A Magyar Telekom 2020. első negyedéves eredményei

forrás: Prím Online, 2020. május 14. 13:16

A Magyar Telekom közzétette 2020. első negyedévre vonatkozó, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

 

Főbb eredmények:

Az összbevétel éves összehasonlításban alapvetően stabil maradt, 2020 első negyedévében 159,3 milliárd forintot tett ki, mivel a távközlési szolgáltatások mind Magyarországon, mind Észak-Macedóniában történt emelkedését ellensúlyozta a magyarországi RI/IT bevételek visszaesése.

 

A közvetlen költségek éves összehasonlításban enyhén emelkedtek 67,1milliárd forintra 2020 első negyedévében, mivel az alacsonyabb RI/IT-költségeket ellensúlyozta az összekapcsolási díjak és a távközlési adók növekedése (mindkettő a magasabb használatot tükrözi).

 

 

A bruttó fedezet éves összehasonlításban ugyanazon a szinten maradt, 92,2 milliárd forint volt 2020 első negyedévében, mivel a távközlési szolgáltatások bevételeinek javuló trendjét ellensúlyozták az alacsonyabb RI/IT eredmények, valamint a követelések értékvesztésének és a távközlési adó költségeinek növekedése.

 

A közvetett költségek éves összehasonlításban nagyjából változatlanok maradtak 45,8 milliárd forintos szinten 2020 első negyedévében, mivel a személy jellegű ráfordításokból elért megtakarításokat ellensúlyozták az alacsonyabb egyéb működési bevételek.

 

Az EBITDA éves összehasonlításban változatlanul, 46,4 milliárd forintos szinten maradt 2020 első negyedévében, a stabil szintű bruttó fedezet és közvetett költségek eredményeként. Az EBITDA AL éves összehasonlításban mérsékelten 1,1%-kal, 40,9 milliárd forintra emelkedett az alacsonyabb IFRS16 szerint elszámolt értékcsökkenési és amortizációs, valamint kamatköltségek miatt, melyek a lízingszerződések újraértékeléséből és módosulásából erednek.

 

Az értékcsökkenési és amortizációs költségek éves összehasonlításban 0,1 milliárd forinttal, 33,7 milliárd forintra csökkentek 2020 első negyedévében.

 

Az adózott eredmény a 2019 első negyedévi 4,0 milliárd forintról 0,8 milliárd forint veszteségbe fordult 2020 első negyedévében, mivel a forint jelentősen gyengült az euróval szemben, ami a nettó pénzügyi eredmények romlásához vezetett.

 

A nem irányító részesedésekre jutó eredmény éves összehasonlításban 11,4%-kal csökkent 0,8 milliárd forintra 2020 első negyedévben mivel a magasabb értékcsökkenési és amortizációs költségek ellensúlyozzák az EBITDA növekedését, ami az észak-macedón működés alacsonyabb nyereségéhez vezetett.

 

A 18,3 milliárd forintos negatív szabad cash flow-t olyan szezonális tényezők vezérelték, mint a magas szállítói kifizetések, a közüzemi- és jövedelemadó-befizetések, valamint a forint gyengüléséből eredő negatív árfolyamhatás.

 

Rékasi Tibor vezérigazgató így nyilatkozott: “A koronavírus járvány kitörése óta a legnagyobb hangsúlyt a munkatársaink és ügyfeleink egészségének és biztonságának megőrzését célzó intézkedések mielőbbi megvalósítására helyeztük. Szigorú közösségi távolságtartási szabályokat vezettünk be a Csoporton belül és jelenleg kollégáink közel 80%-a otthonról dolgozik. Bár a legtöbb értékesítési pontunk továbbra is üzemel, jelentősen korlátoztuk üzleteinkben az ügyfélforgalmat. Telefonos és online ügyfélszolgálataink sikeresen kezelik az ennek következtében megnövekedett ügyfélmegkereséseket. Annak érdekében, hogy segítsük ügyfeleinket ebben a nehéz időszakban, ingyenes mobil adatforgalmat és TV tartalmakat, többféle kedvezményes árú laptopot és táblagépet, a társadalom legsebezhetőbb tagjai számára ingyenes vezetékes hívást, valamint a pénzügyi nehézségekkel küzdő ügyfelek számára fizetési átütemezést biztosítunk.

 

Ebben, az eddig példa nélküli válságban, a digitalizáció kiemelkedően fontossá vált és hálózataink kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és családok összekapcsolásában. Hálózataink megbízható és biztonságos működésének biztosítása érdekében folyamatos beruházásokkal fejlesztjük infrastruktúránkat. Optikai hálózatunk bővítése továbbra is kulcsfontosságú marad, 2019 első negyedévéhez képest az ilyen típusú beruházásokra fordított capex összegét kétszeresére növeltük. Az 5G és mobil szélessávú szolgáltatási célú frekvencia licenszek megvásárlását követően, április elején elindítottuk kereskedelmi 5G szolgáltatásunkat, és célunk a lefedettség folyamatos növelése az elkövetkező hónapok során.

 

A COVID-19 járvány miatt a negyedév vége felé jelentkező negatív hatások ellenére, a kereskedelmi és stratégiai prioritásaink folyamatos fókuszban tartásának köszönhetően, az összbevétel és az EBITDA is az előző évhez képest közel változatlan szinten maradt.

 

Előretekintve, a jelenlegi válság pénzügyi eredményeinkre gyakorolt pontos hatása ugyan még bizonytalan, de távközlési szolgáltatóként a szolgáltatásaink iránti kereslet jelentős marad. A járvány kezdete óta a hang- és adatforgalom emelkedését tapasztaljuk vezetékes és mobil hálózatunkon egyaránt, míg a nemzetközi roaming szintjének csökkenését. Ugyanakkor a közösségi távolságtartási intézkedések az IT szolgáltatások iránti keresletet is átalakították, a vállalkozások a digitalizációjukat elősegítő projekteket keresik leginkább.  Ezek a projektek hosszú távon ugyan rendkívül fontosak, de jelenlegi nyereségességünkhöz csak kisebb mértékben járulnak hozzá. Továbbá, a magasabb forgalom, valamint a forintárfolyam gyengülés eredményeként költségeink megemelkedésére számítunk, mely kedvezőtlen hatással lesz nyereségességünkre. Annak érdekében, hogy ezen folyamatok teljesítményünkre gyakorolt hatásait enyhítsük, további költségcsökkentési intézkedéseket vezetünk be, melyek segíthetik a teljes évre vonatkozó pénzügyi célitűzéseink eléréséért tett erőfeszítéseinket.  

 

A korlátozás időtartamának és gazdaságra gyakorolt hatásának nagy bizonytalanságára való tekintettel továbbra is nagy figyelemmel követjük a járvány működésünkre gyakorolt hatását, melyről, a helyzet előrehaladtával további tájékoztatást fogunk nyújtani.”