Mesterséges intelligenciával a cégek 80 százalékkal gyorsabban növelik nyereségüket

forrás: Prím Online, 2020. február 15. 12:10

Az Oracle és az Enterprise Strategy Group új tanulmánya szerint azok a szervezetek, amelyek mesterséges intelligenciát és más új techológiákat  alkalmaznak pénzügyeik és működésük támogatására 80 százalékkal gyorsabban növelik éves nyereségüket.  A “Feltörekvő technológiák: a pénzügyi és működési versenyképesség kulcsa” című tanulmány 13 ország 700 pénzügyi és operatív vezetőjét kérdezte meg, és megállapította, hogy az új technológiák - AI, dolgok internete (IoT), blokklánc, digitális asszisztensek – elfogadottsága elért egy kritikus szintet, bevezetésük meghaladja a várakozásokat és jelentős versenyelőnyt teremtenek a cégek számára.

AI és digitális asszisztensek a pénzügyi precizitás és hatékonyság szolgálatában

Az új technológiákat pénzügyi területen alkalmazó cégek a vártnál jóval nagyobb előnyöket tapasztaltak a bevezetés után: 

 

AI, IoT és blokklánc a rugalmasabb beszállítói láncokért

Az AI, az IoT, a blokkláncok és digitális asszisztensek több információt nyújtanak az ellátási láncokról és segítenek gyorsabbá, pontosabbá tenni azokat. A blokkláncok szélesebb körű elterjedésétől pedig további előnyöket is várnak a cégek. 

 

 

A feltörekvő technológiák egyértelmű versenyelőnyt jelentenek

A szervezetek túlnyomó többsége ma már bevezettett valamilyen feltörekvő technológiát. A legjobb eredményeket azok a nyitott, innovatív cégek tapasztalják, amelyek akár három vagy több új megoldást is használnak.   

 

 “Ez a tanulmány világossá teszi, hogy a feltörekvő technológiák már meghaladták a próbafázist, és a széles körű elfogadottság felé haladnak" - mondta John McKnight, az Enterprise Strategy Group kutatási és elemzési alelnöke. „Ezeknek a technológiáknak nagyon gyorsan megmutatkozik az eredménye a pénzügyi és operatív területeken, és a legtöbb esetben az előnyök meghaladják a várakozásokat. Ezenkívül a kutatás azt is megmutatja, hogy a feltörekvő technológiák kiegészítik és felerősítik egymás előnyeit, ami kiemeli a holisztikus megközelítés fontosságát.”

 

A tanulmány összefoglalója innen tölthető le, a teljes terjedelmében pedig ezen a linken hozzáférhető. 

 

Módszertan

A kutatási eredmények 2020. szeptember 19. és október 16. között 13 országban 700 pénzügyi és operatív felsővezetővel készült felmérésen alapulnak. A felmérésben olyan cégek vettek részt, amelyek 1000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztatnak, vagy amelyek éves bevétele 100 millió dollár feletti.