A Check Point 2020-as felhőbiztonsági tanulmánya

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 25. 09:44

A Check Point Software Technologies Ltd., a világszerte vezető szerepet betöltő cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat és a Cybersecurity Insiders, a cyber-biztonsággal kapcsolatos kérdések átfogó forrásául szolgáló közösség kiadták 2020-ra vonatkozó, globális felhőbiztonsági tanulmányuk (2020 Cloud Security Report) eredményeit, melyben hangsúlyozzák azon kihívásokat, melyekkel a nagyvállalatok biztonsági csapatainak kell szembenézniük a nyilvános felhőkben használt adataik és munkafolyamataik védelme során.

A jelentés szerint a nyilvános felhőkkel kapcsolatos biztonsági kérdések továbbra is nagy kihívást jelentenek: a válaszadók 75%-a nyilatkozott úgy, hogy ’nagyon aggódik’ vagy ’rendkívüli módon aggódik’ miattuk. A kihívást még összetettebbé teszi, hogy 68% azt mondta, az általa képviselt szervezet kettő vagy több nyilvános felhőszolgáltatót is használ. Ez azt jelenti, hogy a biztonsági csapatnak több helyi biztonsági eszközt és menedzsment konzolt kell használnia a különböző környezeteknek való megfelelés miatt. 

 

 

A felhőbiztonsági jelentés legfontosabb eredményei:

 

„A jelentés szerint a szervezetek felhő-migrációja és -alkalmazása előrébb jár, mint a biztonsági szakembereik lehetőségei a támadásokkal és az adatszivárgásokkal szembeni védelem terén. Meglévő biztonsági megoldásaik csupán korlátozott védelmet nyújtanak a felhőkkel kapcsolatos fenyegetésekkel szemben, miközben szakembereik sokszor nem rendelkeznek a biztonsági és megfeleltetési folyamatok fejlesztéséhez szükséges szakértelemmel,” - mondta TJ Gonen, a Check Point Software felhő termékvonal részlegének vezetője. „Annak érdekében, hogy át tudják hidalni ezen biztonsági hiányosságokat, a vállalatoknak a teljes, nyilvános felhő-környezetüket átfogó, holisztikus láthatóságra van szükségük, és egységesített, automatizált, felhőkre kifejlesztett védelmet, megfeleltetést és végrehajtást, valamint esemény analízist kell használniuk. Ily módon tartani tudják a lépést üzletmenetük igényeivel, miközben gondoskodni tudnak a folyamatos biztonságról.”

 

A 2020 Cloud Security Report egy 2020 július hónapban, 653 cyber-biztonsági és IT szakember részvételével zajlott online, kérdőíves felmérés eredményein alapul, melynek során a legújabb trendeket, a legfontosabb kihívásokat és felhő-biztonsági megoldásokat vizsgálták különböző méretű és különböző iparágakban működő szervezetek körében. A felmérést a 400.000 tagot számláló információ-biztonsági közösség, a Cybersecurity Insiders végezte.