A mikroszkóp forradalmasította a gyökérkezelést

forrás: Prím Online, 2019. december 2. 16:06

A futószalag új korszakot nyitott a gyártásban, a nedves kollódiumos eljárás a fényképezésben, az inzulin felfedezése a cukorbetegség kezelésében, a gyökérkezelést pedig egy speciális mikroszkóp emeli egy teljesen új dimenzióba.

Amikor a fog hermetikusan zárt belsejébe szabaddá válik az út a baktériumok előtt (például azért, mert baleset vagy a fog szuvasodása miatt megsérül a fog anyaga), akkor előbb-utóbb gyulladás alakul ki, amelyet kezelni kell. 

 

Honnan tudhatjuk, hogy gyökérkezelés vár ránk?

 

Ha élő fogról van szó, erős, lüktető fájdalom figyelmeztet a fogbélben levő idegek és szövetek gyulladására. Ha a fog már elhalt, nem érzünk semmit. Ám ennek inkább ne örüljünk: a fájdalom hiányában nem leszünk tudatában annak, hogy pusztul a fogunk, sőt, ha a gyulladást okozó kórokozók még ki is jutnak a fogból (és ez gyakran előfordul), a gyulladás a gyökércsúcsok körüli csontra terjedhet. Így mire feleszmélünk, lehet, hogy a fog már menthetetlen lesz.

 

Miből áll a gyökérkezelés?

 

No de akár élő, akár elhalt fogról van szó, a fog belsejét gyökérkezeléssel lehet „kipucolni”, vagyis megszabadítani a gyulladást okozó baktériumoktól. A nagytakarítás után alapos fertőtlenítés következik, és a kezelőorvos ideiglenes töméssel zárja le a fogat. Ekkor jellemzően egy hét szünet jön. 

 

Ennyi idő alatt többnyire eldől, hogy sikerült-e eltávolítani az összes gyulladást okozó faktort. Ha egy hét alatt az addig jellemző sajgás elmúlik, akkor a válasz igen, és a fogorvos végleges tömésre cseréli az ideiglenes tömést.  Ha nem, akkor ismét a tisztítás-fertőtlenítés-ideiglenes tömés triász következik, és ez a ciklus ismétlődik – no nem a végtelenségig, mert a gyakorlatban maximum 2-3 kör szokott lezajlani.

 

Mi történik, ha a hagyományos a gyökérkezelés nem használ?

 

Sajnos ez nem is olyan ritka eset. A fogak az íny alatt több gyökérben folytatódnak, és a gyökerekben ún. foggyökércsatornák futnak. Ezeket a csatornákat kell felderítenie, vagyis végigpásztáznia, majd megtisztítania az endodontusnak, vagyis a gyökérkezelések specialistájának, ami bizonyos fogak esetében egyszerű művelet, ám az őrlőfogaknál például már kifejezetten bonyolult tud lenni.  

 

Ezeket a kusza, sokszor szinte hálózatot alkotó csatornákat valójában csak erős nagyításban van esélye végigjárni a szakembernek – és pont erre való az orvosi mikroszkópos berendezés.

 


Igazi sikersztori: közel 100%-os hatékonyság

 

A mikroszkópos gyökérkezelés új fejezetet nyitott a gyökérkezelésben, mivel az erős nagyításban dolgozó, tapasztalt endodontus a legvékonyabb, legkuszább foggyökércsatornákat is sikeresen fel tudja deríteni és meg tudja gyógyítani. A kezelés hatékonysága megközelíti a 100%-ot. Sőt, gyakran a hagyományos módszerrel már kezelt, de nem gyógyuló fogak is megmenthetők a mikroszkópos kezeléssel.

 

Ha a fogorvosunk azt ajánlja, hogy a kínzó fájdalmat okozó fogat nem hagyományos, hanem mikroszkópos kezelésnek tanácsos alávetni, akkor nyugodt szívvel bólintsunk rá.