Évet értékelt és előrejelzést adott a magyarországi Bosch csoport

forrás: Prím Online, 2020. május 28. 17:40

A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója, miután 2020 márciusától több hazai telephelyén az ipari tevékenységet átmenetileg csökkentette, sőt bizonyos esetekben felfüggesztette, a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készül. A termelés átmeneti mérséklésével a vállalat a gépjárművek iránti kereslet - különösen Európában tapasztalható – nagymértékű csökkenésére, valamint az autógyárakban folyó termelés ezzel összefüggő leállítására reagált. A gyártási kapacitás kiegyensúlyozottságának érdekében a vállalatcsoport számos intézkedést vezetett be, hogy gondoskodjon munkatársai egészségének védelméről a koronavírus-járvány időszakában is.

„Ebben a kihívásokkal teli időszakban a gazdasági működőképességünk fenntartásának és a munkahelyek megőrzésének érdekében, illetve a számunkra kulcsfontosságú szempontok figyelembevételével kell napról napra megtalálnunk az érzékeny egyensúlyt. Meg kell óvnunk munkavállalóink egészségét az üzletmenet folyamatos fenntartása mellett ” - hangsúlyozta Daniel Korioth, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

 

Erre az évre vonatkozóan a vállalatcsoport visszafogott előrejelzést tett közzé: „2020-ban komoly kihívásokra számítunk. A Bosch továbbra is elkötelezett Magyarország mellett: a gyártási és mérnöki tevékenységek, valamint a helyi piac és annak hosszú távú lehetőségei stratégiai fontossággal bírnak” - mondta Daniel Korioth. 

 

Alkalmazkodunk a jelenlegi kihívásokhoz 

Mivel az autóipari megrendelések világszinten jelentős mértékben csökkennek és a mobilitási technológia is paradigmaváltáson megy keresztül, a Bosch várakozásai szerint a globális gépjárműipar gyártási volumene nem fogja elérni a válság előtti értéket. A versenyképesség, a jövőorientált befektetések, valamint a korábban bejelentett fejlesztések érdekében a Bosch strukturális változásokat hajtott végre. „Folyamatosan elemezzük a gépjárműipari piac fejleményeit, és újratervezzük a szervezeti erőforrásokat. A munkavállalók képviselőivel történt egyeztetések figyelembevételével vizsgáljuk a Magyarország kormánya által elfogadott, a munkahelyek védelmét és a gazdaságélénkítést célzó intézkedéscsomag alkalmazhatóságát” - mondta Daniel Korioth, majd hozzátette: „Kiemelt célunk telephelyeink egyéni növekedési lehetőségeinek és a lehető legtöbb munkahely megőrzése.”

 

 

Fókuszban az új technológiák és az innováció

A nemzetközi Bosch csoport stratégiailag kiemelt helyszíne Magyarország. Jelentős befektetésekről számolhatunk be valamennyi hazai Bosch telephely esetében. A magyarországi Bosch csoport kiemelt beruházása, a Robert Bosch Kft. budapesti telephelyének bővítése folyamatosan halad, az építkezés befejezése azonban a jelenlegi helyzet miatt várhatóan a tervezettnél későbbre tolódik. A beruházás során összesen 90 ezer négyzetméter alapterületen bővül az autóipari fejlesztésekkel foglalkozó Budapesti Fejlesztési Központ campusa. 

 

Várhatóan 2020 második felében készül el Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Kft. új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnoka, ahol a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat gyártják majd. A szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. több mint 14,1 milliárd forintos beruházása 2019-ben a tervek szerint folytatódott. A fejlesztés egyik fontos mérföldköve, hogy befejeződött az e-Bike elektromos hajtómű negyedik generációjának (GEN4) gyártásához szükséges szerelősorok telepítése. 

 

Makláron a Robert Bosch Automotive Steering Kft. ma már a világ több mint 100 gépjárműgyártója számára szállít alkatrészeket, termékpalettája pedig folyamatosan bővül. További fejlesztéseket jelentett be a Bosch hatvani gépjármű elektronikai telephelyén is. 

 

A 9,6 milliárd forintos beruházás keretében új, fejlettebb gyártóberendezéseket telepítenek a Robert Bosch Elektronika Kft. gyárába, melynek eredményeként bővül a gyártókapacitás: új innovációkkal hozzájárulva a még biztonságosabb mobilitási megoldásokhoz, az energiahatékonysághoz, valamint az újgenerációs termékekkel történő hálózatba kapcsoltsághoz. „Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi Bosch megkerülhetetlen szereplő a jövőt alakító technológiák megalkotásában, legyen szó az autózás jövőjéről, a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekről vagy a jövő gyáráról” - hangsúlyozta Daniel Korioth.

 

 

A Bosch jövőformálásában Magyarországnak kulcsszerepe van 

A Bosch csoport Magyarországon 2019-ben összesen 85 milliárd forintot (261 millió eurót) fordított kutatás-fejlesztésre. Ezen a területen a legtöbben a Budapesti Fejlesztési Központban dolgoznak, de Miskolcon a kéziszerszámok gyártásához kapcsolódóan, illetve a maklári autóipari vállalatnál is nőtt a fejlesztőmérnökök száma. A vállalat beruházásokra fordított összértéke 2019-ben elérte a 102 milliárd forintot (314 millió euró), amely 50 százalékkal haladja meg a 2018-as év 67 milliárd forintos (210 millió euró) beruházási értékét. A beruházások többsége jelenleg is folyamatban van. 

 

A Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre fontosabb, meghatározó helyszíne a Budapesti Fejlesztési Központ. A Bosch életmentő autós, a kamerákra és mesterséges intelligenciára alapozott új beltéri monitoringrendszerének fejlesztésében, a nemzetközi munkacsoporton belül a hardveres és szoftveres megoldások területén fontos szerepet játszanak a Budapesten dolgozó mérnökök.  

 

A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. kormányműrendszereket állít elő, melyek többsége korszerű, környezetbarát, elektromos típus. Az itt gyártott haszongépjármű-kormányoszlop harmadik generációját kizárólag maklári mérnökök fejlesztették. 

 

A mesterséges intelligencia alkalmazások globális piaci volumenének bővülésében a Bosch is aktív szerepet vállal. A Budapesti Fejlesztési Központ és a hatvani autóelektronikai gyár többéves együttműködésének egyik legfontosabb eredménye egy olyan, mesterséges intelligencia alapú Big Data, amely a szenzorok gyártási tesztjei során felmerülő többezer paramétert tud megvizsgálni. Ennek köszönhetően a belső selejtköltség, a produktivitás, a folyamatoptimalizálás és a megelőző karbantartás is hatékonyan fejleszthető. 

 

A miskolci autóipari gyárban a mikromobilitást kiszolgáló újgenerációs e-Bike-ok gyártásának közelében fejlesztőmérnöki támogatást valósítottak meg, 18 magyar mérnökből álló elektromos kerékpár-fejlesztési osztály létrehozásával. 

 

A Bosch hazai vállalatainál fejlesztett és gyártott termékek a jövő formálói is egyben. A miskolci kéziszerszámgyár népszerű, legnagyobb darabszámban eladott és már 15 éve gyártott terméke az IXO fúró-csavarozó. A hatodik generációs és 2019 IF Design Award nyertes változat egyik újdonsága a 3 fokozatú töltésvisszajelzés és a Micro-USB töltésének köszönhető teljes rugalmasság. 

 

A 2019-es üzleti évről: stabilan teljesített a Bosch Magyarországon 

A vállalat 2019-ben teljes magyarországi árbevételét, beleszámítva a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is, 1465 milliárd forintra (4503 millió euró) növelte, ami 11 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Ugyanebben az időszakban a magyar piacon elért konszolidált forgalma 259 milliárd forintra (796 millió euró) nőtt, ami 3 százalékos emelkedést jelent. „A gazdasági növekedés lassulása és az autóipari megrendelések jelentős mértékű csökkenése ellenére a Bosch csoport Magyarországon 2019-ben is stabilan teljesített” - hangsúlyozta Daniel Korioth. A forgalmi adatok mellett 2019-ben a kutatás-fejlesztés, a létszám, valamint a beruházás számai is emelkedtek az előző évhez képest. 

 

A vállalat munkavállalóinak száma 2019. december 31-ig Magyarországon 15 300-ra nőtt, közülük több mint 3000 szakember a kutatás-fejlesztés területén dolgozik.  

 

A Bosch csoport: kilátások a 2020-as évre és hosszú távú stratégiai tervek 

A koronavírus-járvány miatt a Bosch ebben az üzleti évben jelentős globális kihívásokra számít. Rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy legalább kiegyensúlyozott eredményt érjünk el, jelentette ki a Bosch csoport igazgatótanácsa a közelmúltban, a vállalat éves sajtótájékoztatóján Németországban. A kihívások ellenére a Bosch hosszú távú stratégiai célkitűzései nem változtak: a technológiák és szolgáltatások szállítójaként folytatja ambiciózus éghajlatvédelmi céljainak teljesítését, továbbá olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyekre szükség van a fenntartható mobilitás térnyerésének támogatásához. „Hiába kerültek pillanatnyilag más ügyek a figyelem középpontjába, nem téveszthetjük szem elől bolygónk jövőjét sem” - fogalmazott Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke. A vállalat teljesíti a 2020-as globális klímavédelmi célkitűzéseit, és világszerte mind a 400 Bosch-telephely klímasemleges lesz. A Bosch ezenfelül célul tűzte ki, hogy az értéklánc mentén - annak felsőbb és alsóbb szintjein egyaránt - végzett tevékenységei 2030-ra a lehető leginkább klímasemleges módon teljesüljenek; az ide tartozó Scope 3-kibocsátások szintje várhatóan 15 százalékkal csökken. A vállalatcsoport tervei között szerepel, hogy egy új tanácsadással foglalkozó szervezetben - amely Bosch Climate Solutions néven működik majd - összevonja a több mint 1000, saját energiahatékonysági projektje során felhalmozott tapasztalatokat. 

 

Mivel az éghajlatvédelmi intézkedések számos szektorban felgyorsítják a strukturális átalakulást, a hidrogén egyre fontosabbá válik, a gépjárműiparban és az építési technológiák esetében egyaránt. A Bosch ezért partnereivel összefogva mobil és helyhez kötött üzemanyagcellák előállításán dolgozik. Denner szerint a mobilitás esetében fontos egy olyan átfogó technológiai offenzíva, amely nemcsak az akkumulátorok és a villamosenergia segítségével kíván eljutni a fenntartható mobilitásig, de figyelembe veszi a hatékony működésű belsőégésű motorokat és különösen a megújuló szintetikus üzemanyagokat, üzemanyagcellákat.

 

Ahol lehet, a Bosch részt vállal a járvány megfékezésében, például az újonnan kifejlesztett Covid-19 gyorsteszttel és a Vivalytic készülékkel. A tervek szerint a Bosch 2020-ban több mint egymillió gyorstesztet állít elő; ez a szám jövőre elérheti a hárommilliót is. Egyes régiókban arcmaszkokat és fertőtlenítőszereket is gyárt a Bosch, ezeket a termékeket elsősorban a vállalatcsoporton belül használják, a munkatársak egészségének védelmét szolgálva.