leállás, 27 százalékuk pedig a folyamatok felgyorsulását várja.

 

Digitalizáció Magyarországon

„Hazánkban nem is annyira a recessziós félelmek, mint inkább az aktuális és várható munkaerőpiaci helyzet, a munkaerő hiánya hajtja előre a digitalizációt. Magyarországon egész ágazatok szembesülnek egyre fokozódó munkaerőhiánnyal, mint például az informatika, az egészségügy, a közigazgatás, vagy éppen olyan alapvető szolgáltatási területek, mint a takarítás. A munkafolyamatok digitalizálása, automatizálása nálunk is megkerülhetetlen eszközévé vált a felkészült vezetőknek” – fejtette ki Tanács Zoltán, az IFUA Horváth & Partners partnere.