Kiosztotta éves díjait a Neumann Társaság

forrás: Prím Online, 2019. november 28. 11:25

2019-ben az év informatikai újságírójának Schopp Attilát, az IT Business szaklap rovatvezetőjét választotta meg a bíráló bizottság, míg Kürti János, az adatmentéssel foglalkozó Kürt cég társalapítójának tevékenységét életműdíjjal ismerték el. A Neumann-díjat 2019-ben Talyigás Judit kapta. Idén összesen tizenegy szakember munkáját ismerte el a Neumann Társaság.

2019. november 27-én, a szervezet szakkonferenciáján adták át a Neumann Társaság évente odaítélt díjait. Az idei díjazottak:

 

Az idei év Neumann-díjasa Talyigás Judit, villamosmérnök végzettségű szakember, aki a Miniszterelnöki Hivatal kormány-főtanácsadójaként, a Magyar Posta Elektronikus Piactér igazgatójaként; a Magyar Távirati Iroda (MTI), átalakulása után MTVA Sajtó-és Fotóarchívumának vezetőjeként is nagymértékben hozzájárult az informatikai kultúra terjesztéséhez.

 

2019-ben három életműdíjast is választott a Neumann Társaság: 

 

Dr. Benczúr András matematikus, az MTA doktora, a társaság korábbi alelnökének kutatói, oktatói tevékenységét jutalmazták az elismeréssel. 

 

A másik díjazott Kertészné Gérecz Eszter, aki Magyarország informatikai hőskorának csaknem minden jelentős számítástechnikai laborjában vezető pozícióban töltött be a KSH-tól a Számalkig, így pályája a női informatikusok sikereire is felhívja a figyelmet.

 

A díjátadón készült képen balról jobbra: Beck György, Talyigás Judit, Szabó Máté, Herczeg Katalin, Horváth Zoltán, Kertészné Gérecz Eszter, Schopp Attila, Szelezsán János, Kaposi Ambrus, Benczúr András, Bíró István, Szalai F. Ágnes, Szalay Imre.

 

Társadalmi felelősséget is vállaló újítóként ugyancsak életműdíjjal ismerték el Kürti János, az adatmentéssel foglalkozó Kürt cég társalapítóját, aki 2009-ben a Tabello nevű ingyenes nyelvoktató rendszert is kifejlesztette.

 

Az idei Kalmár-díjat Prof. Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatika Karának dékánja vehette át a felsőoktatásban elért kiemelkedő sikereiért, illetve a számítógépes nyelvalkotásban, utánpótlás-nevelésben, tudományos iskola kiépítésében eszközölt tevékenységéért.

 

Kemény János-díjat kapott Kaposi Ambrus, általános orvosi és informatikai képzettséggel rendelkező szakember, az ELTE Informatika Karának adjunktusa kiemelkedő, innovatív tudományos tevékenységéért.

 

Szabó Máté, matematikust, mint a magyar informatikatörténet kutatásának nemzetközi hírű tudósát ugyancsak Kemény János-díjjal jutalmazta a Neumann Társaság.

 

Bíró István, az IDG Hungary lapkiadó egykori ügyvezetője, a Medicor vállalat korábbi vezető fejlesztője pályáját, a tehetséggondozás terén végzett önkéntes munkáját Tarján-emlékéremmel ismerte el a Neumann Társaság.

 

Ugyancsak Tarján-emlékérmet kapott Herczeg Katalin, matematika-fizika szakos középiskolai tanár, a Szentendrei Barcsay Jenő Általános Iskola igazgatóhelyettese mentorként a tehetséggondozásban végzett, sokoldalú munkájáért.

 

Tarján-emlékérmet kapott a tehetséggondozásban és a digitális kompetenciák terjesztésében végzett munkájáért Szalai F. Ágnes, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium informatikatanára.

 

A Neumann Társaság, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) bírálóbizottsága az  év informatikai újságírójának járó Kovács Attila-díjjal Schopp Attilát, az IT Business szaklap rovatvezetőjét jutalmazta, aki írásaival közérthető módon tud elmagyarázni akár bonyolult ICT szakpolitikai témákat is. A díjat az NJSZT részéről dr. Beck György elnök és Szalay Imre ügyvezető igazgató, az IVSZ részéről Süveges Tamás pénzügyi és projekt igazgató adta át.

 

A tizenegy díj átadása előtt a szakkonferencián dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke, Szalay Imre ügyvezető igazgató és Havass Miklós tiszteletbeli elnök köszöntötte az elektronikus számítógépek programozásának hazai úttörőjét, a Társaság  alapító tagját, a november 28-án 85 éves Szelezsán Jánost, aki egy 1010101 feliratú ajándék tollat kapott meglepetésként (1010101 – a 85-ös szám bináris alakja).