Mérnöki válaszok a klímaváltozás hatásainak csökkentésére

forrás: Prím Online, 2020. február 24. 16:20

Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) számára stratégiai fontosságú, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása miatti kihívásokra a mérnökök higgadtságával és visszafogottságával szülessenek javaslatok, megoldások, olyanok, amelyek a problémák hosszútávú megoldását keresik. Az MMK Energetikai Tagozata ezért javasolja egy fórum létrehozását, amely valamennyi érintett mérnöki ág bevonásával keresi és dolgozza ki a klímaválságra adandó válaszokat. 

 

„A mérnöktársadalom érzékeli a mára jól látható klímaváltozás jeleit, ugyanakkor egyes mérnöki műhelyek a társadalmi reakciók némelyikét „túlfűtöttnek” tartják.” – mondják a kezdeményezők, dr. Korényi Zoltán és Láng Sándor. A cél az, hogy részéletesen meg tudják vitatni, hogy ebben a környezeti helyzetben milyen feladatok várnak a mérnökökre, és hogy ki tudják dolgozni a szakmailag hiteles mérnöki álláspontot. Most a munka előkészítése folyik, és az első félév végére szakmai programok, konzultációk és viták segítségével összeáll egy ajánláscsomag, amely a mérnökség klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb irányelveit, téziseit fogalmazza meg, és kidolgoz egy szakmai kódexet. 

 

A klímaváltozással kapcsolatos munka a tervek szerint 3 párhuzamos területen indul el:

 

A Kamara elnöke Nagy Gyula egyetért a javaslattal „A mérnökök mai munkái évtizedekre meghatározzák a környezet és a természet viszonyát, ezért a munkába legyenek bevonva a jövő mérnökgenerációk javát adó mostani műszaki egyetemi hallgatók is.” Hozzátette: célszerű továbbá a folyamatos egyeztetés a Magyar Tudományos Akadémia a téma iránt elkötelezett tudósaival, a szakmai társ-szervezetekkel, és egyesületekkel is. 

 

A javaslatot előterjesztő Energetikai tagozat elnöke, Orbán Tibor azt a célt tűzte ki, hogy egy tíz tagú, valamennyi érintett mérnöki ágat képviselő munkacsoport haladéktalanul álljon fel, és terjessze munkatervét a Magyar Mérnöki Kamara elnöksége elé.